Close

Zwanger worden terwijl je zwanger bent: het overkwam de Britse Rebecca

20 april 2021 06:04 / Nieuws
De 'supertweeling' als ze 2 maanden oud zijn.
De 'supertweeling' als ze 2 maanden oud zijn.
H Het lijkt ongelooflijk, en toch gebeurde het bij de Britse Rebecca: toen ze zwanger was van haar zoontje Noah raakte ze óók zwanger van haar dochtertje Rosalie. De kinderen werden op hetzelfde moment geboren, maar zijn geen tweeling.

Dat wordt een superfetatie genoemd. Zoiets komt bijna nooit voor. Wereldwijd zijn tot 2008 zo'n tien geregistreerde gevallen aangetroffen, blijkt uit een studie eerder dit jaar.

Wel ovuleren

Normaal gesproken zorgt een zwangerschap ervoor dat er geen eisprong meer plaatsvindt. Bij een superfetatie blijft een vrouw wél ovuleren. Hierdoor kan ze tijdens een nieuwe cyclus toch nog bevrucht raken met een eitje. Het tweede eitje wordt dan in een tweede cyclus bevrucht.

Baby Rosalie is ongeveer drie weken na haar broertje verwekt. Daar kwamen de ouders achter toen ze een echo gingen maken van Noah. "De artsen realiseerden zich dat de baby drie weken achter de eerste groeide, en op dat moment zeiden ze tegen mij: we denken dat dit een superfetatiezwangerschap is", zegt Rebecca tegen CNN

Zelfde dag geboren

De kans op een superfetatie lijkt groter bij IVF-behandelingen, maar helemaal zeker is dat niet. Rebecca slikte vlak voor ze zwanger was van Noah vruchtbaarheidsmedicijnen om de eisprong te stimuleren. Noah en Rosalie werden allebei op 17 september 2020 geboren. Op haar Instagram deelt Rebecca foto's van haar 'superfetation twins'. 

'Zo bijzonder, dat het onwaarschijnlijk is'

Gynaecoloog Koen Deurloo van het Diakonessenhuis zet zo zijn vraagtekens bij superfetatie. "Superfetatie bij mensen is controversieel, want het is heel lastig te bewijzen. Wie zegt dat het kindje geen groeiachterstand heeft, bijvoorbeeld door een ziekte of chromosoomafwijking?"

Hij noemt het onwaarschijnlijk dat Rebecca tijdens haar zwangerschap nóg een keer zwanger is geworden. "Tijdens een zwangerschap maakt de vrouw zo veel progesteron aan dat ze geen eisprong meer heeft. Het is heel bijzonder als je onder zo'n lading hormonen, plus nog de zwangerschapshormonen, voor de tweede keer zwanger wordt."

Hij heeft dan ook twijfels over superfetatie. Om duidelijk te krijgen of er echt sprake is van een superfetatie en niet van een groeiachterstand bij het kleinere kindje, moeten de kinderen volgens Deurloo gevolgd worden bij het opgroeien.

"Ik denk dat het niet onmogelijk is, en dus niet onbewijsbaar, maar het is zeer lastig te bewijzen", concludeert hij. "Ik zeg niet dat het niet kan, maar tien gevallen op de hele wereldbevolking is wel heel erg weinig."

RTL Nieuws