Close

Na Trumpvideo's legt TikTok-ster Sarah Cooper nu verschillen op werkvloer bloot

23 oktober 2020 06:10 / Nieuws
Sarah Cooper
Sarah Cooper
D De Amerikaanse comedian Sarah Cooper is een hit op TikTok en andere sociale media. De reden: haar persiflages van president Donald Trump. Maar Cooper heeft meer te bieden, denkt uitgeverij Van Duuren Management. De Nederlandse vertaling van een van haar boeken ligt nu in de boekwinkels.

In 'Succesvol zijn zonder het ego van de heren te kwetsen' legt Cooper op soms pijnlijk herkenbare wijze de verschillen tussen de behandeling van mannelijke en vrouwelijke werknemers bloot. Het boek is typisch Cooper, de werkvloer staat vaak centraal in haar werk, maar heeft verder weinig van doen met Trump of lollige filmpjes.

Terwijl juist die filmpjes haar grote doorbraak betekenen, in elk geval buiten de Verenigde Staten. Het leven van Sarah Cooper staat sinds een paar maanden gigantisch op zijn kop. Haar imitaties van president Donald Trump gaan de hele wereld over en sindsdien verschijnt ze geregeld in de grote Amerikaanse talkshows

Bekendheid

Fijn voor haar, want de bijbehorende bekendheid is lucratief. Binnenkort volgt bijvoorbeeld een registratie van een van haar shows op Netflix, een heilige graal voor Amerikaanse komieken op zoek naar een groot publiek.

Maar ook Nederlandse ondernemers zien brood in Cooper. Uitgever Monique Lindzen is 'hartstikke fan van haar', sinds Coopers' Trumpfilmpjes het internet over gaan. "Ze maken zo goed duidelijk dat die vent compleet nuts is", zegt Lindzen.

Risico

Toch is het boek andere koffie. En dat maakt het uitgeven van een Nederlandse vertaling best een risico, geeft Lindzen toe. "Vertalen, artwork, opmaak, drukken, rechten: dan zit je zo op 7000 euro", rekent ze voor. Het boek verschijnt in een oplage van 1500, dat is tegenwoordig best veel voor een eerste druk.

Terwijl het de vraag nog is of de fans van de TikTok-filmpjes ook dit boek zouden willen hebben. Ook Coopers eerste boek verscheen in een Nederlandse vertaling, maar bij een andere uitgever. Daarvan verscheen slechts een druk. "Die is nu alleen nog tweedehands te krijgen, het heeft kennelijk niet zoveel gedaan", legt Lindzen uit. 

De onderhandelingen met de Amerikanen over zaken als een bod, royalties en voorschotten duurden zo'n drie weken. Het moest ook een beetje snel gebeuren, want publicitair blijft het prettig om mee te kunnen liften op de Amerikaanse verkiezingen, geeft Lindzen aan. "Nu is zij hartstikke hot, maar als Trump niet herkozen wordt ebt dat misschien wel weg."

Van tech naar podium

Sarah Cooper (1977) had een succesvolle carrière in de techwereld, toen ze in 2014 besloot Google te verruilen voor een bestaan als stand-up comedian en schrijver. Ze werkte op dat moment aan Google Docs. 

Haar blog 10 Tricks to Appear Smart in Meetings trok de aandacht in Amerika, met in korte tijd meer dan 5 miljoen bezoekers ging het zoals dat heet ‘viral’. Later volgde een boek met 100 tips over slim lijken tijdens vergaderingen. In 2018 verscheen How to Be Successful Without Hurting Men's Feelings, waarvan nu een Nederlandse vertaling is uitgebracht. 

Tijdens de lockdown als gevolg van de coronapandemie begon Cooper TikTok-video’s te maken waarin ze eigenlijk op een vrij simpele manier de toespraken van president Donald Trump playbackt. “Ik heb het pak en het podium weggehaald en de mensen die achter hem (Trump, red.) staan te knikken en hem ‘meneer’ noemen. Alles wat dan overblijft zijn de lege woorden”, zegt ze daarover

Enkele tips voor vrouwen om niet-bedreigend over te komen

Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Sam Trompert