Close

Botox en speciale lampen, zo proberen we er beter uit te zien op Zoom

09 maart 2021 06:03 / Nieuws
Anna-Maria (rechts) gaf al haar medewerkers een statief met ringlamp, zodat ze er beter uitzien tijdens videobelgesprekken.
Anna-Maria (rechts) gaf al haar medewerkers een statief met ringlamp, zodat ze er beter uitzien tijdens videobelgesprekken.
Z Zie ik er wel goed uit? Nu we massaal videobellen, stellen meer mensen zich bezorgd die vraag. Door corona is een hele industrie ontstaan om te zorgen dat we beter in beeld komen. Zo bieden bedrijven speciale plastische chirurgie aan om er op Zoom beter uit te zien en ook lampen om je gezicht fraai uit te lichten zijn populair.

Voor veel thuiswerkers zal het een herkenbaar probleem zijn: soms (of vaak) schrik je van je eigen gezicht tijdens de videovergadering. Daar speelt Stephanie Litjens, eigenaresse van de Soap Treatments Store, handig op in.

Zoom lift

Cijfers noemt ze niet, maar volgens Litjens is de interesse in een behandeling gestegen sinds we massaal videobellen. Sinds de eerste coronagolf biedt haar bedrijf dan ook een speciale Zoom Lift-behandeling aan, van 220 euro.

"Injectable treatment tegen frons en hangende mondhoeken, een veelvoorkomend probleem wat vooral zichtbaar is voor jezelf tijdens de vele zoommeetings", zo stelt het bedrijf op de site.

"We zijn dit gaan doen omdat er vraag naar was van klanten", zegt Litjens. "Die kwamen op het spreekuur en klaagden dat ze er tijdens het Zoomen echt vermoeid uitzagen. Mensen zien zichzelf de hele tijd in beeld en gaan zich aan dingen storen."

Mondhoeken

Veel mensen klagen volgens Litjens over hangende mondhoeken, waardoor ze er ontevreden uitzien. Door een botoxinjectie ontspant de spier die anders de mondhoeken naar beneden trekt. "Verder willen veel mensen fillers, om oneffenheden of rimpels weg te halen. En laserbehandelingen om lelijke vlekken in het gezicht weg te halen, zijn populair."

Voorheen klopten met name vrouwen bij het bedrijf aan, maar nu weten ook mannen de plastisch chirurg te vinden. "Voordat we gingen thuiswerken was 15 procent van onze klanten man, nu is dat bijna verdubbeld. Er zitten ook mensen bij die zoiets nooit wilden, maar de hele dag naar jezelf kijken is toch confronterend", aldus Litjens. 

Liesbeth Woertman, hoogleraar psychologie, schreef meerdere boeken over ons zelfbeeld, schoonheid en schoonheidsidealen. Ze denkt dat we elkaar ook aansteken. Als Anna er goed uitziet, dan wil ook Kim er goed uitzien. "Het zijn met name onzekere mensen die op hun uiterlijk letten bij videobellen. Mensen die zeker van zichzelf zijn, kijken met name naar hun gesprekspartner," zegt Woertman.

Zelfbeeld

Als je veel in de spiegel kijkt, krijg je over het algemeen geen positiever zelfbeeld, weet Woertman. "Wij kunnen niet objectief naar onszelf kijken. We hebben een lelijk stemmetje in ons hoofd, dat ons een negatief beeld aanpraat, terwijl we wel objectief naar anderen kunnen kijken", vertelt zij.

"Het zijn met name onzekere mensen die op hun uiterlijk letten bij videobellen. Mensen die zeker van zichzelf zijn, kijken met name naar hun gesprekspartner."

"Videobellen versterkt je kritische stem. Je ziet dan niet alleen je neutrale of vrolijke gezichtsuitdrukking zoals in de spiegel maar ook je geïrriteerde gezicht", legt Woertman uit.

Zoom Dysmorphia

In Engelstalige medische artikelen wordt al gesproken over Zoom Dysmorphia. Het gaat dan om een voortdurende ontevredenheid met je gezicht dankzij het vele videobellen. "Maar als je voor corona niet onzeker was, word je het nu ook niet", meent Woertman.

Ze denkt dat de cosmetische industrie het probleem uitvergroot, om zo meer klanten te krijgen. "Harde cijfers geven ze nooit, die probeer ik al jaren te krijgen. Maar ik denk dat het om kleine aantallen gaat. Ik zie ook het tegenovergestelde. Mensen die het nu ze thuiswerken niet uitmaakt hoe ze eruit zien en even snel iets uit de kast trekken en zonder make-up aanschuiven."

Jezelf met botox in laten spuiten is een flinke ingreep, maar het kan ook makkelijker. Als je op Zoom wat beter voor de dag wilt komen, kun je een speciale ringlamp gebruiken die influencers ook vaak gebruiken bij hun vlogs. Dit LED-licht staat op een statief, waar je ook je telefoon en microfoon aan vast kunt maken.

Onderkin

Anna-Maria Giannattasio, directeur van evenementenbureau Puur Events, kocht voor al haar medewerkers zo'n streamingstatief.

"Het is een wereld van verschil. We zijn onderkinloos", zegt Giannattasio. "Op afstand werken is al moeilijk genoeg. Als ik dan ook mijn gesprekspartner niet goed kan zien, wordt het nog lastiger om goed te communiceren."

Het statief met lamp van de Action, dat de medewerkers van Puur Events kregen.
Het statief met lamp van de Action, dat de medewerkers van Puur Events kregen.

Tijdens videogesprekken zijn haar medewerkers nu goed belicht. "Ik heb er vijftig gekocht. Gewoon bij de Action voor 12 euro per stuk, dus prima betaalbaar. In het begin vonden mijn medewerkers het wat overdreven. Waarom is dit nu nodig? Sommigen vonden het ook wel fijn om in de schaduw te zitten. Niet iedereen wilde in de spotlight zitten", verhaalt Giannattasio.

Wintergezicht weg

Nu er bijna een jaar mee gewerkt wordt, is dat volgens haar compleet veranderd. "Ze zien dat het de communicatie verbetert en dat het een grauw wintergezicht kan pimpen en wallen weghaalt. Bovendien hoef je niet iedere keer te worstelen met de plek waar je je camera neerzet voor een videogesprek."

Het effect: alle medewerkers gebruiken een speciaal statief met ringlamp.
Het effect: alle medewerkers gebruiken een speciaal statief met ringlamp.

Is er dan nog een manier om goed voor de dag te komen, zonder dat je daar een euro aan uitgeeft? Stephanie Litjens heeft een advies. "Geef jezelf een bindweefselmassage. Daarbij masseer je je eigen huid. Dat zorgt voor een betere doorbloeding en je krijgt er lekker rode wangen van." Zo zie je er gratis en snel beter uit.

Amerikaans onderzoek

Alsof een assistent je de hele dag met een spiegel volgt. Zo omschrijft hoogleraar communicatiewetenschap Jeremy Bailenson de manier waarop we werken, nu we uren videobellen. Via onze webcam zien we ons eigen gezicht de hele dag in beeld en dat heeft gevolgen, met name voor vrouwen, zo stelt Bailenson die voor het Amerikaanse Stanford University werkt.

Zijn onderzoek is puur gebaseerd op theorie, benadrukt hij in een publicatie over Zoomvermoeidheid. Praktijkonderzoek moet nog gedaan worden. 

Personal space

"Als je iemand in het echte leven van zo dichtbij wil zien, moet je op vijftig centimeter afstand gaan staan. Dat terwijl personal space op zestig centimeter is geclassificeerd." Normaal kom je alleen bij je partner en goede vrienden zo dichtbij, of bij mensen bij wie je in de lift of volle metro staat, meent Bailenson.

Bovendien staren we via Zoom veel meer naar elkaars ogen. Non-verbaal gedrag is complex, je moet hard werken om elkaars signalen te ontvangen.

Stress

We gaan onszelf beoordelen als we een spiegel zien, blijkt uit verschillende onderzoeken. Bailenson: "Die zelfevaluatie kan stress opleveren, met name bij vrouwen. Het kan zelfs leiden tot depressies."

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Malini Witlox