Close

Naaktfoto's om aandacht te vragen voor Russische Yulia: 'Elk lichaam mag er zijn'

19 december 2020 02:12 / Nieuws
35 vrouwen poseerden van de week naakt om aandacht te vragen voor Yulia.
35 vrouwen poseerden van de week naakt om aandacht te vragen voor Yulia.
A Allerlei soorten vrouwenlichamen worden getoond op de fotoserie van fotografe Bete van Meeuwen. De naaktfoto's zijn gemaakt om aandacht te vragen voor de Russische Yulia Tsvetkova. Zij moet binnenkort misschien wel zes jaar de gevangenis in voor het maken van tekeningen van het naakte vrouwenlichaam.

De tekeningen van Yulia zien er onschuldig uit. Simpele lijnen van het vrouwenlichaam, in alle vormen en maten. Als viering van het vrouwenlichaam deelde de feministe de beelden op sociale media. 

De Russische justitie noemt het pornografie. Yulia kan daarvoor zes jaar celstraf krijgen.

De tekeningen van Yulia.
De tekeningen van Yulia.

Haar proces duurt al maanden: een lange tijd zat Yulia in huisarrest in een appartement in Komsomolsk, een stadje in Siberië. De rechter herriep haar huisarrest in maart en sindsdien mag ze haar woonplaats niet verlaten.

"Onbegrijpelijk", vindt fotografe Bete uit Amsterdam. "Bizar dat je hiervoor een celstraf kan krijgen. Ik hoorde een maand geleden pas voor het eerst over Yulia en haar verhaal. Ik vond het zo belangrijk dat ik het meer onder de aandacht wilde brengen."

Naaktshoot

Samen met bodypositivityactivist Saskia Olivieira en Amnesty International sloeg ze de handen ineen en binnen anderhalve week organiseerden ze een naaktshoot met 35 vrouwen. "Om te laten zien dat elk lichaam er mag zijn. En dat iedereen zich 'empowered' voelt om te zijn wie je wilt zijn. Daar staat Yulia symbool voor, want dat kan zij dus niet."

De fotoserie draagt de naam: #WeAreYulia. "Zelf staat Yulia op voor de rechten van vrouwen en spreekt ze zich ook vaak uit voor de lhbti-rechten, dit keer staan wij op voor Yulia."

"Ik kende een groot deel van de vrouwen niet die ik heb gefotografeerd. Ze waren helemaal naakt, maar het was helemaal niet ongemakkelijk. Juist omdat iedereen het voor dit doel deed voelde iedereen zich sterk. Vrouwen gaven ook aan dat ze meer zelfvertrouwen kregen door de shoot." 

Op Instagram worden nu foto's geplaatst van vrouwen die de actie nadoen. "De foto's stellen meerdere onderwerpen aan de kaak: laten zien dat elk lichaam er mag zijn en Yulia vrij krijgen."

Om de openbaar aanklager in Rusland onder druk te zetten, stelde Amnesty International een brief op. "We roepen nu iedereen om de brief te sturen. We hopen op zoveel mogelijk gestuurde brieven voor 1 januari." 

RTL Nieuws sprak eerder met de moeder van Yulia. "Yulia en ik worden beschouwd als twee heksen", vertelde Anna Chodyreva "Ze noemen Yulia de schande van Komsomolsk." 

'Mannen niet op de brandstapel'

"Yulia is een zachtaardige feminist. Ze vindt niet dat alle mannen op de brandstapel moeten," vertelt ze met een knipoog. Op haar social media vertelt Yulia over sterke vrouwen van Komsomolsk. En dat het oké is om vrouw te zijn. Om lichaamshaar te hebben, om te menstrueren en rimpels te krijgen."

En als Yulia straks jaren de Russische gevangenis in moet? "Daar denk ik niet aan," zegt moeder Anna. "Ik weet dat ze alles zullen doen om Yulia de mond te snoeren. Daar heb ik geen invloed op. Dat kan ik niet mijn ziel binnenlaten. Als ze naar de gevangenis moet, dan ga ik in de buurt wonen. Maar ik heb nog hoop. Ik geloof in wonderen."

Yulia Tsvetkova.
Yulia Tsvetkova.
Tosia Hogema