Close

Wat ik had willen weten voordat ik…. de loterij won

23 november 2020 10:11 / Geld
H Hindsight is 20/20 zeggen ze wel: achteraf weet je het allemaal zo goed. Kennis waar je zelf niks meer aan hebt, maar waar je een ander wel mee kan helpen. Daarom vragen we in deze rubriek aan ervaringsdeskundigen: wat had je graag eerder willen weten? Deze week vertelt Tamara over hoe het is om miljoenen in de loterij te winnen.

Met de decembermaand in aantocht en oudjaarsdag in het vizier (we kunnen bijna 2020 afsluiten!), is het de tijd van het jaar dat miljoenen Nederlanders een gokje wagen en een lot kopen in de hoop op een flinke smak geld. Maar hoe is het nou écht om in een klap meer nullen te hebben op je bankrekening? Aan wie deze vraag beter te stellen dan aan Tamara*, die plotseling miljoenen euro’s op haar rekening kon bijschrijven. Ze was 34 jaar, toen ze 10 miljoen euro won. Voor haar voelde het winnen van dit bedrag ‘als een cadeautje van boven’.  Ze had namelijk net haar moeder, die elk jaar daarvoor de loten kocht, verloren. Inmiddels drie jaar verder weet Tamara hoe van de een op de andere dag multimiljonair worden je leven veranderd.

1. Je krijgt niet alleen geld

Als je de loterij wint, is geld niet het enige dat op je af komt. Volgens Tamara krijg je er ook een hele hoop vragen over geld bij. “Beleggen, bepaalde fiscale zaken, regelgeving. Opeens zijn dingen waar je mogelijk nooit over nadacht voor jou heel relevant. Ik was zelf toevallig al een boek aan het lezen over beleggen, toen ik de jackpot won.” Maar toch kwam ook op haar een hoop nieuwe informatie af. En dat niet alleen, met een hoop centen en die stroom aan informatie, komt er ook een hoop verantwoordelijkheid mee. “Ik voelde een duty om het geld goed te besteden.” Tamara ziet het zelf als een positieve plicht om met haar geld iets goeds te kunnen doen. Zij ervaarde die verantwoordelijkheid zeker niet als last, al kan ze wel begrijpen dat het heel overweldigend kan zijn.

2. Er is niet één weg

Er is volgens Tamara niet één goede manier om om te gaan met de winst. Ze hoort weleens van mensen: “Ik snap niet dat je nog gaat werken, ik zou lekker onderuitgezakt op een tropisch eiland zitten.” Maar Tamara haalt juist zingeving uit haar werk als coach en sinds kort schrijver. “Ik wil alsnog altijd nieuwe dingen leren, mensen inspireren en kom nog steeds dagen en uren te kort”, vertelt ze. Zij is en blijft een bezig bij.

‘Jij hebt tenminste geld, dus je hebt geen enkele reden om je verdrietig te voelen’

“Van de loterij hoor ik dat de meeste mensen een vrij normaal leven blijven leiden.” Of ze dat aanraadt? “Dat hangt natuurlijk af van het leven dat iemand van tevoren had.” Als de winnaar net als Tamara voldoening krijgt uit zijn of haar werk, dan lijkt het haar goed als diegene zijn drive behoudt. “Maar sommige mensen leefden zonder financiële zekerheid heel conservatief en in angst. Dan moet je jezelf gunnen om dat los te laten.” Zelf maakt Tamara, ook al voor dat ze multimiljonair was, graag (ingecalculeerde) risico's. “Als ik 80 ben, wil ik geen spijt hebben van de dingen die ik niet gedaan heb.”

3. Scheve verwachtingen en verhoudingen

Als je opeens een smak geld krijgt, dan kan dat zeker wat doen met de sociale verhoudingen in je netwerk. “Zolang jullie mij maar hetzelfde blijven behandelen, en niets van mij verwachten, blijft onze vriendschap bestaan. Maar als ik jullie ook iets wil geven, wil ik dat graag kunnen geven zonder 100 keer 'dank je wel' te horen”, zei de lotto-winnaar tegen haar vrienden met wie ze nieuwjaarsavond vierden. “Die avond van de overwinning had ik al het gevoel dat te moeten zeggen. Over het algemeen heb ik hele fijne mensen om me heen, maar al snel bleek niet iedereen in mijn kring mij het geld te gunnen, als ze er niet zelf op mee konden liften. Daarom heb ik ook van bepaalde vrienden en kennissen afscheid genomen”, vertelt Tamara.

'Mannen met wie ik ooit had gedatet, stuurden me opeens weer berichtjes'

Ze zegt goed aan te voelen of mensen oprecht zijn. Een toenmalige vriendin sprak het nooit echt uit, maar Tamara voelde dat ze financieel dingen van haar verwachtte. Ze confronteerde de vriendin met de zorgen die ze had over haar intentie. “Je ziet bij zo’n confrontatie aan de non-verbale communicatie van een ander of je de juiste snaren raakt”. Door de jaloerze en misgunnende blikken van haar vriendin, merkte ze dat het beter was om een punt achter de vriendschap te zetten.

Maar soms kan een opmerking van een vriend of vriendin ook wel gevoelig liggen, maar niet verkeerd bedoeld zijn. Tamara verloor immers vlak voordat ze de lottoprijs won, haar moeder. “Een vriendin zei een keer iets in de trant van: ‘Jij hebt tenminste geld, dus je hebt geen enkele reden om je verdrietig te voelen.’ Als je zelf in geldzorgen leeft, kan je je misschien niet voorstellen dat je met 10 miljoen je rot kan voelen, maar je kan het verdriet en de rouw van een ander niet ontkennen.” Tamara merkt dat er op die manier een kloof kan ontstaan tussen jou en je oude contacten.

4. Vermogend daten is een dingetje

Toen oude vlammen van Tamara te horen kregen dat hun ex-liefje opeens meer nullen op haar bankrekening had, kwamen ze plotseling weer aanwaaien. “Mannen met wie ik ooit had gedatet, stuurden me ineens weer berichtjes. Natuurlijk was ik niet geïnteresseerd in die pannekoeken”, lacht Tamara. Ondanks dat veel mannen met eurotekens in hun ogen haar kant op keken, is de multimiljonair ondertussen wel gelukkig in de liefde.“En niet met een vermogende man, mijn vriend is Jantje Modaal.”

Je klikt met iemand met dezelfde mindset, niet met hetzelfde vermogen

Maar Tamara is zeker dat haar vriend geen golddigger is. Ze leerden elkaar kennen tijdens een avondje uit en vriendlief had geen idee dat hij wel een hele rijke vis aan de haal sloeg. “Toen hij eenmaal mijn huis zag, wist hij natuurlijk wel dat ik vermogend was, maar hij dacht oorspronkelijk dat ik gewoon een goed lopend bedrijf had en ik heb bewust even gewacht om hem de waarheid te vertellen.” Haar nieuwe liefde bleek net als Tamara helemaal niet materialistisch, maar juist ook innerlijke rijkdom het belangrijkste te vinden. Toen ze merkte dat haar partner een vergelijkbare mindset had, vertelde ze hem hoe het zat. “Of het met iemand klikt, dat heeft alles te maken met je instelling in het leven.” Dat zij en haar partner niet in dezelfde belastingschijf zitten, is, nu ze weet dat hij oprecht is, voor Tamara een non-issue.

5. Zoek gelijkstemden

Als je opeens veel meer geld hebt, zit je ook in een andere sociaal-economische klasse dan waarin je bent opgegroeid. Volgens Tamara is het daarom belangrijk om te zoeken naar een netwerk van mensen met een gelijke mentaliteit. Zelf inversteert ze bijvoorbeeld met liefde aan het impactfonds PYMWYMIC wat onder andere weer inversteert in duurzame notitieboekjes zoals paper on the rocks. “Natuurlijk zijn er rijke lui die alleen maar aan zichzelf denken, maar ik heb veel vermogende mensen gevonden, die qua visie op mij lijken en ook met hun geld een positieve impact willen hebben.”

'Je mag ervan genieten, maar laat je niet aanpraten hóe je moet genieten'

Al hoef je niet dezelfde inhoud in je portemonnee te hebben, om dezelfde ethos te hebben. Tamara ligt nog steeds met haar beste vriend, die ze al vanaf kleins af aan kent, op één lijn. “Toen ik het bedrag won, wilde ik graag een deel met hem delen, maar hij nam het niet zomaar aan. Hij wilde wél voor me komen werken. Zo werken we alweer drie jaar samen aan onze impact community Stribe.”

6. Geef het uit aan wat jíj belangrijk vindt

“Om van een groot geld bedrag winnen iets moois te maken, moet je sterk in je schoenen staan. Er heerst veel sociale druk op het hebben van veel geld”, aldus Tamara. “Heel veel mensen willen aardig gevonden worden, en laten zich beïnvloeden door anderen.” De eerder genoemde scheve verwachtingen zijn daar een groot onderdeel van. Maar er is niet alleen een sociale druk om geld uit te geven aan anderen. Wat Tamara ook merkt, is dat mensen in haar omgeving haar goed bedoeld, maar ongevraagd advies geven over het in huis halen van materialistische spullen voor zichzelf.

Zelf wordt ze gelukkiger van investeren in initiatieven met een positieve impact op de wereld, dan van het kopen van designertassen. Soms neemt iemand haar mee om te shoppen en dan spendeert ze opeens meer dan ze zelf zou uitgeven. “Aan de ene kant is het goed om te leren een beetje los te laten, en jezelf te verwennen. Maar eenmaal thuis vind ik een trui van hondervijftig euro gewoon hartstikke zonde.” Tamara spendeert liever haar geld aan studeren, gezondheid en wooncomfort.  “Natuurlijk is het jouw geld en mag je ervan genieten, maar laat je niet aanpraten hóe je moet genieten. Als jij zelf meer positieve energie krijgt van een duurzame aankoop of inverstering, voel dan geen druk om je geld uit te geven aan luxe spullen. Je moet vooral bij jezelf blijven.”

* Volledige naam is bekend bij de redactie.

Stella Aalderink