Close

Wat ik had willen weten voordat… ik in een busje ging wonen

25 januari 2021 01:01 / Persoonlijk
Michael, Fleur, Julie en Given in hun truck Manfred
Michael, Fleur, Julie en Given in hun truck Manfred
H Hindsight is 20/20 zeggen ze wel: achteraf weet je het allemaal zo goed. Kennis waar je zelf niks meer aan hebt, maar waar je een ander wel mee kan helpen. Daarom vragen we in deze rubriek aan ervaringsdeskundigen: wat had je graag eerder willen weten? Met deze week: wonen in een busje. Maartje, Michael en Fleur delen hun ervaringen.

Kijk je op Instagram op #vanlife, dan zie je hoogstwaarschijnlijk het volgende: een véél te knap meisje dat in haar ondergoed in de deuropening van haar busje zit, met een verse cappuccino in haar zongebruinde handen. Op de achtergrond glinstert een felblauw gletsjermeer omringd door besneeuwde bergtoppen. Een andere #vanlife-topper is de foto van twee paar voetjes die onder het dekbed uitsteken, met daarachter een wit strand en een zee vol surfers. Maar hoe is het leven in een bus nou écht? Maartje (28), die met haar hond Fladder in een bestelbusje reist, en Michael (36) en Fleur (33), die met hun kinderen van 2 en 4 in hun omgebouwde truck Manfred reizen, vertellen hun verhaal.

Heerlijk om even bij weg te dromen, nu we allemaal thuis in lockdown zitten. En voor wie zich toch een beetje zit te vervelen, is dit het perfecte moment om voorbereidingen te treffen voor als je ook echt zelf op reis wil in een busje.

1. Geld is (g)een issue

Voor Michael en Fleur staat het leven op reis gelijk aan vrijheid van maatschappelijke verwachtingen. “Ik heb nooit heel erg gehouden van het huisje-boompje-beestje idee”, zegt Fleur. Toen ze tijdens de eerste date bij Michael thuis naar de wc ging, zag ze allerlei leuzen op de muur die bevestigde dat hij er hetzelfde over denkt. De vonk sloeg snel over. Maar toch veranderde hun leven door de jaren heen stiekem in het standaard plaatje. Allebei een baan, een huis met een hypotheek, kindjes.

"Je hebt eigenlijk heel weinig geld nodig voor dit leven"

“Veel mensen hebben het idee dat ze eerst heel hard moeten werken en sparen, zodat ze in de toekomst hun droom kunnen verwezenlijken.” Dat gold zeker ook voor hen. Michael had een eigen bedrijf, Fleur werkte als psycholoog en het ging ze financieel voor de wind. Maar uiteindelijk ging werk juist steeds meer voelen als de reden waarom ze hun dromen níet waar konden maken. “Door dat stomme bedrijf van jou”, zegt Fleur nu lachend.

Michael en Julie nemen een douche
Michael en Julie nemen een douche

Michael en Fleur hadden het geluk dat ze het bedrijf van Michael voor een mooi bedrag konden verkopen. Daarvan kochten ze een giga 4x4 stuck en trokken ze in april het wijde Europa in. Maar wat ze de afgelopen tijd hebben geleerd, is dat je eigenlijk weinig geld nodig hebt voor dit leven. Michael: “Je slaapt op goedkope plekken, je gaat weinig uiteten, je betaalt geen huur of hypotheek.” “We zijn zelfs mensen tegengekomen die van Alaska naar het zuidelijkste stadje ter wereld Ushuaia in Argentinië zijn gereisd met nauwelijks geld op zak!”, valt Fleur bij.

Voor Maartje bestond het leven uit aaneenschakelingen van logische levensstappen: als je gymnasium hebt gedaan, ga je naar de universiteit. En nadat je een bachelor hebt gehaald, ga je een master doen. Als je die op zak hebt, volgt er al snel een kantoorbaan. “Ik kreeg een baan op de Zuidas en werd toen het Amsterdamse leven ingezogen. Ik heb even kunnen proeven van de oesters- en champagnelevensstijl.” Geen huisje-boompje-beestje dus, maar meer Zuidasje-oestertje-feestje. Al snel voelde dit leven voor Maartje oppervlakkig. “Het feesten was leuk, maar ging steeds meer voelen als vluchten.”

Dus ging ze sparen voor een busje. Maartje betaalde een jaar lang geen huur door bij familie en vrienden te wonen en te house- en dogsitten bij bekenden en onbekenden. Daarnaast werkte ze als serveerster in het First Dates-restaurant. Je hebt haar vást al eens op tv gezien. Toen ze genoeg geld had, kocht ze een Renault Master bestelbusje, liet die door een vriend ombouwen tot camper en vertrok ze.

Maar hoeveel geld heb je dan precies nodig? Maartje legt uit dat je al een bestelbus hebt voor 4000 euro. Deze kun je stapje voor stapje ombouwen tot je ideale camper. “Ik heb mensen gezien die met een luchtbed achterin hun stationwagen reizen. Dus het hoeft zeker niet duur te zijn.” Maar je kunt ook all the way gaan. Getuige hun Instagram-profiel, hebben Michael en Fleur iets wat je gerust ‘een huis op wielen’ kunt noemen. Ze hebben een keuken(tje), slaapkamer(tje), badkamer(tje) en eetkamer(tje). “Je kunt het zo goedkoop of duur maken als je zelf wil.”

Maartje en Fladder in hun omgebouwde bestelbusje
Maartje en Fladder in hun omgebouwde bestelbusje

Maartje probeert daarnaast van €800 per maand rond te komen. Haar maandelijkse kosten dekt ze door af en toe voor de app Soosee te werken vanuit haar bus. Living the digital nomad life. Overnachtingsplekken zijn meestal gratis, omdat ze veel wildkampeert. “Als ik zin heb in een warme douche, sta ik voor €3 per nacht op een camping.” Insidertip: Als je héél sker bent, kun je ook even een camping op lopen en stiekem onder de douche springen.

2. Angst voor eenzaamheid is niet nodig

Michael en Fleur zeggen dat afscheid nemen lastig was, vooral voor de kinderen. “Ineens zien ze hun familie en vrienden niet meer.” Maar tijdens de reis staan ze veel in contact met anderen. Van de lokale bevolking in Portugal krijgen ze veel hulp. “Laatst kwamen er twee oudere dames langs om ons vuurhout te brengen, zodat we muntthee konden maken”, vertelt Fleur. En omdat ze in Europa reizen, kan familie makkelijk langskomen. “We zouden eigenlijk naar Noord-Amerika gaan. Door de pandemie moesten we in Europa blijven. Onze ouders en schoonouders hebben de afgelopen weken met ons meegereisd.” Daarnaast leren Michael en Fleur veel andere reizigers kennen.  

Maartje bevestigt dat. “Met de nieuwe mensen die ik leer kennen, word ik vaak sneller hecht dan in Nederland. We bespreken onderwerpen die ik na jaren vriendschap met mijn vrienden thuis nog niet heb aangesneden. Ik heb onderweg al heel wat mensen leren kennen, die ik regelmatig tegenkom en die ik ook echt als vrienden beschouw.” Maar ook als een vriendschap eens iets minder goed gaat, stap je gewoon in je bus en rij je je volgende avonturen tegenmoet. Oh, en een praktische tip van Maartje in het kader van nieuwe vrienden maken: “Als je zelf je bus gaat ombouwen, denk dan goed aan de hoogte tussen je bed en het plafond.” Voor het geval je een keer een speciale vriend of vriendin mee je busje in neemt.

“Werk, afspraken, haast… Die dingen bestaan nu allemaal niet meer.”

3. Camperen in een pamper kan prima!

Kinderen zijn geweldige reisgenoten. “Je zou kinderen dus niet als obstakel moeten zien om in een bus te gaan wonen. Ze zijn júist een reden om te gaan!” Michael en Fleur merken dat kinderen erg flexibel zijn, zolang pa en ma maar in de buurt zijn. “De kinderen krijgen nu eindeloos veel aandacht. En alles wat je aandacht geeft groeit, toch? Welke 3-jarige roept er nou: ‘Mama, ik ruik eucalyptus!’?” De kinderen lijken ook goed te gedijen op de rust en stressvrijheid die de familie op reis ervaart. “Vroeger, als we naar ons werk moesten of afspraken hadden, kon ik weleens bits of nors tegen ze zijn als we haast hadden”, geeft Fleur toe. “Werk, afspraken, haast… Die dingen bestaan nu allemaal niet meer.”

Julie, Given en Manfred de truck
Julie, Given en Manfred de truck

Honden zijn volgens Maartje overigens ook uitstekende reisgenoten! “De eerste twee weken van mijn reis, had ik weinig mensen om me heen. Ik vroeg me soms af waar al die andere reizigers waren waarop ik had gehoopt. Fladder zorgde er dan toch voor dat ik tijdens de dagelijkse wandelingen wat aanspraak had.”

4. Instagram vs. reality

Het is niet alleen maar koffiedrinken in je ondergoed aan een gletsjermeer wat de klok slaat als je in een busje woont. Het leven on the road kan soms ook heel lastig zijn, daar zijn alle drie de reizigers het over eens. “Nee, de #vanlife-plaatjes die je op Instagram ziet, reflecteren zeker niet altijd de waarheid”, beaamt Michael. Maartje heeft zelfs al die perfecte #vanlife-accounts ontvolgd. “Ik vind het veel leuker om accounts te volgen die laten zien hoe het leven in een busje écht is.”

Dat leven kent zo z’n lastige kanten. Een slaapplek vinden is niet altijd makkelijk. Michael: “We hebben soms na vijf pogingen nog steeds geen slaapplek. Vooral na een lange dag reizen is dat vervelend.” Maartje heeft daardoor weleens op onveilige plekken geslapen. “Niet dat ik me snel onveilig voel, daarvoor ben ik te naïef. Mijn eerste nacht, spendeerde ik op een sketchy industrieterrein ergens in een haven ergens in Zeeland. Dat heb ik mijn ouders maar niet verteld.”

Ook kost alles véél meer tijd in een bus. “Voor een wasje trek ik makkelijk een halve dag uit.” Maartje: “En de bus wordt zo snel rommelig. Vanochtend zocht ik iets en nu ligt mijn hele bus overhoop. Klink ik nu te negatief? Ik heb ook zeker vaak momenten dat ik in mijn ondergoed theedrink in de deuropening met een fantastisch uitzicht, hoor.”

"We krijgen onderweg alleen maar glimlachen en opgestoken duimpjes te zien"

Ook met de kinderen is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Fleur vertelt dat de start van hun reis voelde alsof ze tegelijkertijd verhuisden én op reis gingen. Dat was voor hen erg lastig. Daarnaast zien de kinderen hun familie en vrienden ineens niet meer en tijdens het rijden moeten ze stilzitten. “Dat zijn ze niet gewend. In het begin waren ze vaak humeurig en vlogen ze elkaar vaker in de haren.”

5. Have a little faith in humanity

“Je krijgt écht vertrouwen in de mens als je op reis bent. Je staat er nooit alleen voor.” Dat leerde Maartje al gauw, mede mogelijk gemaakt door haar rij-skills. “Ik heb al drie keer vastgezeten.” De eerste keer was op een berg. Het busje stond vast in de klei, terwijl Maartje in de regen en kou stond te wachten op de ANWB die haar niet kon vinden. Toen kwam er een boer met een tractor om haar letterlijk uit de klei te trekken. “De tweede keer stond ik met één wiel in de afgrond en heeft een klein takelwagentje dat toevallig langskwam me weggesleept. De derde keer heeft een groep mensen me met pure mankracht weggeduwd.”

Maartje's busje wordt uit de modder geduwd
Maartje's busje wordt uit de modder geduwd

Ook Fleur en Michael hebben onderweg veel van de goedheid van mensen gezien. “Via Instagram krijgen we vaak berichtjes van mensen als ze zien dat we bij hen in de buurt aan het reizen zijn. Laatst vroeg er een jongen of hij voor ons mocht koken. Hij heeft met zijn broertje en vriendin urenlang voor ons gekookt op een campingkookstelletje.” Voor vertrek maakten ze zich zorgen of mensen het vervelend zouden vinden als ze met zo’n grote truck over kleine weggetjes zouden rijden. “Maar we krijgen onderweg alleen maar glimlachen en opgestoken duimpjes te zien.”

6. Leer squatten!

Voor als je naar de wc moet en je hebt in tegenstelling tot Michael en Fleur geen wc in je bus, is squatten een welkome skill. Maartje kan het weten. “Op een gegeven moment raak je helemaal gewend aan het wildplassen.” Maar je kunt er ook iets te erg aan gewend raken. Het is goed je te realiseren dat niet iedereen het normaal vindt dat je tijdens een strandwandeling je broek omlaag trekt om de krabbetjes drinken te geven. Ook dat kan Maartje weten.

Nina van Rijn

LEES MEER OVER