Close

Trump en Biden laatste keer tegenover elkaar: wordt het opnieuw chaos?

22 oktober 2020 09:10 / Nieuws
Trump en Biden staan nog een laatste keer tegenover elkaar.
Trump en Biden staan nog een laatste keer tegenover elkaar.
H Het belooft opnieuw spannende televisie te worden: Donald Trump en Joe Biden staan komende nacht opnieuw tegenover elkaar. Tijdens het laatste debat zullen de twee Amerikaanse presidentskandidaten er alles aan doen om nog twijfelende kiezers te overtuigen.

Het debat tussen Trump en Biden begint komende nacht om 3.00 uur Nederlandse tijd en is live te volgen op onze site.

Biden en Trump hebben tot nu toe één debat gevoerd, en dat verliep zo chaotisch dat de organisatie het vannacht anders aanpakt.

Microfoons uitgedraaid

Om te voorkomen dat de kandidaten vanaf de start door elkaar heen gaan praten, kunnen ze elkaar niet onderbreken tijdens het openingsstatement. De microfoon wordt dan uitgedraaid.

Zo hoopt NBC News-journalist Kristen Welker dit keer de controle te houden. Op de Belmont Universiteit in Nashville, Tennessee zullen Biden en Trump anderhalf uur debatteren over onder meer de aanpak van corona, klimaatverandering, rassenkwesties en leiderschap.

Shut up man!

Correspondent Erik Mouthaan is vooral benieuwd naar het optreden van president Trump. "Hij staat in de peilingen achter Biden, en moet hier goed presteren. De vorige keer was de president duidelijk de agressor tijdens het debat. Hij onderbrak Biden voortdurend en wilde hem zo van zijn stuk brengen."

Biden weet dat en bereidt zich daar op voor, vertelt Mouthaan. "Hij wil laten zien dat hij niet over zich heen laat lopen. 'Will you just shut up, man', zei Biden de vorige keer op een gegeven moment fel. Ook richtte Biden zich meer rechtstreeks tot de kiezer, door direct in de camera in te kijken als hij antwoord gaf. Ik denk dat Biden dat vanavond opnieuw wil proberen. Uit peilingen na het eerste debat bleek hij meer kiezers dan Trump aan te spreken."

Weinig zwevende kiezers

Toch is het vorige debat niet heel bepalend geweest. "Dat heeft kiezers amper op andere gedachten gebracht. Er zullen nu eenmaal weinig kiezers overstappen van Biden naar Trump of andersom", zegt Mouthaan. "Voor verreweg de meeste kiezers staat de keuze al tijden vast: nog maar zo'n zes procent van alle Amerikanen blijkt nog zwevend te zijn."

Daarnaast heeft een recordaantal Amerikanen z'n stem al uitgebracht. Dat kan per post, maar ook bij veel stemlokalen zijn de deuren al open. Vanwege de coronapandemie willen veel kiezers voorkomen dat ze op 3 november bijeengepakt in een stemlokaal moeten staan, en dus wordt er verspreid over meerdere dagen gestemd. Die stemmen liggen al vast.

Blunders

Wel kan er natuurlijk altijd iets verrassends gebeuren, een blunder is zo gemaakt. "De democraten zijn als de dood dat de toch al 77-jarige Biden zich verspreekt of een warrige indruk maakt. Dat overkwam hem al eerder deze campagne, en kan direct leiden tot een daling in de peilingen."

Minder stemmen, toch president: zo werkt het kiesstelsel in de VS

3 november zijn er in de Verenigde Staten presidentsverkiezingen, wordt het Trump of wordt het Biden? De verkiezingen gaan er anders aan toe dan in Nederland. Dit moet je weten.

RTL Nieuws