Close

Einde aan de chaos? Microfoons tijdelijk uit tijdens volgende debat VS

20 oktober 2020 04:10 / Nieuws
Het voorlaatste debat tussen Joe Biden en Donald Trump ontaardde in een chaos.
Het voorlaatste debat tussen Joe Biden en Donald Trump ontaardde in een chaos.
T Tijdens het volgende Amerikaanse verkiezingsdebat gaat de microfoon van Trump tijdelijk uit als Biden praat (en andersom). Zo hoopt de organisator van het debat te voorkomen dat de ontmoeting tussen Democraat Joe Biden en president Donald Trump opnieuw ontaardt in chaos.

Dat heeft de commissie die het debat organiseert bekendgemaakt. Donderdag gaan Biden en Trump nog één keer met elkaar in debat. De vorige keer leidde het debat tussen de twee tot chaotische taferelen: Trump hield zich niet aan vooraf gemaakte afspraken en interrumpeerde Biden constant.

Twee minuten zonder interrupties

Debatleider Chis Wallace slaagde er toen niet in om het debat in toom te houden. Biden raakte geïrriteerd en noemde Trump op een zeker moment zelfs 'een clown'.

Om soortgelijke taferelen later deze week te voorkomen, zal de microfoon van de ene kandidaat op stil gezet worden als de ander begint. Zo wil de organisator ervoor zorgen dat een kandidaat twee minuten zonder interrupties kan spreken.

Vervolgens zullen beide kandidaten gedurende vijftien minuten met elkaar het gesprek aan kunnen gaan. Beide microfoons staan dan wel aan.

'Niemand helemaal tevreden'

"Wij zijn ons ervan bewust dat zowel de Republikeinen als de Democraten niet helemaal tevreden zijn met deze nieuwe regel", schrijft de commissie in een verklaring.

"De ene partij denkt mogelijk dat de regels niet ver genoeg gaan, de andere partij vindt de maatregel juist overtrokken. Wij hopen de juiste balans te vinden voor het Amerikaanse volk, voor wie deze debatten uiteindelijk bedoeld zijn."

"President Trump is vastberaden om met Joe Biden in debat te gaan", reageerde Trumps campagnemanager. Toch stelt hij dat de commissie die het debat organiseert 'bevooroordeeld' is en partij van de Democraten kiest. De campagne van Biden heeft nog niet op de nieuwe regels gereageerd.

Onderwerpen

Trumps campagneteam had eerder gisteren al laten weten ontevreden te zijn met de aangekondigde keuze van onderwerpen voor het aanstaande debat.

Het zou volgens Trump bijvoorbeeld meer over buitenlands beleid en niet zozeer over binnenlands beleid moeten gaan. "Zoals gewoonlijk maakt de president zich drukker over de regels van het debat dan over het helpen van een land in crisis", zei de woordvoerder van Joe Biden in een reactie daarop.

RTL Nieuws / ANP