Close

Qatar haalt vrouwen uit vliegtuig voor inwendig onderzoek na vondst baby op toilet

26 oktober 2020 03:10 / Nieuws
Ter illustratie: de internationale luchthaven van de hoofdstad Doha in Qatar.
Ter illustratie: de internationale luchthaven van de hoofdstad Doha in Qatar.
D De Australische overheid is zeer bezorgd over de 'buitengewoon ongepaste behandeling' van vrouwelijke passagiers in Qatar, eerder deze maand. Een groep vrouwen moest een vliegtuig op last van de Qatarese autoriteiten verlaten en werd medisch onderzocht nadat er een baby in een toilet was gevonden.

Begin deze maand werd een groep vrouwen, onder wie zeker dertien vrouwen uit Australië, op de internationale luchthaven van Doha uit een vliegtuig gehaald. Het toestel van Qatar Airways, dat onderweg was naar Sydney, liep daardoor vier uur vertraging op.

Volgens buitenlandse media was er die dag op het vliegveld een vroeggeboren baby gevonden, die in een toilet was achtergelaten. De Qatarese autoriteiten haalden de vrouwen uit het toestel om te onderzoeken of een van hen recentelijk bevallen zou zijn.

Ambulance bij gate

Zij werden in een ambulance bij de gate onderzocht, moesten gedwongen hun ondergoed uittrekken en werden ook inwendig onderzocht. Het was de vrouwen op dat moment niet duidelijk dat het zou gaan om een onderzoek vanwege de gevonden baby.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Marise Payne, de Australische minister van Buitenlandse zaken, spreekt van 'een buitengewoon verontrustend en beledigend incident'.

'Nooit eerder'

"Dit is iets dat tijdens mijn leven nooit eerder is voorgekomen, op wat voor manier dan ook. Wij hebben onze kijk hierop heel duidelijk laten weten aan de autoriteiten in Qatar", vertelt Payne.

Het Australische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Qatar ook formeel benaderd en wil helderheid over de zaak, vertelt een woordvoerder aan The Guardian.

De vrouwen zijn bij aankomst in Australië, waar ze vanwege het coronavirus in verplichte quarantaine moeten, goed opgevangen, meldt het ministerie. Zij zijn medisch en psychisch begeleid.

Volgens buitenlandse media was de vroeggeboren baby nog in leven toen deze op het vliegveld werd gevonden. Het kindje zou nog in Qatar zijn en wordt daar verzorgd. In het islamitische Qatar kunnen forse straffen worden uitgedeeld aan vrouwen die een kind krijgen buiten het huwelijk.

'Zeer overstuur'

Een van de mannelijke passagiers op de vlucht vertelt aan The Guardian dat de meeste vrouwen bij terugkomst in het toestel 'zeer overstuur' waren. "Zeker één vrouw huilde en ze bespraken wat er gebeurd was", vertelt hij. "Ze zeiden dat het onaanvaardbaar en walgelijk was."

Qatar Airways laat in een reactie weten dat het bedrijf niet is benaderd door de vrouwelijke passagiers. Het wil inhoudelijk niet reageren op de zaak.

RTL Nieuws