Close

Gelijk = anders & anders = gelijk

06 april 2021 09:04 / Samenleving
I Iedereen is anders en dat maakt de wereld zo mooi. Tenminste, als iedereen dan ook echt gelijke rechten en kansen heeft. En dat mag best eens worden vastgelegd in het aanstaande regeerakkoord, vindt een coalitie van allerlei verschillende organisaties.

Op dit moment wordt er nog druk (en nogal rommelig) geformeerd, maar straks moet er toch echt een regeerakkoord liggen. Met mooie plannen die verder gaan dan alleen coronabestrijding. En met een visie op een toekomst waarin iedereen mee mag spelen, op hetzelfde veld en met dezelfde spelregels – en dan het liefst een beetje een nabije toekomst. Want op het huidge tempo komen we er niet, vertelt Rachel Walker (30). Ze is campaigner voor ActionAid, dat samen met onder meer WO=MEN, Rutgers, WECF, Simavi, het COC, Cordaid en Dit Werkt Wel de regering oproept om gelijkheid actief op te nemen in hun afspraken.

“Deze Gelijk=Anders-campagne is ontstaan in december 2019”, vertelt Walker. “Op dat moment werd uit de ranglijst van het World Economic Forum duidelijk dat de gendergelijkheid in Nederland flink achteruit was gegaan. We zakten van plek 27 naar plek 38. In verreweg de meeste landen wordt die kloof juist kleiner. En op dit tempo duurt het nog zeker een eeuw voordat mannen en vrouwen bij ons gelijke kansen en rechten hebben. Onacceptabel natuurlijk.” Gelukkig is ons land op de ranglijst afgelopen jaar iets gestegen - naar plek 31 - maar vergis je niet: dat betekent nog niet dat het goed gaat. Zo zijn er in ons land bedroevend weinig vrouwelijke managers, nemen vrouwen nog altijd anderhalf keer meer huishoudelijke taken op zich en blijft de loonkloof bij ons relatief groot. 

'Het zijn helemaal geen grote dingen die we vragen'

Die campagne is geen overbodige luxe dus. De eerste fase ervan richtte zich op het publiek: “Vooral tot jonge mensen die wel voelen dat gelijkheid een belangrijk thema is, maar daar misschien nog niet helemaal de juiste woorden of argumenten bij kunnen vinden. Hen hebben we bereikt met een serie filmpjes.” Die gaan onder meer over de werk-zorgverdeling en de stereotypering waar zowel mannen als vrouwen daarbij tegenaan lopen, of het gebrek aan vrouwen en gemarginaliseerde groepen in leiderschapsposities.

Maar in deze fase richt Gelijk = Anders zich dus op de politiek – en dan heb je meer nodig dan een verhelderend filmpje. Dat doen ze onder meer met een oproep om aan de politieke partijen te laten zien dat ook jij gelijkheid een belangrijk thema vindt. Walker: “Het zijn helemaal geen grote dingen die we vragen: het verkleinen van de loonkloof, representatie bij besluitvorming en gelijkwaardigheid binnen gezinnen bijvoorbeeld. Allemaal zaken die relatief makkelijk te bewerkstelligen zijn, het is geen rocket science.”

Wil jij meer weten over de campagne of ook de oproep ondertekenen? Dat kan hier.