Close

Bedenktermijn abortus moet worden geschrapt, vindt meerderheid Kamer

25 februari 2021 08:02 / Nieuws
Demonstratie voor het recht op abortus van actiegroep De Bovengrondse, november 2020.
Demonstratie voor het recht op abortus van actiegroep De Bovengrondse, november 2020.
D De verplichte bedenktermijn van vijf dagen voor een abortus, moet worden geschrapt. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) heeft eerder al gezegd dat hij het voorstel van GroenLinks en de PvdA niet gaat uitvoeren.

Initiatiefnemers Corinne Ellemeet (GroenLinks) en Lilianne Ploumen (PvdA) stellen dat vrouwen 'niet lichtzinnig' overgaan tot een abortus en dat een verplichte bedenktermijn 'geen recht doet' aan het proces dat iemand tot zo'n beslissing brengt.

Christelijke partijen

Ook D66 steunt de motie; terwijl die partij de afgelopen jaren dergelijke initiatieven juist niet steunde. Tijdens de kabinetsformatie was met de christelijke coalitiepartijen CDA en ChristenUnie namelijk afgesproken om niet aan de abortuswet te tornen. Met de verkiezingen van 17 maart om de hoek, vaart D66 nu een andere koers.

D66 diende zelf eerder deze week al een initiatiefwetsvoorstel in om de bedenktermijn af te schaffen. D66-Kamerlid Vera Bergkamp riep Ellemeet vandaag op het wetsvoorstel samen in te dienen. Ellemeet zei het wetsvoorstel van D66 goed te zullen bestuderen, maar wilde vooralsnog niet toezeggen het samen in te dienen.

Volgend kabinet

Het is nog maar de vraag of de bedenktermijn ook werkelijk zal sneuvelen. Demissionair gezondheidsminister en CDA'er Hugo de Jonge heeft eerder al eens in een debat gezegd dat hij het niet gaat schrappen.

Daarnaast bestaat de kans dat na de aankomende verkiezingen er een of meer christelijke partijen weer deel uit zullen maken van een volgend kabinet. De abortuswet zal dan weer een heikel of zelfs breekpunt kunnen worden.

Reactie Rutgers

"Het is voor nu een fantastische uitkomst voor alle vrouwen die ongewenst zwanger zijn en besluiten tot een abortus", stelt de organisatie die zich bezighoudt met het verbeteren van de seksuele gezondheid.

"Een zwangerschap laten afbreken is geen lichtvaardig besluit. Verplicht vijf dagen bedenktijd bij een abortus is onnodig betuttelend en bevoogdend. Elke dag dat een vrouw langer ongewenst zwanger is nadat ze zelf al weloverwogen een besluit genomen heeft voor een abortus, betekent ook het onnodig langer wachten op een behandeling. En is daarmee extra emotioneel belastend."

RTL Nieuws/ANP