Close

Vrouwen in Nederland en Europa krijgen steeds later eerste kind

24 februari 2021 07:02 / Nieuws
Archiefbeeld.
Archiefbeeld.
V Vrouwen in Nederland, maar ook in de rest van Europa, kiezen er steeds later voor om moeder te worden. De gemiddelde vrouw in Nederland krijgt op haar dertigste haar eerste kind. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau Eurostat.

De leeftijd waarop vrouwen voor het eerst zwanger raken stijgt al sinds de jaren zeventig. In 2019 lag die leeftijd voor het eerst boven de dertig. 

Jonge moeders in Bulgarije

Ook in alle andere Europese landen wachten vrouwen steeds langer voor ze aan een kind beginnen. Italië is daarin koploper: een vrouw is daar gemiddeld 31,3 jaar oud als ze aan een kind begint. De jongste moeders wonen in Bulgarije: daar krijgen moeders gemiddeld op hun 26e hun eerste kind. 

In Estland neemt de stijging van de gemiddelde leeftijd het snelste toe. In 2015 kreeg de doorsnee vrouw een kind toen ze 27,2 jaar oud was, in 2019 toen ze 28,2 jaar oud was.

Dat we tegenwoordig steeds later aan kinderen beginnen is medisch gezien niet verstandig, maar op andere gebieden heeft het wel voordelen, zei Carolien Gravesteijn, Lector Ouderschap & Ouderbegeleiding aan de Hogeschool Leiden eerder tegen RTL Nieuws

'Niet nadelig'

"We worden steeds ouder en blijven langer gezond, dus het is ook logisch dat die leeftijd omhoog gaat. In algemene zin is dat niet nadelig. Oudere ouders hebben meer levenservaring, kiezen vaak veel bewuster voor het ouderschap en staan over het algemeen steviger in hun schoenen."

"De partnerrelatie is vaak sterker omdat ze al veel hebben meegemaakt samen én ze zijn beter voorbereid op het ouderschap omdat ze in hun omgeving al de worstelingen van andere ouders hebben gezien. Ook zijn ze vaak stabieler, dat komt de opvoeding ten goede. Een kind is beter af met oude ouders die jong van geest zijn, dan met jonge ouders die het allemaal niet aankunnen", zegt Gravesteijn. 

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.