Close

Discriminatie zwangeren is schering en inslag op de werkvloer

23 november 2020 08:11 / Nieuws
4 43 procent van de zwangere vrouwen en jonge moeders loopt op het werk aan tegen situaties die wijzen op zwangerschapsdiscriminatie. Daarmee is de situatie in de afgelopen acht jaar niet verbeterd.

Dat schrijft het College voor de rechten van de mens in een rapport dat iedere vier jaar verschijnt. Voor het onderzoek werden ruim 1100 vrouwen die in de afgelopen vier jaar een kind hebben gekregen ondervraagd.

De conclusies zijn niet mals. "Zwangerschapsdiscriminatie op de Nederlandse arbeidsmarkt is in de afgelopen acht jaar een onverminderd groot probleem gebleven. Er is meer inzet nodig om dit vastzittende probleem aan te pakken", aldus het College.

Sollicitatie en contractverlenging

Uit het onderzoek blijkt dat een op de vijf vrouwen vermoedt afgewezen te zijn bij sollicitaties vanwege zwangerschap, moederschap of een kinderwens. In een op de tien gevallen werd dit er zelfs expliciet bij gezegd.

Vooral zwangere vrouwen met een tijdelijk contract hebben een hoog risico op discriminatie. Zo'n beetje de helft (49 procent) van de zwangere vrouwen met een tijdelijk contract dat afloopt wordt vermoedelijk benadeeld, schrijft het College.

"Deze vrouwen zagen hun contract vanwege hun zwangerschap of nieuw moederschap niet worden verlengd, of in sommige gevallen niet worden omgezet naar een vast contract."

Arbeidsvoorwaarden

Daarnaast vindt ook discriminatie op het gebied van arbeidsvoorwaarden regelmatig plaats. In een kwart van de gevallen vermoeden de onderzoekers dat dit aan de orde is. Denk dan bijvoorbeeld aan het overslaan van een promotie of een loonsverhoging die aan de neus van de vrouw voorbij gaat.

Bij 34 procent van de zwangere vrouwen die op het punt stonden om een nieuw contract te tekenen werd dit contract op het laatste moment aangepast of verdween dit helemaal van tafel.

Weinig gemeld

Maar hoewel zwangerschapsdiscriminatie veel voorkomt, wordt er maar weinig melding van gemaakt. Dat komt onder meer doordat gediscrimineerde vrouwen lang niet altijd doorhebben dat ze slachtoffer zijn van discriminatie.

Zij gaven antwoorden op de onderzoeksvragen waaruit bleek dat zij (vermoedelijk) gediscrimineerd werden, maar gaven tegelijk aan zelf geen discriminatie ervaren te hebben. Volgens het College voor de rechten van de mens herkent slechts 34 procent van de vermoedelijk gediscrimineerde vrouwen dat ze zijn benadeeld. 

Van de vrouwen die zich wel gediscrimineerd voelen trekt slechts 11 procent aan de bel door intern of extern melding te maken van de discriminatie.

RTL Z