Close

Marleen is man én vrouw, maar hield dat jarenlang geheim

19 april 2021 04:04 / Nieuws
Gisteravond vertelde Marleen Hendrickx aan tafel bij Humberto haar bijzondere verhaal.
Gisteravond vertelde Marleen Hendrickx aan tafel bij Humberto haar bijzondere verhaal.
M Marleen Hendrickx is intersekse, ze is dus man én vrouw. Jarenlang hield ze het (op advies van artsen) geheim, nu komt ze met haar verhaal naar buiten. Er groeide naar eigen zeggen een monster in haar wat haar van binnen opvrat.

Gisteravond bij Humberto vertelde ze haar bijzondere verhaal. "Bij mijn geboorte zag niemand iets opvallends en dachten ze dat ik een meisje was", vertelt Hendrickx.

Op haar vijfde dachten de artsen dat ze een liesbreuk had en werd ze naar het ziekenhuis gebracht. "Toen bleek dat ik testes had." Bekijk het hele gesprek hier:

Hendrickx heeft het zogenaamde androgeenongevoeligheidssyndroom. Daardoor is ze biologisch gezien een man, maar haar lichaam is ongevoelig voor het mannelijke hormoon.

Door aanwezigheid van het vrouwelijke hormoon heeft haar lichaam zich ontwikkeld tot een vrouw. Jarenlang werd haar verteld: "Het is beter als je hier met niemand over praat."

Zelfbeeld

"Het is moeilijk om te zeggen wat zo'n geheim met je doet", legt Hendrickx uit. Tijdens haar puberteit kreeg ze een 'heel vreemd' zelfbeeld. "Er kwam zo'n verschil tussen hoe ik naar de buitenwereld deed en hoe ik mij van binnen voelde."

Interseksualiteit

"Interseksualiteit is dat je geboren wordt met een lichaam dat anders is dan het beeld van man of vrouw zoals we dat leren bij biologie", legt Hendrickx uit. "Een man heeft XY-chromosomen en maakt mannelijke hormonen aan en een vrouw heeft XX-chromosomen, vrouwelijke hormonen en vrouwelijke geslachtsdelen." Zo leren we het bij biologie, althans.

In de praktijk gaat het soms anders. Uit onderzoek blijkt dat er bij 1 op de 200.000 geboortes sprake is van interseksualiteit. Er zijn heel veel verschillende vormen van interseksualiteit. Iemand kan bijvoorbeeld geen baarmoeder hebben, maar wel testes en een uitwendig vrouwelijk genitaal. Het gevolg kan ook zijn dat het geslacht van de buitenkant zowel op een vagina als op een penis lijkt.

Liefdesrelaties

Vooral liefdesrelaties waren voor Hendrickx ingewikkeld. Als iemand haar tijdens een date vertelde dat ze zo leuk was, kon Hendrickx dat maar moeilijk aanhoren.

"Wacht maar tot je weet wat ik in werkelijkheid ben", vertelt ze. "Ik heb moeten leren dat dit is iets wat ik heb, náást allemaal andere dingen. Ik ben ook die Marleen die gewoon leuk kan praten en goed kan dansen."

RTL Nieuws