Close

Verzoenende toon Biden in overwinningstoespraak: 'Ik wil dit land verenigen'

08 november 2020 03:11 / Nieuws
Aankomend president Joe Biden tijdens zijn overwinningstoespraak.
Aankomend president Joe Biden tijdens zijn overwinningstoespraak.
J Joe Biden heeft vannacht in zijn overwinningsspeech gezegd dat hij de Verenigde Staten weer wil verenigen. Het is volgens Biden het moment voor het land om 'te helen'. Ook Kamala Harris sprak op de overwinningsbijeenkomst. Ze zei dat ze weliswaar de eerste vrouwelijke vicepresident van het land is, maar zeker niet de laatste.

"We vechten tegen Covid-19, racisme, voor het klimaat en de democratie", vertelde Joe Biden tijdens zijn overwinningstoespraak. De aankomende president benadrukte tijdens de speech dat 'iedereen een eerlijke kans verdient'. Biden begon de toespraak even na 02.00 uur Nederlandse tijd, vanuit zijn thuisstaat Delaware.

Geen blauwe of rode staten

"We moeten stoppen met botte retoriek en weer naar elkaar luisteren. Onze tegenstanders zijn niet onze vijanden, het zijn Amerikanen", zei de 77-jarige Democraat. "Ik zie geen blauwe of rode staten, ik zie alleen de Verenigde Staten."

"Biden wil het land weer samenbrengen, hij voerde daar ook campagne op", legt Amerika-verslaggever Ruben Leter uit. "Het valt op dat zowel Biden als Harris de naam van Trump nauwelijks noemt, ook niet om hem te complimenteren met de race. Biden en Harris proberen duidelijk een contrast te schetsen met Trump."

Dat Biden vannacht al een overwinningstoespraak gaf, terwijl Trump zijn verlies nog niet heeft toegegeven, is ook uniek. "In het verleden was het gebruikelijk dat de verliezende kant eerst een toespraak houdt voordat de winnende partij spreekt", zegt Leter. "Dit keer erkent Trump zijn verlies alleen niet, en dus wacht Biden niet met het benoemen van zijn winst."

Samenwerken

"Biden herhaalt opvallend vaak dat Republikeinen en Democraten moeten gaan samenwerken", vervolgt Leter. "Dat gaat nog lastig worden. De partijen zijn tot op het bot verdeeld. Als senator was Biden vrienden met veel Republikeinse collega's. Maar als vicepresident kon hij Republikeinen maar moeilijk overtuigen om te stemmen op hun plannen. Slechts drie Republikeinen in de Senaat stemden op Obamacare."

Reacties op toespraak: 'Het was erg ontroerend'

Aankomend vicepresident Kamala Harris benadrukte het belang van een werkende democratie. Ze wees op de hoge opkomst: meer dan 75 miljoen mensen stemden op Joe Biden. Meer dan welke kandidaat ook in de geschiedenis.

'Eerste vrouwelijke vicepresident, niet laatste'

Harris spreekt over het historische feit dat ze de eerste vrouw van kleur is die het ambt van vicepresident gaat bekleden, en wil daarbij een voorbeeld zijn voor jonge zwarte vrouwen in Amerika. "Ik ben misschien de eerste vrouwelijke vicepresident van de Verenigde Staten, ik zal zeker niet de laatste zijn", vertelde Harris. "Dat je het nog nooit gezien hebt, betekent niet dat het niet mogelijk is."

De vrouwen in het publiek gingen na de 'mooie en krachtige' speech van de aankomend vicepresident helemaal uit hun dak, zag RTL-verslaggever Floor Bremer. Biden zei het ook: "Kamala schrijft geschiedenis als eerste zwarte vrouw, vrouw van Aziatische afkomst die vicepresident wordt."

Team wetenschappers

Biden zei in zijn verzoenende toespraak ook dat hij gaat beginnen met het samenstellen van een transitieteam. Hij kondigde aan dat er vanaf maandag een team van wetenschappers met hem gaat samenwerken om de pandemie te bestrijden.

Daar wordt op sociale media verheugd op gereageerd:

De kersverse president richtte zich ook tot de Amerikanen die voor Trump hadden gestemd. "Ik snap jullie teleurstelling. Ik heb zelf een paar keer verloren", zei Biden, die het presidentschap eerder tevergeefs in de wacht probeerde te slepen. "Maar laten we elkaar nu een kans geven."

Religieuze boodschap

Biden, die katholiek is, eindigde zijn toespraak met de religieuze boodschap dat zijn aanhang moet blijven geloven en het vertrouwen moet verspreiden. "Met deze avond drukt Joe Biden een duidelijke stempel op hoe zijn presidentschap eruit gaat zien", zegt Leter. "Het zal veel gaan over het verenigen van dit land. Hem wacht een zware taak. Niet alleen is dit land verdeeld, het moet ook een pandemie te boven komen."

Team-Biden viert de overwinning, maar Donald Trump erkent dat niet.
Team-Biden viert de overwinning, maar Donald Trump erkent dat niet.

Gisteren maakte persbureau AP bekend dat Biden de presidentsverkiezingen gewonnen heeft. De Democraat had daar 270 kiesmannen voor nodig. Gistermiddag werd de grens doorbroken toen Biden won in de staat Pennsylvania, die 20 kiesmannen waard is. Daarmee werd hij verkozen tot de 46e president van de Verenigde Staten.

290 kiesmannen

Sindsdien heeft Biden ook de zes kiesmannen van de staat Nevada gewonnen. In totaal staat de Democraat volgens AP nu op 290 kiesmannen, terwijl Trump er 214 heeft. In drie staten is nog geen winnaar bekend, maar voor de uitslag maakt dat niet meer uit.

Aanhangers van Biden kwamen naar Delaware voor de overwinningsspeech van de aankomend president.
Aanhangers van Biden kwamen naar Delaware voor de overwinningsspeech van de aankomend president.

Donald Trump is er intussen nog steeds van overtuigd dat hij de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft gewonnen. "Waarnemers werden niet toegelaten bij het tellen van de stemmen. Er zijn dingen gebeurd die waarnemers niet mochten zien", schreef de president gisteren op Twitter.

Geen bewijs onrechtmatigheden

Er is tot nu toe geen bewijs voor onrechtmatigheden rond de verkiezingen. Twitter waarschuwt dan ook dat Trumps claim omstreden is. Het sociale medium heeft herhaaldelijk kanttekeningen bij tweets van de president geplaatst.

Erik Mouthaan: 'Biden schrijft geschiedenis'

"Hoewel het niet de klinkende overwinning is waar hij op hoopte, schrijft Joe Biden geschiedenis", zegt correspondent Erik Mouthaan over de verkiezing. "Het is zeer ongebruikelijk dat een president wordt weggestuurd na zijn eerste termijn: de laatste keer dat dat gebeurde was in 1992. En zeker in tijden van nationale crisis, zoals de coronapandemie, is het niet de norm dat een land verandert van leider." Lees hier het hele verhaal.

Vanuit de hele wereld kwamen felicitaties voor Joe Biden binnen. Het gaat onder meer om Britse premier Boris Johnson, de Franse president Emmanuel Macron, de Canadese minister-president Justin Trudeau, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Nederlandse premier Mark Rutte.

Juridische procedures

Toch zijn er ook wereldleiders die nog niet overtuigd zijn van de winst van de Democraat. Zo zegt de president van Mexico dat het 'nog te vroeg is om Biden te feliciteren'. Obrador stelt dat hij zijn felicitaties pas aan de winnaar kan aanbieden als alle juridische procedures zijn afgerond. Hij noemt dat 'politiek verstandig'.

De rechtszaken die Trump de afgelopen dagen heeft aangespannen over de uitslagen, zouden volgens verschillende advocaten en hoogleraren geen schijn van kans maken voor de rechter. Hij zou vooral de aandacht willen afleiden van een mogelijke overwinning van Joe Biden.

RTL Nieuws