Close

ChristenUnie wil abortus voorkomen met pil in basispakket

10 december 2020 01:12 / Nieuws
Sinds 2011 moeten vrouwen de anticonceptiepil zelf betalen.
Sinds 2011 moeten vrouwen de anticonceptiepil zelf betalen.
D De anticonceptiepil moet terugkeren in het basispakket van zorgverzekeringen, vindt de ChristenUnie. De regeringspartij wil dat zo abortussen worden voorkomen en komt vandaag met een voorstel.

Sinds 2011 moeten vrouwen van ouder dan 21 jaar zelf voor de kosten van de anticonceptiepil opdraaien. Andere partijen willen al langer dat de pil vergoed wordt, en daar sluit de ChristenUnie zich nu bij aan. Vorig jaar stemde de partij nog tegen een voorstel van de PvdA om de beslissing van 2011 terug te draaien. 

'Leed voorkomen'

"Het is best raar dat abortus wel vergoed wordt, maar dat vrouwen voor anticonceptie moeten betalen", zegt Kamerlid Carla Dik-Faber in een interview met Trouw. "Zelf de kosten dragen leidt soms tot onbedoelde zwangerschappen. Er valt ontzettend veel leed te voorkomen door de pil te vergoeden."

Dik-Faber zegt "op onderdelen waar we het wél over eens kunnen worden" te willen samenwerken met progressieve partijen die de pil ook terug willen in het basispakket. "Ook al zijn de verschillen groot." 

Abortus

Wat betreft abortus zit de regeringspartij niet op een lijn met de andere partijen. Waar PvdA en GroenLinks een initiatiefwet hebben samengesteld waardoor een abortuspil bij de huisarts verkrijgbaar moet worden. D66 wil, net als de PvdA en GroenLinks, de verplichte bedenktermijn bij abortus afschaffen. De ChristenUnie pleit juist voor een overheidscampagne om vrouwen aan te sporen over abortus te praten en hulp te zoeken.

Of de pil terugkeert in het basispakket is ook aan de VVD, die vooralsnog wil dat vrouwen het anticonceptiemiddel zelf betalen. 

Discussie over abortuswet verhardt: 'Ze riepen dat ik een moordenaar was'

De laatste jaren wordt het debat over abortus weer heviger gevoerd. De discussie over de abortuswet uit 1984 laait weer op.

RTL Nieuws