Close

7 kerstcadeautips & lockdown-liefdesgebaren

22 december 2020 12:12 / Inspiratie
N Nu Kerst 2020 anders is dan voorgaande jaren, is dit hét moment om je naasten een hart onder de riem te steken in de vorm van een attent presentje. Maar wat als je pakketje niet op tijd wordt bezorgd? Hier 7 tips voor cadeau's die nog wél mogelijk zijn in lockdown.

Kerstmis is natuurlijk oorspronkelijk een christelijke feestdag waarbij de geboorte van Jezus van Nazareth 2020 jaar geleden centraal staat. Maar het is veel meer dan dat. Voor veel mensen draait eind december voornamelijk om familie, vrienden en elkaar liefhebben. En in onze kapitalistische samenleving heeft deze naastenliefde zich vertaald naar materie. It’s a material world, en met lege handen onder de kerstboom staan is voor veel mensen een doemscenario - ook voor veel Nederlanders, terwijl we toch echt al een pakjesavond achter de rug hebben.

‘Hoi Mam, ik ruim je schuur op, Merry Christmas!’

Nu weinig winkels nog open zijn draait de pakketbezorging op volle toeren. Al doen alle postmedewerkers vast hun stinkende best, de kans bestaat dat je als gift-giver met niksnoppesnada aankomt dit weekend. Daarom hier een lijstje last minute bestelvrije kerstpresentjes, voor als jij zenuwachtig naar je track & trace-code aan het kijken bent, of omdat je de bui al zag hangen en maar geen geschenkjes in je online-winkelwagen hebt gestopt. Deze zeven out of the box cadeautips kunnen nog wél tijdens de lockdown.

1. Het superpersoonlijke supermarktpakket

Alle niet-essentiële winkels hebben hun deuren tijdelijk moeten sluiten, maar gelukkig is een tripje supermercado ons tot dusver nog niet door corona ontnomen. Als je denkt aan hét ideale cadeau voor je geliefde denk je misschien eerder aan iets wat net zo lang meegaat als jullie liefde. Maar, het cliché ‘liefde gaat door de maag’, is niet uit de lucht komen vallen. Ook eetbare aardigheidjes kunnen heel waardevol zijn, of ze nou lang houdbaar zijn of niet. Want wat is er eigenlijk persoonlijker dan iemands boodschappenmandje? Als jij precies weet wat iemand lekker vindt, dan laat je daarbij onder andere weten dat je héél goed oplet tijdens gesprekken.

En daarnaast zijn veel herinneringen natuurlijk verbonden aan eten. Zo kan je voor kerst een personalized boodschappenmandje vullen met een breed scala aan lekkernijen. Dit kan gaan van ‘de wijn die we dronken op onze eerste date’ en ‘de chips die ik niet lekker vind en die jij daarom nooit koopt’ voor je partner tot ‘de kaasbroodjes die we haalden in de pauze’ en ‘de Malibu strawberry waarvan ik moest overgeven en dat jij toen mijn haren vasthield op het gala’ voor je middelbare schoolvriend. Met een mandje vol producten en post-its met uitleg heb je zo een delicate gift basket voor je kerstkring.

2. K.u.t. klusjes

Nu materiële dingen op een kerstwensenlijstje minder makkelijk te verzilveren zijn, kun je vrienden en familie vragen om hun to-do-list. Een lijst met klusjes waar zij tegenaan hikken, in plaats van een to-krijg-lijstje. Je kan ook een fotootje van jezelf met de post of op app versturen met at your service er onder. Of als je juist voor het surprise effect wil gaan, kom dan onaangekondigd een heitje-voor-een-karweitje doen, en vertel dat ze dat ze het heitje kunnen laten zitten. ‘Hoi Mam, ik ruim je schuur op, Merry Christmas!’.

Doe dit alles natuurlijk wel corona-proof, dus met een man of vijf eindelijk het huis van je oma verven is niet de beste optie. Maar er zijn vast veel social-distance dingen mogelijk. Iets wat op anderhalf meter kan, of zich in de digitale wereld bevindt. Bijvoorbeeld een VPN installeren voor de digibeet van de vriendengroep of helpen met de belastingaangifte van je verstrooide vriendin die strest van administratieve taakjes.

3.Tips voor jou, van mij

Geef deze kerst aan al je vrienden, of that special someone, één of meerdere lijstjes met tips, aanbevelingen in welke categorie dan ook. De enige benodigdheden: een laptop met word (of pen en papier) én kennis van de smaak van de ontvanger. C’est tout. Hoe persoonlijker hoe beter. Dus kruip in het hoofd van je dierbare en ga na welke boeken diegene écht moet lezen aankomend jaar. Maak een lijstje met alle films en series die je echt bij hen vindt passen. Creëer een Spotify playlist met jams waarvan je denkt dat je naaste er in 2021 lekker opgaat. Of verzamel een lijstje met kledingstukken waarvan je denkt dat ze jouw dierbare paspop beeldig zullen staan.

Extra leuk als je vermeld waarom je juist dít aan je dierbaren aanraadt. Dit kan ook in de vorm van een (digitale) moodboard. Gooi tussen foto’s van kleding of filmscènes nog wat toepasselijke quotes. Of type in je boeken-aanraad-lijstje nog wat goede raad. Pro-tip voor als je lijstjes wilt geven: je kan de tips en tops ook geven mét de belofte dat ze iets van het materiële spul mogen uitkiezen. Afhangend van of je een big spender bent, en hoe duur de producten die je aanraadt zijn, kan je ook van alle categorieën iets beloven. Maar onthoud: belofte maakt schuld, dus wees niet in theorie té vrijgevig als je het in de praktijk niet waar kan maken.

4. Jouw talent met een strikje erom

Ga bij jezelf na waar je goed in bent, en wie je daar blij mee kan maken. Sommige talenten kan je inzetten voor een fysiek DIY-cadeau. Ben je goed met een kwast, dan kun je als cadeau bijvoorbeeld je beste vriend een schilderijtje zijn kat aanbieden. Ben jij heel goed in taarten bakken, bel dan aan met je beste baksel.

Deze voorbeelden lenen zich ervoor om op kerstdag cadeau te doen, maar er zijn ook talent-treatments die je beter vooruit kan plannen. Aangezien de groepsgrootte zijn limiet heeft, en mensen misschien al plannen hebben, kan je in veel gevallen misschien beter een tegoedbon maken. Ben jij professioneel fotograaf of gewoon handig met een camera? Bied dan als secret santa aan dat je binnenkort van je lootje een goede Linkedin foto maakt, of je plant samen een winterwandeling+artsy fotoshoot in waar jij iemand (als het weer het toelaat) in het zonnetje zet. Als je een vriendin hebt die jou altijd complimenteert om je stijl, kan je ook aanbieden om een keertje samen online te shoppen voor een leuke toevoeging in haar kledingkast, of aan haar interieur.

Bied je talent aan met een overduidelijke knipoog

Je kan ook je talent niet actief aanbieden, maar als cadeau geven dat iemand bij jou in de leer mag. ‘Ik leer je je eigen zuurdesembrood maken’, ‘ik leer je excel-ins-and-outs’ of ‘wij gaan eens een dagje samen jouw instafeed op en top maken’. Waarschuwing: wees niet te belerend, en ga niet naast je schoenen lopen. Als je jezelf als talent neerzet (vooral in iets waar jij niet daadwerkelijk je brood mee verdient), dan is het verstandig om dat met een overduidelijke knipoog te doen.

5. At home proeverij

Met al die virologen op tv, heb je vast wel iemand in je cirkel die toe is aan advies van een vinoloog. Wijnen, wijnen, wijnen, escapisme in een glas met class. Vlieg via Skype of Teams een wijnkenner in, of word er zelf een door Youtube tutorials te raadplegen. En bezorg je dierbaren een leerzaam avondje genieten van verdovend druivensap. Mochten ze meer van bier of cocktails houden, of helemaal geen liefhebber van alcohol zijn (of aan dry January doen), ga dan voor een andere proeverij. Met name als het een DIY-aangelegenheid wordt, en jij zelf de boodschappen doet, ben je natuurlijk vrij om een atypische proeverij te houden. Een chips-tasting, gedroogd fruit-plankje, frutti-di-mare festijn, een proeverij van vijf soorten energiedrankjes of een vergeten-groente taste test. Zolang je iets kiest wat jullie allebei lusten, en het is iets waar je interessante informatie over kan vinden, dan is het wat ons betreft proeverij-waardig.

Deze tip hangt net als tip nummer één af van de openingstijden van supermarkten en andere winkels met voedingsmiddelen. Dus als je een idee hebt, sla dan vooral snel in, mochten winkels met Kerst zelf toch niet open zijn. Omdat out of the box denken een pré is bij proeverijen, kan je ook eerst naar een lokale winkel gaan voordat je het supermarktschap raadpleegt.

6.‘Wanneer het weer kan’

Voorpret is de op-een-na-beste pret. Want hoe fijn is het om naar dingen uit te kijken? Verlekkerd iets in je agenda schrijven in kapitalen of gretig kruisjes zetten op een aftelkalender. We doen het nu stukken minder, nu we geen leuke uitjes kunnen maken en we geen goede feestjes in het vizier hebben. Gun voor Kerst jouw familie of vrienden het ‘ik kan niet wachten’ gevoel door ze een tegoedbon te geven voor leuke uitjes of reisjes die in de (hopelijk nabije) toekomst weer zullen kunnen.

Droom verder dan 19 januari, maar laat niemand tot sint-juttemis wachten op een presentje

Misschien het beste voor de gemoederen (en de portemonnee) als hier niet drie intercontinentale vluchten tussen staan en je ook realistischere dingen opschrijft. Kies bijvoorbeeld iets wat je gaat doen in een anderhalve meter maatschappij, maar dan wél als de horeca weer open is. Beloof dingen die in deze lockdown niet kunnen, maar al wel in de soepelere variant van het nieuwe normaal. In een lijstje met ‘we pakken een terrasje’ of ‘ik trakteer je op een art house film naar keuze’ kan je dan alsnog ook een tripje naar de concrete jungle where dreams are made of stoppen. Wees niet bang om verder te dromen dan 19 januari, en de ontvangers mee te nemen in ver-van-je-bed-plannen, maar hou het in balans. Anders kunnen je dierbaren mogelijk tot sint-juttemis wachten op een verzilvering van jouw to-be-continued-presentjes.

Ook leuk: maak er een raadsel van. Stuur tot het zover is een aantal kleine hints per post (of gewoon digitaal): voorpret-a-gogo. Of, voor de creatievelingen onder ons, giet je cadeau-idee in de vorm van een rebus. Het gaat tenslotte maar om de aandacht die je erin stopt – nergens te koop, maar het meest waardevolle dat je kan geven.

Stella Aalderink