Close

Aantal economisch zelfstandige vrouwen stijgt snel

11 december 2020 01:12 / Nieuws
N Nederlandse vrouwen zijn bezig met een stevige inhaalslag op de arbeidsmarkt. Het percentage vrouwen dat economisch zelfstandig is, nam afgelopen vier jaar een stuk sterker toe dan de jaren ervoor.

Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau is nu 64 procent van de vrouwen tussen de 15 en 67 jaar economisch zelfstandig. Dat wil zeggen dat ze niet afhankelijk zijn van een partner om te kunnen rondkomen. Voor mannen ligt dat percentage op 81 procent. Wie een opleiding volgt is in de berekeningen niet meegenomen. 

Hoog tempo

In de jaren sinds de laatste economische crisis werden vrouwen in hoog tempo economisch zelfstandiger. 

Opvallend is dat de inhaalslag van vrouwen op de arbeidsmarkt, die al jaren tientallen gaande is, niet wordt gevolgd door mannen als het gaat om de zorgtaken thuis 

Migratieachtergrond

Met name vrouwen met een migratieachtergrond zijn volgens het SCP met een inhaalslag bezig.

Vrouwen van de tweede generatie zijn veel vaker zelfstandig dan die van de eerste generatie. Tweedegeneratievrouwen met een Antilliaanse of Surinaamse achtergrond zijn vaker economisch zelfstandig dan vrouwen zonder migratieachtergrond.

Het kan overigens goed zijn dat de cijfers die het SCP nu bekendmaakt alweer achterhaald zijn. Ze dateren van voor de coronacrisis, die op de arbeidsmarkt voor vrouwen volgens het SCP iets slechter lijkt uit te pakken dan voor mannen. 

RTL Nieuws