Close

Deze ondernemers verkopen tweedehands planten

27 januari 2021 07:01 / Nieuws
Ilse verkoopt tweedehands planten in haar winkel.
Ilse verkoopt tweedehands planten in haar winkel.
T Te groot, erop uitgekeken of overbodig door een verhuizing. Er zijn tal van redenen waarom mensen afscheid nemen van een plant. Weggooien is zonde, dus verkopen ondernemers tweedehands planten. "Als mensen het verhaal van een plant kennen, zorgen ze er beter voor."

Wat de één niet meer wil hebben, vindt de ander misschien mooi. Daarom verkoopt Ilse van Asten van plantenwinkel BleshYou zowel nieuwe als tweedehands planten in haar winkel in Nijmegen.

Sommige planten die ze binnenkrijgen zien er prima uit, anderen zijn verdroogd of juist te nat. "Geef een droge plant niet te veel water in één keer", adviseert ze. Van Asten heeft veel ervaring met het weer tot leven wekken van verlept, dor of lelijk groen. 

Van Asten opende haar winkel in 2014 als afstudeerproject voor haar studie kunst en economie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. "Eerder heb ik op de Groenschool gezeten, dus ik wist hoe je planten moet verzorgen."

Tweedehands

De planten krijgt ze van particulieren. "Bijvoorbeeld omdat planten te groot zijn geworden voor de huiskamer, maar ook van mensen die gaan samenwonen of gewoon te veel planten hebben."

Daarnaast haalt ze planten bij hobbykwekers. "Dat is een wereld op zich. Die kwekers richten zich vaak op één soort, zoals de Venusvliegenvanger, een vleesetende plant."

Ilse verkoopt tweedehands planten in haar winkel.
Ilse verkoopt tweedehands planten in haar winkel.

Van een oud vrouwtje geweest. Of van een jong stel, dat ging samenwonen. Van bijna ieder plant kent ze het verhaal. En die verhalen krijg je, inclusief verzorgingstips mee met je aankoop. "Als mensen het verhaal van een plant kennen, zorgen ze er beter voor."

Plantenasiel

Ook Mirthe Stoop uit Castricum heeft zich helemaal op de tweedehands planten gestort. In december opende ze haar eigen plantenasiel. Inmiddels staan in haar woning tientallen planten, van alle soorten.

"Ik heb het idee afgekeken van andere steden, waar ze al een plantenasiel hebben. Sommige mensen hebben daar een baan van gemaakt." Klanten krijgt ze via oproepjes op social media en Marktplaats en via prikborden in supermarkten.

Mirthe Stoop tussen haar planten
Mirthe Stoop tussen haar planten

Het concept is simpel. Heb je een plant waar je vanaf wil? Dan kun je hem naar Stoop brengen. Die verpot het groen en zoekt een nieuwe eigenaar.

Sommige mensen komen hier om te ruilen en anderen komen juist iets nieuws kopen. Gemiddeld vraag ik 4 euro voor een plant. Ik kan hier niet van leven, het verdiende geld gaat naar potgrond en bloempotten. Misschien verandert dat, maar het is nu nog meer een uit de hand gelopen hobby", zegt Stoop. Ze werkt nu, naar tevredenheid, als psycholoog in de verslavingszorg.

Klanten

Wie komen er planten brengen in haar asiel? "Dat loopt erg uiteen. Zo zijn er ouderen die hun plant niet weg willen gooien omdat die een verhaal heeft. En mensen die zelf actief aan het stekken zijn en mij willen helpen, dus hier jonge planten heen brengen."

Tijdens de lockdown werken we meer thuis en hebben meer mensen behoefte aan mooie bloemen of planten in de tuin, merkt Van Asten. "Op kantoren zijn er wel planten doodgegaan, maar ik hoor ook mooie verhalen van bedrijven die het personeel de planten nog op liet halen."

Vier tips om je plant te redden

Niet alle planten die de twee ondernemers krijgen, zijn in goede staat. Beiden hebben dezelfde procedure. Ze bekijken de wortels om te zien of de boel nog te redden is en kijken of er geen beestjes inzitten. "Vaak geven mensen te veel water", weet Stoop. "Maar dan worden de wortels slijmerig en gaan ze rotten."

Gaat de plant dood? Kan gebeuren. Zelfs de groene ondernemer heeft meerdere planten laten sterven. "Het is ook een kwestie van proberen."

Tip 1. Niet te veel water

Beter te droog dan te nat, zegt Ilse van Asten. "Als je je plant wilt oplappen, dan moet je niet overwateren. Maak de plant één keer goed blij met een scheut water of dompel hem even kort in een bak met water."

Tip 2. Snoeien

En geef niet te gauw op. Een plant kan dood lijken, terwijl die nog prima te redden is. "Vaak zijn die weer tot leven te wekken door ze goed terug te knippen, tot op het hout. Maar als het hout zelf ook dor en verschrompeld is, dan heeft het geen zin meer. Gooi hem dan maar weg."

Tip 3. Een samenscholingsverbod

De wortels zijn het hart van de plant, weet ze. De kans dat een plant er bij een aangetast hart bovenop komt, is klein. "En zet de planten niet te dicht bij elkaar. Dat is makkelijk met water geven, maar je hebt kans dat ongedierte overspringt."

Tip 4. Follow the light

Planten kun je het beste uit de tocht houden, maar ze hebben wel veel daglicht nodig. Maar bij het raam tocht het juist vaak.

"Het is vaak zoeken naar een goede plek. Is er geen goed raam? Gewone verlichting helpt niet, wel eventueel speciale daglichtverlichting.

Malini Witlox