Close

Siomara ontvluchtte huiselijk geweld en begon wassalon: 'Ik wil zo vrouwen in moeilijkheden helpen'

11 april 2021 09:04 / Nieuws
Siomara voor haar wassalon. Haar make-up is gedaan door Beauty By Nahanni.
Siomara voor haar wassalon. Haar make-up is gedaan door Beauty By Nahanni.
S Siomara Slager (37) was iemand die altijd vooraan stond: ze hield van dansen, zingen en de spotlights. Totdat ze door huiselijk geweld compleet haar zelfvertrouwen verloor en in een opvanghuis voor vrouwen terechtkwam. Ze kreeg langzaam maar zeker haar eigenwaarde terug en begon een wassalon in haar geliefde Almere, waar haar ex ook woont.

Het ruikt fris in de wassalon, bloemig en lenteachtig. De 74-jarige oma van Siomara veegt de vloer aan. Siomara staat achter de balie, naast haar ligt een flinke stapel overhemden in een bak. "Veel mensen hebben een hekel aan wassen, maar ik doe het met liefde", vertelt Siomara. "Gooi die was maar bij mij af en ga lekker met je kinderen wat leuks doen."

Dat haar eigen onderneming een wassalon moest zijn, is niet toevallig. Siomara vluchtte vijf jaar geleden met haar drie kinderen naar een Oranje Huis, een blijf-van-mijn-lijfhuis, vanwege huiselijk geweld. "Twee keer per week kon ik mijn linnengoed inleveren en dat kreeg ik schoon en opgevouwen weer terug. Ik had zoveel aan mijn hoofd dat vier bedden opmaken al veel was. Ik was dankbaar dat zoiets kleins als de was voor me werd gedaan. Het ontzorgde me."

Met een plankje gevouwen

Al drie jaar heeft Siomara The Washlounge, haar eigen wassalon in Almere. Een droombaan, want ze wordt oprecht blij van schone was. Ze straalt als ze over haar toekomstplannen praat: een duurzame wasserij en stomerij op een industrieterrein om productie te draaien en op de huidige locatie een wasserette met vegan lunchroom en goede koffie, gemaakt door barista's, waar iedere buurtgenoot zijn wasjes kan draaien als de machine thuis kapot is. Of gewoon voor de gezelligheid.

De wassalon van Siomara.
De wassalon van Siomara.

Van zoiets simpels als de was, wil Siomara een beleving maken. Ze vouwt alle shirts en overhemden met een plankje, sorteert ze op kleur en brengt ze in een kaarsrechte stapel netjes verpakt in luxe dozen weer bij haar klanten. Ze wast voor particulieren, bedrijven en BN'ers. "Ik besteed echt aandacht en liefde aan elk kledingstuk. Dure merkkleding blijft bij mij echt mooi. Mensen die hun stapel schone was terugkrijgen, zijn vaak blij en dankbaar."

Huiselijk geweld

Siomara's jeugd was liefdevol, maar ook uitdagend. Haar moeder was achttien toen ze zwanger werd. Ze woonde nog thuis, en daarom is Siomara grotendeels door haar oma opgevoed. Die kwam uit Suriname naar Nederland. Ze is een voorbeeld voor Siomara. Haar oma kwam met een Mulo-diploma, klom op naar de universiteit en werd beleidsmedewerker in de haven van Rotterdam.

Mijn oma en haar vriend Jack, mijn bonusvader.
Mijn oma en haar vriend Jack, mijn bonusvader.

Ze helpt Siomara nog steeds uit de brand. "Toen de scholen vanwege de lockdown dicht waren, vloog ze vanuit Suriname, waar ze de helft van het jaar woont, naar Nederland. Door haar kon ik mijn hoofd de afgelopen periode boven water houden."

Haar oma was er ook voor haar toen het mis ging met haar ex. "Mijn drie kinderen hebben het huiselijk geweld gelukkig nooit gezien. Maar natuurlijk kregen zij het ook mee. Mijn gezicht was gehavend en we werden door de politie met een geblindeerde auto bij mijn oma opgehaald en naar het Oranje Huis gebracht. Daar kwamen we aan met één koffer met kleren. Geen speelgoed, geen eigen spullen, alleen die koffer."

Veilige omgeving

Siomara kon later de rest van haar spullen ophalen, toen haar ex vastzat. Het Oranje Huis van de Blijf Groep biedt hulp aan vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Hulpverleners begeleidden Siomara om weer in de maatschappij op eigen benen te kunnen staan.

De hulpverlening richtte zich op het hele gezin, dus ook de ex van Siomara werd erbij betrokken. "Liefde maakt dingen soms heel moeilijk en ingewikkeld. Na alles wat er was gebeurd, hoopte ik toch dat het weer goed kwam tussen ons."

Siomara zat in het Oranje Huis van Blijf Groep in Amsterdam. De locatie is niet geheim, maar wel veilig.
Siomara zat in het Oranje Huis van Blijf Groep in Amsterdam. De locatie is niet geheim, maar wel veilig.

Maar verschillende pogingen tot een gezonde relatie mislukten. "Eerst woonde ik in het Oranje Huis, daarna ging ik zelfstandig wonen met begeleiding. Mijn ex mocht een avond komen eten. Maar het ging weer mis." De relatie strandde definitief.

Alleenstaande moeder

De politie adviseerde haar niet terug te gaan naar Almere, maar in een andere stad een nieuw leven op te bouwen. "Dat kon ik niet. Hoe moest ik als alleenstaande moeder zonder mijn vrienden en familie weer aan het werk?"

Dus ging ze terug. Een maatschappelijk werkster hielp haar met een woning en met haar zoektocht naar werk. "Ik heb het zo getroffen met haar, zij liet me inzien dat ik het zonder mijn ex kon en gaf me kracht en hoop. Met haar aanmoediging stelde ik het plan voor mijn bedrijf op. Samen met mijn zwager zat ik tot diep in de nacht aan het bedrijfsplan te werken. Hij helpt me nog steeds met mijn boekhouding."

Met tante Nathalie.
Met tante Nathalie.

Eén wasmachine

In 2017 opende Blijf Groep een nieuw Oranje Huis in Almere. Dat werd haar eerste klant. Twee keer per week haalde Siomara daar de was op. "Ik ben vanuit huis begonnen met één wasmachine, één droger en twee strijkplanken. Die van mijn tante Nathalie en van mij. Mijn tante heeft me heel erg geholpen die eerste periode. Ook mijn ouders stonden voor me klaar."

Maar het Oranje Huis stroomde snel vol. Vijfentwintig vrouwen leverden hun linnengoed in. "Dat redde ik niet met één machine. Dus reed ik in mijn auto naar een tankstation in de buurt, waar je van die grote machines hebt. Zat ik daar in de winter twee uur in mijn auto te wachten tot de was klaar was. De helft van de tijd zat ik daar met tante Nathalie. Of zij was thuis, bij mijn kinderen."

De wasmachines bij het tankstation waar Siomara haar eerste grote wasklussen deed.
De wasmachines bij het tankstation waar Siomara haar eerste grote wasklussen deed.

'Het leek veelbelovend'

Haar tante was er voor haar zodat Siomara met haar bedrijf kon groeien. Ze vond uiteindelijk een pand en een bedrijf dat haar hielp haar onderneming op te starten. Maar dat bleek een vergissing. "Zij hielpen me met de technische zaken als verleggen van de elektriciteit en installatie van de wasmachines. Ik vertrouwde op hun expertise."

"Vol enthousiasme begon ik. Maar de was werd niet zo schoon als thuis. Als alle wasmachines tegelijkertijd aan stonden, klapte de stroom eruit. Het was een drama, mensen zaten te wachten op hun was en ik wilde goede service bieden. Met een glimlach loste ik alle problemen op. Het was hard werken, maar de klanten hebben nooit iets gemerkt van mijn tegenslagen."

"Klanten hebben nooit iets gemerkt van mijn tegenslagen."
"Klanten hebben nooit iets gemerkt van mijn tegenslagen."

"Het liefst wil ik groeien. Ik wil een duurzaam bedrijf met goede, ecologische producten. Ik wil naar dat industrieterrein en die lunchroom starten. Maar ik ben beperkt in mijn mogelijkheden door het pand waar ik nu in zit. Door corona is het ook niet makkelijk. Veel mensen zijn nu thuis en doen zelf hun was."

Vrouwen helpen groeien

Ze verloor ook haar tante Nathalie, haar grootste cheerleader. Ze overleed plotseling na een vakantie. Siomara loopt weg, haalt een nieuwe kop thee. Als ze terugkomt heeft ze zich herpakt. "Weet je wat het is? Ik heb echt grootse plannen en het gaat de goede kant op. Dus ik hoop gewoon dat ik mijn plannen snel kan uitvoeren."

"Door je was uit te besteden, koop je vrije tijd."
"Door je was uit te besteden, koop je vrije tijd."

Eén van die plannen is om vrouwen die in het Oranje Huis hebben gezeten een werkervaringsplek aan te bieden. "Ik wil vrouwen die het moeilijk hebben een hand aanreiken waaraan ze zich kunnen optrekken. Hier kunnen ze beginnen met was vouwen en doorgroeien naar andere functies, zoals de boekhouding doen, of marketing of social media. Net waar ze goed in zijn."

Opkrabbelen

De eerste vrouwen zijn al langs geweest. Maar dat ging niet altijd even goed. "Ik had er iets te makkelijk over gedacht. Een vrouw zat bijvoorbeeld nog te diep in de problemen en kwam ineens niet meer opdagen. Ik moet wel iemand hebben die heel graag wil en waar ik van op aan kan." Die heeft ze nu gevonden. De vrouw begint binnenkort. "Ik hoop dat er een goede samenwerking ontstaat en dat ik haar verder kan helpen."

Siomara begint weer enthousiast plannen op te noemen, afspraken met wethouders, een cursus bij de Club of Ambitions om te leren hoe ze haar eigen verhaal voor een groep kan vertellen.

Dochter Theresa.
Dochter Theresa.

Langzaam verovert ze haar spotlight weer. "Vroeger hield ik van het podium. Van dansen, met vriendinnen eropuit. Ik stond altijd vooraan. Na het huiselijk geweld veranderde dat. Ik durfde niet eens meer de leraar op school aan te spreken. Alsof ik niet meer wist hoe ik me sociaal moest gedragen."

Ex tegenkomen

Maar die tijd ligt achter haar. Ze voelt zich vrij in Almere. En ja, soms komt ze haar ex weleens tegen. "Maar door alle trainingen van het Oranje Huis voel ik me sterk en niet meer bang. De kinderen worden steeds ouder en ik bereid me voor op het moment dat ze vragen gaan stellen over hun vader, of dat ze hem weer willen zien. Maar ik voel me nu sterk genoeg om die gesprekken aan te kunnen."

De deur van de wassalon gaat open. Er komt weer een klant binnen. "Even helpen hoor", zegt Siomara. Ze loopt naar de balie en pakt een tas met gevouwen was. De vrouw loopt niet veel later met een glimlach weer naar buiten. "Kijk, dit is nu precies waarvoor ik het doe."

Zondaginterview

Elke zondag publiceren we een interview in tekst en foto's van iemand die iets bijzonders doet of heeft meegemaakt. Dat kan een ingrijpende gebeurtenis zijn waar hij of zij bewonderenswaardig mee omgaat. De zondaginterviews hebben gemeen dat het verhaal van grote invloed is op het leven van de geïnterviewde.

Ben of ken jij iemand die geschikt zou zijn voor een zondaginterview? Laat het ons weten via dit mailadres: zondaginterview@rtl.nl

Lees hier de eerdere zondaginterviews.

Linda Samplonius