Close

Check, check en check: het gevaar van precrastinating

26 november 2020 01:11 / Werk
“Het is nog maar 10 uur en ik heb dit, dit en dit al gedaan.” Klinkt dit als de ideale start van een productieve werkdag? Check dan dit nieuwe onderzoek over waarom precrastinating, de tegenhanger van procrastinating, net zo inefficiënt kan zijn.

‘Van uitstel, komt afstel’, dat credo ken je waarschijnlijk wel. Het vooruit blijven schuiven van taakjes die eigenlijk niet eens veel tijd kosten, maar nét niet urgent aanvoelen, staat bekend als killer voor een proactieve werkhouding. Toch blijkt nu niet alleen procrastinating, maar ook precrastinating de efficiëntie op de werkvloer (of op het gezellige tapijtje van je eigen thuis-werkkantoor) tegen te gaan. ‘S ochtends bij het wakker worden je mailbox openen en meteen beginnen aan een afvinklijstje, klinkt als een productief begin van de dag. Maar houden we hiermee niet te weinig rekening met het afraffel-gevaar en andere valkuilen die komen van dingen té snel willen doen? Nou en of, is het antwoord volgens dit artikel van de BBC.

De Amerikaanse professor in de psychologie David Rosenbaum onderzoekt de gevaarlijke tegenhanger van uitstelgedrag, precrastinating. En het is een hartstikke verleidelijke valkuil, dat ‘precrastineren’ (we hebben tot dusver nog geen Nederlandse vertaling voor dit fenomeen. Het omgekeerde van uitstellen zou aanstellen zijn, maar die term is natuurlijk al vergeven aan klagers en huilebalken). Want voelt het niet verdomde lekker om dingen af te vinken? Dan wel in je hoofd een to-do-lijstje afgaan, dan wel met een fineliner in een fysiek notitieboekje krulletjes zetten: het lijkt misschien een top begin van de dag. Voor veel mensen geldt dat een deel van hun werkdag vol zit met low hanging fruit taakjes. Natuurlijk is je werk-ethos persoonlijkheidsgebonden, maar het ‘alles wat je binnen 2 minuten kan doen, moet je meteen doen’-idee is breed gedragen. Nu blijkt dat deze mentaliteit soms juist zorgt voor een ondoeltreffende werkdag.

Een groot nadeel van meteen willen handelen wanneer een kort werktaakje zich voordoet, is dat deze dingen opgestapeld toch best veel energie kosten, terwijl ze mogelijk helemaal niet zo belangrijk zijn. Als je later op de werkdag wél een urgente opdracht moet volbrengen, kan dat opeens voelen als een onmogelijke opgave. Omdat jij je energie al hebt verbruikt aan het onnodig reageren op drie afspraakbevestigingen van collega’s, sta jij opeens niet meer vol daadkracht en vitaliteit paraat als je wordt gevraagd voor een retebelangrijke werk-missie.

Naast dat je minder productiviteit overhoudt voor ‘het echte werk’, kan precrastination er ook voor zorgen dat je je werk incompleet en onvoldoende aflevert. Bij het beantwoorden van een e-mail, kan juist even wachten en reflecteren op de boodschap ervoor zorgen dat je uiteindelijk een beter antwoord terugstuurt. Naast dat je zorgvuldiger kan werken, komt het vaak ook professioneler over als je niet binnen 2 minuten een antwoord paraat hebt. Misschien wel herkenbaar dat je zelf een uitgebreide mail met verschillende scenario’s stuurt naar collega’s en dan binnen een nano-seconde een ‘Oké, doen we!’ terugkrijgt, of in ieder geval in een tijdspanne waarin het technisch onmogelijk is om jouw goed doordachte plan echt in zich op te nemen. Dus wil je zelf overkomen alsof je écht na hebt gedacht over de inhoud, wees dan geen speedy Gonzalez in de mailbox of op Whatsapp.

Herken jij jezelf in het precrastinating scenario? Of ben je leidinggevende en merk je dat jouw team voornamelijk bestaat uit busy bees die in een korte tijd op een hoog tempo veel taakjes afvinken? Het advies van Rosenbaum is om te beseffen dat het juist lonend werkt als je af en toe een toontje lager zingt. Managers moeten ervoor waken dat ze hun medewerkers niet onnodig opjagen. De ratrace is nergens voor nodig en werkt averechts. “It should be agreed in our society that it’s okay to smell the flowers”, aldus Rosenbaum. Om in flora-metaforen te blijven, is het advies aan bezige bijen dus om niet van de ene naar de andere bloem te hoppen, want straks verlies je al je stuifmeel onderweg. Juist door mindful te kijken naar je werkdag, vind je vanzelf een goede balans tussen pro- en precrastinating.

Het hele BBC-artikel, inclusief een filmpje dat het concept nog beeldender maakt, vind je hier.

Stella Aalderink