Vitamine A(rt): hier vind je je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid artistiek talent

Maak kennis met deze vijf vrouwelijke artistieke talenten.
1. Sioejeng Tsao
Kunst en activisme versterken elkaar. En kunst kan onderwijzen. Over ongelijkheid. Feminisme. Klimaat. Racisme. Dat bewijst de in Amsterdam geboren activist en illustrator Sioejeng Tsao. In haar kleurrijke illustraties laat ze zien waar zij voor staat.

Gevoelige sociale onderwerpen zijn toegankelijker en laten zich makkelijker vertellen in de vorm van een kleurrijk kunstwerk, vindt de artiest. Die kunstwerken zijn zo inclusief mogelijk. Geen lichtroze huidskleuren en blond haar. Maar groen, geel, paars en oranje. Zodat iedereen en niemand wordt uitgesloten, en niemand en iedereen zichzelf erin herkent.
2. Anouk van Kalmthout
Mystiek. Enigmatisch. Surrealistisch. Fotograaf Anouk van Kalmthout componeert zachte, veelkleurige landschappen die vervloeien met de lichamen die het geluk hebben er welkom te zijn.

Van Kalmthout onderzoekt in haar werk de intelligentie van onze natuurlijk wereld en verbeeldt deze voor veel mensen onzichtbare wijsheid, door juist iets bovennatuurlijks te creëren. Haar werken voelen als een droom. Een tikkie onheilspellend en heel mooi tegelijkertijd.
Volg Van Kalmthout als je meer van haar werk wil zien én als je wil genieten van het tiny house waarin ze woont:
3. Weronika Marianna
Werokina Marianna – geboren in Polen, wonend in Amsterdam – tekent, schildert en animeert. Het liefst vrouwen, lichamen en emoties. In haar animaties onderzoekt Marianna lichamelijke reacties op emoties. Lichamen gaan over in bergen gaan over in landschappen gaan over in lichamen lossen op in zichzelf. In een paar seconden slechts, maar na tien minuten staren snap je als aanschouwer nóg niet hoe de overgangen in elkaar steken.

Hoewel ze zelf het eindresultaat vaak genoeg niet perfect vindt, ziet ze de frustratie die dit met zich meebrengt als noodzakelijk om vooruit te komen. “It can be both exhausting and exciting, rewarding and draining, but it’s mine. I still question a lot of things, I still have moments of freaking out. But I’m greatful for this process and all it brings”, schrijft ze in één van haar stories op Instagram.
Ze gebruikt verschillende media, zowel digitaal als traditioneel. “I do try to ctrl Z when I paint sometimes, this is how digital work messes with my brain.”
Kijk alleen op haar Instagram als je de komende twee uur niet hoeft te werken, want je bent hooked:
4. Peggy Kuiper
Peggy Kuiper begon haar carrière als fotograaf en grafisch ontwerper. Maar langzaam maar zeker groeide het gevoel dat ze meer autonome beslissingen wilde nemen. Creëren op basis van háár gevoelens en ideeën. In 2019 durfde Kuiper het aan om te gaan schilderen.

En daar mag de mensheid blij mee zijn. Het is haast ongelofelijk hoeveel schilderijen er sindsdien van haar manuele productielijn zijn gerold. Kuiper schildert dagelijks. En snel: ze haast zich om haar emotie op canvas te krijgen voordat die weer verdwijnt. Maar kwaliteit lijdt niet onder kwantiteit in Kuipers geval, eerder het tegenovergestelde.
Voor meer werk, kijk op Instagram:
5. Anne Olde Kalter
Ook Anne Olde Kalter koos ervoor om, na jaren als ontwerper en illustrator in opdracht te hebben gewerkt, haar eigen verhaal te gaan vertellen. Een verhaal over het dagelijks leven en de natuur. Met krachtige, eenvoudige vormen en zorgvuldig gekozen kleuren geeft Olde Kalter ieder schilderij een bepaalde bewegende energie mee. Deze energie stond centraal in de serie High Vibes die tot voor kort in hotel The Hoxton in Amsterdam was te zien.

Er gaat een evenwichtigheid uit van Olde Kalters werk. Vormen, kleuren en energie zijn in balans. Hoe ze dat voor elkaar krijgt? Door eerst veel verschillende schetsen te maken, een nachtje te slapen en vervolgens met een fris, maar kritisch oog haar initiële ideeën nogmaals te bekijken. Proberen, fouten maken, opnieuw proberen. Totdat het voor haar goed voelt. En daarmee ook voor de toeschouwer.
6. Viktorija Valiulyte
Viktorija Valiulyte is een van oorsprong Litouwse binnenhuisarchitect en designer, tegenwoordig wonend in Amsterdam. Naast haar baan, produceert ze keramiekwerk. Valiulyte ziet het als het menselijk doel om dagelijks de kleine vonkjes die het leven mooi maken na te jagen. Zonder te veel regels en restricties. Dit zie je duidelijk terug in haar werk. Zonder zich te houden aan concepten en richtlijnen, creëert ze keramiekwerk waarbij perfectie geen doel is.

Wat wél het doel is, is persoonlijke creatieve expressie. Daarom focust Valiulyte, die onder de naam Chasing Grace Studio werkt, geenszins op massaproductie of het actief promoten van haar werk. Dan doen wij dat laatste toch voor haar, want het is de moeite waard gezien te worden!
Bekijk meer van haar werk via Instagram: