Close

Zo probeert Trump alsnog te winnen: van smekende sms'jes tot retweeten fake news

11 november 2020 11:11 / Nieuws
Het team van Trump gebruikt opmerkelijke tactieken.
Het team van Trump gebruikt opmerkelijke tactieken.
H Het wordt voor Donald Trump nog een lange en vooral moeilijke weg om president van de Verenigde Staten te blijven. Het zou in theorie nog kunnen via hertellingen en rechtszaken. En dus trekt Team Trump alles uit de kast. Hier zijn de vier meest opmerkelijke manieren waarop Trump probeert het tij te keren.

1. Smeekbede aan kiezers

Voordat Amerikaanse media Biden zaterdag tot winnaar van de verkiezingen uitriepen, voelde Trump de bui waarschijnlijk al hangen. Veel mensen kregen een sms'je of e-mail: doneer geld om de aankomende rechtszaken te steunen.

Maar die berichten waren vanwege verschillende redenen erg opvallend. Ten eerste vanwege de toon. Team Trump lijkt bijna om geld te smeken en met uitroeptekens en hoofdletters proberen ze de ontvangers van de berichten over te halen om te doneren.

Het gedoneerde geld blijkt niet alleen naar de rechtszaken te gaan. De helft wordt gebruikt als afbetaling van de schulden die nog openstaan bij Trumps verkiezingscampagne. Dit ontdekten journalisten van The Wall Street Journal toen ze de kleine lettertjes lazen.

2. Gepeperde persconferenties

Dat Trump niet akkoord zou gaan met een overwinning van Biden was al vroeg duidelijk. Zondag werd het officieel aangekondigd door Trumps advocaat Rudy Giuliani in Philadelphia (Pennsylvania). Tijdens dit soort persconferenties beweert Team Trump, zonder bewijs, dat de Democraten grootschalige stembusfraude hebben gepleegd. Er worden rechtszaken aangekondigd in de staten waar Trump op verlies staat.

Over de exacte locatie van de persconferentie in Philadelphia is nogal wat te doen. Giuliani stond namelijk bij Four Seasons. Niet het chique hotel, maar het hoveniersbedrijf. Tijdens de persconferentie stond hij op hun parkeerplaats. Tegenover een crematorium en naast een… seksshop.

Amerikaanse media gaan ervan uit dat het om een foutje van Team Trump gaat.

De parkeerplaats waar de persconferentie werd gehouden.
De parkeerplaats waar de persconferentie werd gehouden.

3. Doortellen! (Of toch niet?)

Speerpunt van Team Trump na de verkiezingen: stop met tellen. In veel staten bouwde Trump in de eerste uren na het sluiten van de stembussen een voorsprong op. Soms zelfs een heel erg ruime voorsprong. Maar naarmate de uren en dagen verstreken, kwam Biden steeds dichterbij. Volgens Trump was er fraude in het spel en moest het tellen van de stemmen stoppen.

Eén staat uitgezonderd: Arizona. In plaats van Trump bouwde Biden daar snel een voorsprong op. Zo snel dat persbureau AP Biden zelfs al vroeg als winnaar uitriep. Daarna bleek dat Trump daar bezig was met een inhaalslag. En dus riep Trump in Arizona juist níét op tot het stoppen met tellen van de stemmen.

4. Fake news

Vlak na de verkiezingen ging een stapel stembiljetten in de staat Virginia in vlammen op. De 80 biljetten werden moedwillig door een man in brand gestoken. Het incident werd gefilmd en ging al snel viral op social media.

Ook de zoon van Donald Trump, Eric, deelde het filmpje op zijn Twitteraccount. Het zou aantonen waar Trump al bang voor was: dat stemmen per post niet eerlijk zou verlopen.

Maar volgens de autoriteiten in Virginia gaat het niet om echte stembiljetten, het waren testbiljetten. Maar intussen had de zoon van Trump het dus wel al op Twitter gedeeld.

Iets vergelijkbaars gebeurde in Georgia. Daar dook een filmpje op met een jongen die stembiljetten weg lijkt te gooien. Dit filmpje werd eveneens door Eric Trump geretweet.

Ook dit blijkt uiteindelijk geen stembusfraude. De plaatselijke toezichthouder heeft laten weten dat het niet gaat om stembiljetten, maar om instructiepapieren. Dat kan je, als je er verstand van hebt, zien aan het afwijkende formaat van de papieren.

De jongen in kwestie heeft vanwege bedreigingen een tijdje ondergedoken gezeten. Volgens lokale media durfde hij zijn eigen auto niet meer te gebruiken, omdat de gegevens en het kenteken ervan publiekelijk bekend waren gemaakt.

Dit past allemaal in een patroon. Team Trump heeft eerder nieuwsberichten verspreid over stembusfraude die niet waar blijken te zijn.

RTL Nieuws