Close

Wat gaat Donald Trump nu doen? 'Hij gaat zeker niet rentenieren'

07 november 2020 08:11 / Nieuws
Donald Trump
Donald Trump
D Donald J. Trump heeft de Amerikaanse presidentsverkiezingen verloren en zijn rivaal Joe Biden heeft dus gewonnen. De Democraat wordt begin volgend jaar de 46ste president van de Verenigde Staten. En Trump, wat gaat hij eigenlijk doen?

Volgens correspondent Erik Mouthaan gaat hij echt niet van z'n pensioen genieten. "Trump zal een boek gaan schrijven, maar ook proberen z'n macht te behouden. Vergis je niet, Trump heeft een grote fanatieke aanhang. Het is ongebruikelijk, maar over vier jaar kan Trump weer proberen president te worden."

208.000 dollar per jaar

In de Verenigde Staten hebben oud-presidenten voor de rest van hun leven recht op een presidentieel pensioen van zo'n 208.000 dollar per jaar. Verder krijgen ze vergoedingen voor bijvoorbeeld huisvesting en personeel.

"Trump heeft nooit salaris aanvaard als president", zegt Mouthaan. "Daarvoor was hij te rijk. Maar van dit presidentieel pensioen zal hij wel gebruik gaan maken." Daar bovenop zal Trump altijd bescherming krijgen van de Secret Service.

Als oud-president gaat Trump sowieso een druk pensioen tegemoet. Hij zal z'n imago moeten repareren, volgens Mouthaan. "Vooral zijn merk hotels ligt in de VS onder vuur. In het buitenland is dat een stuk minder. Ik denk ook dat hij een eigen media-imperium gaat opbouwen. Een eigen Trump-zender, bijvoorbeeld. Die kan hij gebruiken om z'n aanhang te blijven sturen."

Ongebruikelijk

Trump kan over vier jaar dus weer een gooi doen naar het presidentschap. "Maar dat is ongebruikelijk", zegt Mouthaan. Hij kan bijvoorbeeld ook zijn dochter Ivanka naar voren schuiven. Trump draagt dan als het ware zijn politieke beweging over, legt Mouthaan uit. "Kijk, voor rechtse Amerikanen is hij gewoon een held."

Trump zal het ook druk krijgen met rechtszaken tegen hem. Als president was hij onschendbaar, als burger niet. En er liggen nogal wat zaken op de plank. Voor belastingontduiking, fraude en valsheid in geschrifte bijvoorbeeld, van toen Trump zakenman was. Ook hebben tenminste twee vrouwen een aanklacht ingediend voor verkrachting en seksueel wangedrag. Die zaken kunnen jaren duren en geldverslindend zijn.

Tv-persoonlijkheid

De wereld kan waarschijnlijk ook een boek met de memoires van Trump verwachten. Dat doen bijna alle ex-presidenten. En dat boert goed. Oud-president Bill Clinton verdiende er 15 miljoen dollar mee.

Met lezingen en toespraken geven, harkte Clinton nog eens ruim 65 miljoen dollar binnen. Toch is de verwachting dat Trump niet zo snel lezingen zal gaan geven. Een zakenman en tv-persoonlijkheid, dat blijft Donald Trump. Hij werd beroemd met z'n uitspraak 'You're fired!' in het spelprogramma The Apprentice.

Mouthaan denkt dan ook dat de toekomst van Trump meer in de showbizz ligt. Met een eigen media-imperium. "Oud-president Barack Obama en z'n vrouw Michelle krijgen van Netflix 100 miljoen. Waarom Trump niet? Hij scoort, is populair en gehaat. Dat moet interessant zijn voor welk medium dan ook."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

RTL Nieuws