Close

'Overheid moet meer doen om seksueel geweld te voorkomen'

24 november 2020 06:11 / Nieuws
Ter illustratie.
Ter illustratie.
D De overheid moet meer doen om seksueel geweld te voorkomen. Er is weliswaar veel aandacht voor slachtoffers, maar volgens kenniscentrum seksualiteit Rutgers moet er meer op preventie worden gefocust. "Er gebeurt te weinig. De politiek is aan zet."

Dat zegt Ton Coenen, de directeur van het kenniscentrum. "De overheid moet veel meer investeren in betere seksuele voorlichting op school en daarbuiten, betere opleidingen voor betrokken professionals en meer publiekscampagnes om de cultuur rond seks in Nederland te verbeteren."

Daarom begint het kenniscentrum de campagne #tothier, om samen met slachtoffers en politieke jongerenorganisaties 'een grens' te trekken. "Zonder de focus op preventie is het dweilen met de kraan open en komen er elke dag weer nieuwe slachtoffers bij. Het geweld moet stoppen en daarom zeggen wij #tothier", zegt Ton Coenen.

Verplichte lessen

Uit een peiling onder duizend jongeren blijkt dat het merendeel (80 procent) van de jongeren vindt dat er op school verplicht les moet worden gegeven over het herkennen en respecteren van andermans grenzen. 74 procent vindt daarnaast dat de regering meer moet investeren om seksueel geweld te voorkomen.

"Het is opvallend dat jongeren van alle politieke kleuren de preventie van seksueel geweld in meerderheid belangrijk vinden", zegt Coenen. "Van VVD en PvdA tot ChristenUnie en SP."

RTL Nieuws