Close

Isabeau heeft meerdere partners: 'Er was een jaar met zes dagen kerst'

22 december 2020 08:12 / Nieuws
Isabeau met haar partners.
Isabeau met haar partners.
P Polyamorie: het klinkt ingewikkeld en dat is het soms ook wel, zegt Isabeau (27), maar bovenal is het gezellig. Zij is polyamoreus en heeft momenteel twee partners die ook onderling een relatie hebben. "Mijn ouders vinden het juist gezellig als ik mijn partners meeneem."

Polyamorie betekent letterlijk het hebben van meer liefdes. "Ik zou het omschrijven als de mogelijkheid om meerdere liefdes te voelen of te willen hebben", zegt Isabeau. 

Verliefd op een ander

Ze ontdekte polyamorie een aantal jaren geleden. Op dat moment had ze een relatie, maar ze werd ook verliefd op een ander. "Maar dat betekende niet dat ik minder hield van mijn partner." 

Ze opende het gesprek en ging op onderzoek uit. "De ideeën die ik had over een relatie, brokkelden langzaam af. Samen knutselden we aan een constructie waar we beiden comfortabel bij zijn", legt ze uit. Haar toenmalige vriend gaf haar de ruimte om ook met die ander een relatie op te bouwen. "Communicatie is belangrijk als je op die ontdekkingstocht gaat." 

Op dit moment heeft Isabeau twee vaste partners die onderling ook een relatie hebben. "Wij zien onszelf eigenlijk als een soort familie en onze partners eromheen horen er ook bij."

Ingewikkeld

Haar omgeving vond het in het begin maar ingewikkeld, en soms kreeg ze te maken met vooroordelen en vervelende opmerkingen. "Dan zei iemand tegen mijn vriend: 'Jij laat dus iemand anders in je vriendin roeren?'" Dat kan soms pittig zijn. "Nu leg ik het rustig uit en is het in onze omgeving geen punt meer." 

In het begin hadden haar ouders moeite met haar polyamoreuze relaties. "Maar dat kwam vooral doordat ik ze niet had meegenomen in mijn proces. Nu vinden ze het leuk." Isabeau is opgegroeid als enig kind, en haar ouders vinden het juist leuk als ze haar partners meeneemt. "Dat vinden ze helemaal prima, het is juist gezellig." 

Zes kerstfeesten

Ook met de feestdagen. Isabeau benadrukt dat ze dit jaar kerst een keertje overslaat, maar andere jaren wel bij ouders langsgaat. "Elk jaar zijn we samen met een andere samenstelling, maar iedereen is welkom bij het kerstdiner."

Ook bij de familie van haar partners. "Er was een jaar dat we zes kerstfeesten hadden", lacht ze. "We gingen naar ieders ouders, maar sommige ouders waren gescheiden. Dat was even ingewikkeld." Maar geen verplichtingen: als een partner niet meewil, hoeft dat natuurlijk niet. "Ik neem iedereen mee die daar zin in heeft."

Bekijk ook: 'Een heleboel kan op, behalve liefde'

In deze documentaire die op Videoland staat, zijn meerdere relaties gevolgd. Ook Isabeau is in deze documentaire te zien.

RTL Nieuws