Close

Vrouwonvriendelijk beursbedrijf Optiver moet handelaar half miljoen betalen

28 april 2021 12:04 / Nieuws
Optiver moet een vrouwelijke handelaar een flinke afkoopsom betalen.
Optiver moet een vrouwelijke handelaar een flinke afkoopsom betalen.
H Het Amsterdamse beursbedrijf Optiver moet een 29-jarige vrouwelijke handelaar een vertrekpremie van 413.000 euro betalen omdat het te weinig deed tegen de vrouwonvriendelijke bedrijfscultuur. De vrouw werd slachtoffer van 'ongewenste betastingen, seksueel intimiderende gebaren, geluiden en grappen'.

Als je de loondoorbetaling tot aan haar vertrek meetelt, kost het vroegtijdige afscheid van de vrouwelijke beurshandelaar Optiver zelfs ruim een half miljoen euro.

Bonussen

De Britse vrouw ging eind 2014 na haar afstuderen als wiskundige aan de slag als handelaar bij het Amsterdamse Optiver tegen een basissalaris van 75.000 euro.

De eerste jaren verliepen uitstekend, met enkele promoties en maar liefst 750.000 euro aan bonussen in haar drie laatste jaren. Vanaf 2018 scoorde zij echter minder goed in haar functioneringsrapporten.

Seksisme

Toeval of niet, maar dat was ook het moment waarop de jonge vrouw het vrouwonvriendelijke klimaat en seksisme op de werkvloer bij haar werkgever begon aan te kaarten.

Bij Optiver werken op de handelsvloer vrijwel alleen mannen. In haar eigen handelsteam was de Britse de enige vrouw. Onder de jonge, vaak mannelijke handelaren heersten volgens de kantonrechter losse omgangsvormen en werd grensoverschrijdend gedrag toegestaan dat op andere werkplekken ondenkbaar zou zijn.

Grensoverschrijdend gedrag

Zo werd bij oefeningen onder meer fictief gehandeld in dickpics, salarissen van vrouwelijke pornosterren en dure beha’s. Bij succesvolle deals werden muziekfragmenten met een seksuele lading afgespeeld, als Jerk it Out, Sexylady en Bitch2.

Ook werden op de werkvloer obscene gebaren en grappen gemaakt en seksueel getinte afbeeldingen gedeeld in Whatsapp-groepen.

Volgens de vrouwelijke handelaar ging zij al jaren niet mee op personeelsevenementen, uit angst lastig gevallen te worden door collega's. Dergelijke bedrijfsborrels, waarbij 'excessieve alcoholconsumptie niet werd ontmoedigd', eindigden regelmatig in stripclubs.

Opmerkelijk is dat haar werkgever haar verweet niet goed mee te doen in het team. In 2016 zou de vrouwelijke beurshandelaar tijdens een privéreis slachtoffer zijn geworden van een poging tot aanranding door een collega.

Vertrekregeling

De vrouw liet Optiver begin 2020 weten wegens intimidatie en discriminatie met een vertrekregeling te willen opstappen. Optiver liet haar met betaald verlof gaan, en bood haar na onderzoek een vertrekregeling aan van in totaal bijna 280.000 euro.

De vrouw weigerde dat en stapte naar de rechter. Daar vroeg zij een ontbinding van de arbeidsovereenkomst met toekenning van vertrekpremies en schadevergoedingen van samen bijna 2 miljoen euro.

Voor de rechtbank stelde de vrouw dat zij door een 'zeer vrouwonvriendelijke en onveilige werkomgeving' bij Optiver het slachtoffer was geworden van 'ongewenste betastingen, seksueel intimiderende gebaren, geluiden, opmerkingen en grappen, en ook rechtsreeks intimiderend (pest)gedrag'.

Optiver zou verder laks hebben opgetreden na haar klachten hierover. Volgens de vrouwelijke handelaar zouden haar zelf promoties zijn onthouden, nadat zij vanaf eind 2018 probeerde de bedrijfscultuur te veranderen.

Ernstig verwijtbaar

Uit een gisteren openbaar geworden uitspraak blijkt dat de Amsterdamse kantonrechter de geëiste vergoedingen te gortig vindt. Wel oordeelt de rechter dat Opiver 'ernstig verwijtbaar' heeft gehandeld, door de situatie te lang op zijn beloop te laten.

Daarbij wijst de kantonrechter erop dat 'nagenoeg alle vrouwelijke traders voortijdig bij Optiver zijn vertrokken'. Het beursbedrijf moet de vrouw naast een reguliere ontslagvergoeding van ruim 63.000 euro daarom een extra vergoeding van 350.000 euro betalen.

Half miljoen

De arbeidsovereenkomst wordt begin mei ontbonden. Dat betekent dat de vrouw 15 maanden met behoud van salaris heeft thuisgezeten; een kostenpost van nog eens bijna 94.000 euro. Daarmee komt het totale prijskaartje op ruim een half miljoen euro.

De advocaat van de vrouw, Renzo ten Haseborg, kan nog niet zeggen of zijn cliënte in hoger beroep wil gaan voor de aanvullend geëiste schadevergoedingen. "Daar hebben we nog niet over gesproken. Het is best heftig om dit als werkneemster te moeten doen."

Verbeteringen

Woordvoerster Stella Koudstaal van Optiver laat weten dat de werkgever de zaak betreurt. In een geschreven reactie stelt zij dat het beursbedrijf sinds 2018 veel heeft gedaan om een vrouwvriendelijke bedrijfscultuur te bevorderen, zoals aanvullende training, coaching en begeleiding.

In 2020 introduceerde het bedrijf aanvullende interne meld- en klachtenprocedures.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Mathijs Smit