Close

Lef hebben? Deze ondernemers starten hun zaak in coronatijd

02 november 2020 12:11 / Nieuws
Lisa de Vries
Lisa de Vries
D Door de coronacrisis is er een flinke daling te zien in het aantal startende ondernemers in bijna alle sectoren. Het lijkt niet de beste tijd om voor jezelf te beginnen. Toch trekken sommigen juist nu de stoute schoenen aan, noodgedwongen of een mooie kans. "Er waren er maar weinig die zeiden: ga ervoor."

Lisa de Vries uit Kootwijkerbroek begon middenin de crisis met ondernemen. Een eigen stoffeer- en meubelbedrijf. Noodgedwongen, vertelt ze. Want begin dit jaar nam ze ontslag bij het veilinghuis waar ze werkte. Niet meer gelukkig met haar baan. "Ik dacht, ik vind wel wat", zegt ze. Maar ja, toen kwam het coronavirus.

Het vinden van een baan werd ineens een stuk ingewikkelder, het lukte maar niet. "Ik besloot om me in de tussentijd te richten op mijn hobby: Het opknappen en verkopen van oude meubels." Ze kocht een oude kar om de meubels te vervoeren en bood haar diensten aan via klusplatform Werkspot. Opknappen gebeurde gewoon in de woonkamer.

'Viral' post op Linkedin

De Vries deelde haar verhaal op Linkedin en dat bericht - met inmiddels meer dan 21.000 reacties op de teller - ging behoorlijk 'viral', zoals ze zelf zegt. "Het balletje ging rollen." Ruim een half jaar later is ze gestopt met het klusplatform en staat er met Restricted Designs een serieus bedrijf met nieuwe machines en een bedrijfspand.

"Na die post kwamen er zoveel klanten, toen bleek dat ik ervan kon leven. Ik kwam een pand tegen in de buurt en dacht, ik zet het gewoon door."

Niet iedereen vindt nu starten een goed idee. "Ik kreeg veel commentaar op het starten van een bedrijf, maar weinig mensen zeiden: ga ervoor." Het bleek voor haar juist een goede tijd, want mensen klussen zich de afgelopen tijd een slag in de rondte.

De grootste daling in acht jaar

Ook uit cijfers blijkt dat het voor lang niet iedereen een goede tijd is om te starten. In het derde kwartaal van dit jaar zijn er 16 procent minder bedrijven opgericht ten opzichte van vorig jaar. De grootste daling in acht jaar tijd, becijfert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral in de horeca en de reisbranche zijn minder nieuwe bedrijven gestart.

Cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK) laten vanaf de eerste coronagolf zelfs in vrijwel alle sectoren een daling zien ten opzichte van 2019. Vooral in de industrie, bouw, horeca- en cultuursector worden een stuk minder bedrijven gestart, al trekt het in de zomermaanden weer licht aan.

Starters in 2020.
Starters in 2020.

Veel meer webwinkels

Wat opvalt, is dat het totaal aantal startende ondernemers tot en met september van dit jaar alleen krimpcijfers laat zien in de maanden maart, april en mei. In de andere maanden is er sprake van een toename ten opzichte van het jaar ervoor.

Dat komt volgens het CBS vooral door webwinkels. Er werden in het derde kwartaal van dit jaar maar liefst 47 procent meer webwinkels opgericht. Met de sterke groei is de handel voor het eerst de sector met de meeste bedrijfsoprichtingen in Nederland, zegt het CBS.

'Kaalslag'

"Maar kijk je naar de cijfers zonder de webwinkels, dan kun je gerust spreken van een kaalslag in het aantal startende bedrijven", zegt Marjolijn Jaarsma van het CBS. Dan is er in het derde kwartaal zelfs sprake van een daling van 21 procent ten opzichte van 2019. "Het gaat om 11.000 bedrijven, dus er zijn er significant minder gestart. En dat komt naar ons idee vooral door het coronavirus."

Ook volgens de KvK trekt de sector detailhandel het beeld scheef. De webwinkels zorgen er volgens de instantie voor dat de minnen van tijdens de eerste coronagolf weer een beetje worden rechtgetrokken. De coronacrisis dwingt ondernemers van offline naar online.

'Donuts doen het goed'

Voor Mireille Langenegger uit Arnhem bleek het ondanks de cijfers een goede tijd om te starten. Ze kreeg afgelopen week de sleutels van haar bedrijfspand, waar een vestiging van Royal Donuts moet verrijzen. "Dit concept is hard aan het groeien, en ik dacht: als ik het niet doe, dan doet iemand anders het."

Langenegger wil nog verbouwen en hoopt in december open te gaan. Ondernemen kriebelde altijd al. "Ik ben erachter gekomen dat ik niet meer voor een baas wil werken", zegt ze. Al voor de coronacrisis begon ze erover na te denken, nu volgen concrete stappen.

"Oud-collega's zeggen dat ik lef heb om nu te beginnen, zij vinden het eng. Maar ik sta er nuchter in. Ik wil dit en neem het risico gewoon." Volgens de ondernemer kan dat ook, want haar donutzaak is een tent die toch al veel werkt met afhalen en bezorgen, en is minder een echte horecazaak. "Ook tijdens een lockdown kan ik door."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Reinder Smit & Suzanne Blotenburg