Close

Er verhuisden opnieuw meer mensen van Randstad naar de regio

24 februari 2021 02:02 / Nieuws
Voor 1,5 ton koop je in Zeeland een eengezinswoning en in Amsterdam een gestripte kamer.
Voor 1,5 ton koop je in Zeeland een eengezinswoning en in Amsterdam een gestripte kamer.
G Grote steden lijken niet zo aantrekkelijk meer als ze vroeger waren. In 2020 verhuisden meer mensen uit de Randstad dan ernaartoe. En die trend is al langer aan de gang, meldt het CBS.

Vooral stellen zonder kinderen en mensen ouder dan 30 verlaten vaker dan voorheen de Randstad. Tussen april en december 2020 verhuisden bijna 37.000 mensen vanuit de Randstad naar de regio, terwijl ruim 27.000 mensen met de boedelbak of verhuiswagen de andere kant op reden.

Tussen 1 april en het einde van 2020 kreeg de Veluwe er door binnenlandse verhuizingen de meeste inwoners bij: ruim 2000. Ook in Oost-Groningen, grote delen van Drenthe, de Achterhoek, Midden-Limburg, Zuidwest-Gelderland en Zeeland (exclusief Zeeuws-Vlaanderen) groeide de bevolking door binnenlandse verhuizingen.

Weg uit de grote stad

Binnen de Randstad groeiden alleen de minder verstedelijkte regio’s sterk, zoals de Gooi- en Vechtstreek en Oost-Zuid-Holland. In de regio's van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht vertrokken inwoners.

Die trend is niet nieuw, zegt het CBS, maar het aantal mensen dat het voor gezien houdt in de grote stad loopt op. Van de in de Randstad wonende stellen zonder kinderen die in 2020 verhuisden, vertrok ruim 13 procent naar een regio daarbuiten. In 2015 was dat nog minder dan 10 procent. 

Jongeren

Wie dan wel graag in de grote stad willen wonen? Dat zijn jongeren. Jongeren die uit huis gaan en twintigers verhuizen het meest over langere afstand en vaker naar de Randstad toe dan omgekeerd.

Een verklaring voor de afgenomen populariteit wordt niet gegeven, maar mogelijk heeft de huizenprijs invloed. In Amsterdam staat de allergoedkoopste woonruimte op Funda nu voor 150.000 euro te koop.

Dan krijg je één kamer, die compleet gestript is. In Zeeland heb je al woningen met meerdere kamers vanaf een ton. Voor 1,5 ton koop je een eengezinswoning in steden als Vlissingen en Goes.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

RTL Z