Close

Erik Mouthaan: 'Biden en Harris schrijven geschiedenis met verkiezing'

07 november 2020 05:11 / Nieuws
De nieuwe vicepresident Kamala Harris en de aanstaande president, Joe Biden.
De nieuwe vicepresident Kamala Harris en de aanstaande president, Joe Biden.
J Joe Biden schrijft geschiedenis met zijn verkiezing, zegt correspondent Erik Mouthaan. "Hoewel het niet de klinkende overwinning is waar Biden op hoopte, is het zeer ongebruikelijk dat een president wordt weggestuurd na zijn eerste termijn. En zeker in tijden van nationale crisis, zoals de coronapandemie, is het niet de norm dat een land verandert van leider."

De laatste keer dat een zittend president na één termijn werd weggestemd, was in 1992, zegt Mouthaan. George Bush senior moest het veld ruimen ten gunste van zijn Democratische tegenstander Bill Clinton. Die hield het, net als zijn opvolgers George Bush junior en Barack Obama, de volle twee termijnen vol. 

Stemmenrecord

"Geen enkele presidentskandidaat heeft ooit zoveel stemmen gekregen als Joe Biden, een absoluut record. Biden bereikte ook iets waar Democraten decennialang alleen maar van konden dromen: een overwinning in een zuidelijke, Republikeinse staat. Als deze trend doorzet, zouden grote delen van de Verenigde Staten in de toekomst vaker Democratisch kunnen stemmen."

Niet alleen de verkiezing van Biden is historisch. "Met Joe Biden gaat ook Kamala Harris naar het Witte Huis, en ook zij schrijft geschiedenis", zegt Mouthaan. "Ze zal de eerste vrouw zijn die vicepresident is. Maar ook de eerste persoon van kleur in dat ambt én de eerste persoon van Aziatische afkomst. Haar moeder kwam uit India en haar vader uit Jamaica."

Meerderheid Senaat

Hoe Biden het gaat doen, zal mede afhangen van de meerderheid in de Senaat. Als die Republikeins blijft, gaat Biden het moeilijk krijgen, verwacht Mouthaan. "Een Republikeinse Senaat zal de meest linkse plannen dwarsbomen."

De uitkomst van de Senaatsverkiezingen zal nog enige tijd onduidelijk blijven. Voor de toewijzing van de laatste zetels zijn namelijk nog extra verkiezingen nodig.

RTL Nieuws