Close

Trump laat immigratie in campagne links liggen, ondanks successen

22 oktober 2020 01:10 / Nieuws
Donald Trump begin vorig jaar in Texas bij de Mexicaanse grens.
Donald Trump begin vorig jaar in Texas bij de Mexicaanse grens.
H Hij heeft 600 kilometer muur aangelegd aan de grens met Mexico, houdt asielzoekers en vluchtelingen buiten, en het aantal buitenlanders dat zich vestigt in de VS is gehalveerd. President Trump heeft in een paar jaar tijd grote veranderingen doorgevoerd op het gebied van immigratie. Maar op die resultaten richt hij zich in zijn campagne niet. Correspondent Erik Mouthaan verbaast zich daarover.

"Het tegenhouden van immigranten was een van de meest concrete beloftes van Trump, en hij kan zijn kiezers voorhouden dat hij dat ook bereikt heeft. Maar tijdens deze verkiezingen praat hij er amper over", zegt Mouthaan.

Elke dag 3 kilometer

Elke dag wordt er drie kilometer hek geplaatst op de zuidgrens van de VS. "Het gaat in een razend tempo, je bent er een paar weken niet en er staat gewoon een heel nieuw stuk van de muur", zegt ondersheriff Eben Bratcher uit Yuma, in de staat Arizona.

Zo'n 600 kilometer is nu dus aangelegd, maar het gaat vooral om het vervangen van bestaande barrières – er staat maar een paar kilometer hekwerk waar tot voor kort niets stond. Erik Mouthaan: "Er is discussie of je dit dus 'nieuwe muur' moet noemen. Maar op sommige plekken was er alleen een metalen balk op twee schragen, bedoeld om auto's tegen te houden. Mensen konden daar met gemak onderdoor kruipen. Het is dus daadwerkelijk een versteviging van de grens."

Platte woestijn

Trump trok 15 miljard dollar uit voor de bouw, tegen de zin van het parlement, dat hem maar 5 miljard gaf. Trump haalde daarop de rest van het geld weg uit de begroting van het ministerie van Defensie. Het congres reageerde daar woest op, omdat van de grondwet de volksvertegenwoordigers gaan over het uitgeven van belastinggeld, niet de president. Er lopen diverse rechtszaken om de bouw stil te leggen omdat die onjuist gefinancierd zou zijn.

Er wordt vooral gebouwd in de platte woestijn van Arizona, waar het land ook grotendeels van de overheid is, maar bouwen is moeilijker in Texas waar de grens een rivier is en er meer mensen aan de grens wonen.

De muur is het meest tastbare symbool van Trumps immigratiebeleid, maar dat is veel groter dan alleen de zuidgrens. De overheid maakt het moeilijker voor werkenden en studenten om een visum te krijgen voor de VS. En mensen die al op een visum of een werkvergunning in de VS wonen, merken dat het lastiger is om staatsburger te worden.

Op eigen benen staan

Wie ooit een uitkering aanvroeg of voedselsteun kreeg, wordt geweigerd. "We willen alleen mensen die op eigen benen kunnen staan" zei onderminister Ken Cucinelli van Binnenlandse Veiligheid daarover.

Het aantal vluchtelingen dat de VS opneemt, is onder Trump met 90 procent gedaald. Mouthaan: "Obama kreeg al kritiek dat een immens land als de VS maar honderdduizend vluchtelingen per jaar opnam. Onder Trump is de kraan dichtgedraaid: nog maar iets meer dan tienduizend vluchtelingen komen erin".

Geen 'schijtlanden'

De president liet verder weten geen immigranten uit 'schijtlanden' te willen, en de voorkeur te geven aan mensen 'uit landen als Noorwegen'. Volgens Democraten is dat een racistische uiting.

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Omstreden, maar effectief, is het programma Remain in Mexico ('blijf in Mexico'). Om iets te doen tegen de toestroom van tienduizenden mensen uit Midden-Amerika sloot Trump een akkoord met de Mexicaanse regering waardoor de VS niet langer asielzoekers uit het zuiden opneemt. In afwachting van hun proces moeten zij in Mexico blijven, waar volgens mensenrechtengroepen de omstandigheden gevaarlijk zijn.

Mouthaan: "Sommige asielzoekers doken in het verleden de illegaliteit in zodra ze op Amerikaans bodem hun aanvraag mochten afwachten. Rechtbanken gaan nu beoordelen of Trump Amerikaanse wetten overtreedt door asielzoekers te weigeren."

Scheiding van ouders en kinderen

En er was natuurlijk de scheiding van ouders en kinderen die samen de zuidgrens overstaken. Burgerrechtengroep ACLU maakte deze week bekend dat de ouders van meer dan 500 kinderen niet zijn op te sporen. Mogelijk zijn er dus nog honderden kinderen in de VS die niet herenigd zijn met hun vader of moeder.

De scheiding gebeurde in het tijdperk Obama ook, maar alleen als er indicaties waren dat de volwassenen niet de echte ouders waren (maar bijvoorbeeld mensensmokkelaars). Trump paste de regel maandenlang toe op alle immigrantengezinnen, totdat publieke woede in de VS hem overtuigde de maatregel te schrappen.

Ook is er nog steeds woede in migrantenkringen over de 'moslim-ban'. Als kandidaat in 2016 kondigde Trump aan geen moslims meer het land in te laten. Het is ongrondwettelijk om groepen uit te sluiten op geloof, en na verschillende rechtszaken werd uiteindelijk een aangepast reisverbod ingevoerd vanuit landen met mogelijk terreurgevaar, zoals Somalië en Syrië, maar ook vijanden als Iran.

Geen familiebezoek in VS

Inmiddels is ook Nigeria bij die groep landen gevoegd. Mouthaan: "Mensen uit die landen kunnen letterlijk niet hun vader opzoeken in de VS of oma langs laten komen. Het gaat bijna allemaal om landen met een niet-witte bevolking".

De maatregelen van Trump op het gebied van immigratie worden gehaat door Democraten, maar zijn populair onder de achterban van de president, vertelt Mouthaan. "Trump heeft op haast geen ander vlak zoveel veranderd in het beleid van de VS. In het verleden hielp het om zijn achterban naar de stembus te krijgen. Rond de tussentijdse verkiezingen in 2018 hadden Trump en Fox News het aanhoudend over 'karavanen' van illegalen die naar de VS zouden komen, 'met allerlei enge ziektes als de builenpest'. Ik denk dat de kiezers nu te veel bezig zijn met de pandemie en de economie om zich druk te maken over migranten".

Bouw stilleggen

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden wil een heel ander beleid. Hij heeft gedreigd de bouw van de muur stil te leggen, wil 125.000 vluchtelingen per jaar toelaten, en een verruiming van de criteria waaronder iemand naar de VS mag komen.

RTL Nieuws