Close

Wat ik had willen weten voordat... ik seksuoloog werd

03 mei 2021 01:05 / Carrière
De Seksuologen met Twee
De Seksuologen met Twee
H Hindsight is 20/20 zeggen ze wel: achteraf weet je het allemaal zo goed. Kennis waar je zelf niks meer aan hebt, maar waar je een ander wel mee kan helpen. Daarom vragen we in deze rubriek aan ervaringsdeskundigen: wat had je achteraf bezien graag eerder willen weten? Deze week vertelt Leila Lambrechts over haar ervaring als seksuoloog.

Heb je vragen over seksualiteit, geaardheid of je relatie? Dan ben je bij Leila Lambrechts (26) aan het juiste adres. Tijdens haar opleiding toegepaste psychologie kreeg ze les over thema's als rouwverwerking, persoonlijkheidsstoornissen en algemene gezondheid, maar het was het keuzevak over seks counseling dat de meeste indruk op haar maakte. Hier realiseerde ze zich dat ze altijd al makkelijk over seks sprak en anderen graag hiermee wilde helpen. En dus verhuisde ze van Breda naar Leuven om daar seksuologie te gaan studeren.

Ze begon aan de premaster, die verrassend genoeg weinig over seksualiteit bleek te gaan. Of zoals Leila zelf zegt: "De premaster was echt niet sexy." Tijdens een welverdiende studiepauze kwam ze daarom samen met medestudent Anne Siemons op het idee om de Seksuologen in Spe te beginnen. Het Instagram account was in eerste instantie alleen voor familie en vrienden bedoeld. En voor henzelf natuurlijk, zodat ze ook tijdens de niet-sexy premaster hun ei kwijt konden. Toen de twee seksuologen to be aan elkaar bleven vragen wie hun nieuwe volgers eigenlijk waren, drong langzaam door dat het account een groter publiek bereikte dan ze van tevoren verwacht hadden.

In de tussentijd volgden Leila en Anne de daadwerkelijke master seksuologie. Nadat ze hun diploma behaalden, veranderde het account mee naar de Seksuologen met Twee. Niet alleen met Instagram posts, maar ook in de praktijk gaat Leila nu de sekstaboes te lijf. Het leven van een seksuoloog gaat niet altijd over rozen, daarom deelt ze hier de mee- en tegenvallers van haar beroep, en wat ze graag had willen weten voor ze eraan begon.

1. Seksuoloog...wat?

Leila's eigen familie en vrienden waren gelijk enthousiast toen ze over haar carrièreplannen als seksuoloog vertelde. "Mijn moeder is altijd heel open geweest, bij haar kwam het niet eens zo uit de lucht vallen. Mijn oma vond het vooral fantastisch om aan de hobbyclub te vertellen." Ook haar vrienden kenden haar goed genoeg en stonden nergens van te kijken.

Het zijn vaak degenen die ze niet kent van wie Leila nare reacties krijgt. "Ze denken dan dat we op de universiteit les krijgen in vingeren. Het woord seks zit nou eenmaal in onze beroepsnaam en dat roept blijkbaar associaties op. Soms denken ze dat we een soort veredelde sekswerkers zijn." Daarnaast krijgt Leila regelmatig te horen dat ze eerst alles zelf uitgeprobeerd moet hebben, voordat ze anderen advies geeft en gaan mensen er nogal snel vanuit dat iemand die over seks praat dat altijd vanuit eigen ervaring doet. Toch lijkt dit soms ook een beschermingsmechanisme te zijn. "Het zijn vaak de mensen die dat soort dingen roepen, die uiteindelijk met vragen komen."

2. It never stops

Toen dat nog kon, stond Leila dan ook regelmatig seksgerelateerde vragen te beantwoorden tijdens sociale gelegenheden. Zo vroegen onbekenden op feestjes haar om advies, als ze een soa op hadden gelopen of sekspeeltjes in de slaapkamer wilden introduceren. Soms was de stroom vragen en ontboezemingen zo oneindig dat ze hulp van buitenaf nodig had om los te komen: "Ik ben op een festival een keer door een vriend weggetrokken. Hij herinnerde me eraan dat ik niet aan het werk was die dag." Leila beschrijft dat de drempel lager lijkt te zijn voor mensen als ze toch al voor haar staan. Daarnaast is haar beroep in die zin net iets anders. "Veel beroepen leveren met de vraag 'hoe gaat het op je werk?' wel een kort gesprek op, maar daarna kunnen meestal alleen degenen die echt weten waar ze het over hebben verder kletsen. Maar omdat iedereen wel een relatie tot seksualiteit heeft, houdt het gesprek als seksuoloog nooit op."

'Ik moet mensen er vaak aan herinneren dat ik nodig ben'

Dit kan natuurlijk voor hele interessante gesprekken zorgen en een goede gangmaker zijn, maar de eeuwige vragenstroom zorgt ook voor ongemak. "Ik hoef niet altijd gratis te werken, maar ik vind het ongemakkelijk om mensen eraan te herinneren dat ze ook gewoon op consult kunnen komen." Leila wil het liefste iedereen helpen en nodigt nieuwsgierige gesprekspartners dan ook graag uit in haar praktijk, maar veel mensen nemen die stap dan weer niet, vertelt ze. "Dat vind ik jammer, want zij lopen met een probleem. Ik wil dat graag samen met hen oplossen, maar ik wil ook dat mijn werk gewaardeerd wordt. Ik kan hen helpen, ik wil hen helpen, het kan telefonisch en ook online. Maar liever niet op een feestje."

3. More is more

En helpen kan een seksuoloog met heel erg veel. Je kan bij Leila terecht voor advies wanneer je een erectiestoornis hebt, last hebt van pijn tijdens het vrijen of snel of juist heel langzaam klaarkomt. Maar je bent ook welkom als je partner is vreemdgegaan en je toch samen verder wilt, je een relatie hebt met iemand die een heel ander idee heeft over wat seks nou precies is of als je voorlichting moet geven aan een klas vol pubers. Toch zijn maar weinig mensen zich hiervan bewust.

"Ik moet regelmatig aan de bel trekken om mensen eraan te herinneren dat ik nodig ben", merkt Leila op. "Er zijn bijvoorbeeld jeugdinstanties waar ze heel goed een seksuoloog zouden kunnen gebruiken. Die kinderen zijn constant met seksualiteit bezig, zeker nu ze allemaal een mobiele telefoon hebben." Maar ook huisartsen weten bijvoorbeeld lang niet altijd wat een seksuoloog doet. Dat is jammer, volgens Leila, omdat patiënten dan medicatie voorgeschreven krijgen in plaats van professionele hulp die hen daadwerkelijk verder zou kunnen helpen.

Mensen weten dus niet goed waarvoor ze nou precies bij een seksuoloog terecht kunnen. Maar waar ligt dat aan? "De media spelen hier ook een grote rol in. Het beeld is ontstaan dat een seksuoloog alleen maar optreedt bij ernstige problemen. Dan zie je cliënten die al heel veel seksuele trauma's op hebben gelopen en bijvoorbeeld een extreme vorm van vaginisme hebben. Wie dat ziet of erover leest, gaat er zo vanuit dat de eigen problemen niet erg genoeg zijn om hulp voor te zoeken."

Dat is zonde, want ook voor extra voorlichting kun je gewoon bij Leila terecht. Ze vertelt over een meisje dat dacht dat ze nog nooit was klaargekomen. Door de porno die ze had bekeken, dacht ze dat ze altijd moest ejaculeren. "Dan kun je beter op je 20ste langskomen en uitleg krijgen, dan dat je er op je 55ste pas achter komt."

4. Taboes, taboes en taboes

We denken dat we in Nederland aardig vrijgevochten zijn van seksuele taboes, maar Leila's ervaring is anders. "Zeker in Nederland merk ik dat het taboe er nog heel erg op zit. Ik werk niet voor niets in een praktijk in Vlaanderen en zelfs in de online praktijk in Nederland zien we meer Belgen dan Nederlanders." Het is jammer dat Nederlanders niet vaker naar een seksuoloog gaan, vindt Leila. "Mensen wachten gemiddeld vijf jaar voordat ze een afspraak bij een seksuoloog maken. Dat vind ik heel verdrietig, want als je ergens pijn hebt zou je ook niet zo lang wachten voordat je naar de huisarts gaat."

Daarbij heeft Leila het idee dat veel mensen het als falen zien als ze toegeven aan de hulp van een seksuoloog. Niets is minder waar, vindt ze: "Je kunt beter hulp zoeken dan de hele dag rond blijven lopen met je problemen. Anders wordt het alleen maar moeilijker om er weer vanaf te komen."

'Kom niet alleen langs als je piemel niet meer werkt'

Leila's droom is dan ook alle taboes de wereld uit te werken zodat iedereen een fijn seksleven kan hebben. "Dat is wel heel groot gedacht", gooit ze er zelf meteen achteraan. Voor nu lijkt er vooral een tegenstelling te ontstaan. Aan de ene kant zijn er groepen die zich emanciperen en steeds meer uitspreken, ook op seksueel vlak. Aan de andere kant zijn er ook mensen die zich hier totaal niet mee identificeren en zich ertegen verzetten. "Zij denken: Ik ben met deze persoon en dat blijft zo en niemand hoeft daar verder iets over te weten. En dan zijn er nog diegenen die het gevoel hebben niet te mogen klagen omdat ze niet tot een minderheid behoren of omdat hun problemen niet erg genoeg zijn. Maar ook als iets heel klein is mag je er gewoon mee langskomen. Als jij ermee zit, dan is het probleem al erg genoeg."

"Soms is het wel vermoeiend dat ik altijd moet uitleggen wat ik doe. Dat ik niet een soort sekswerker ben, maar een therapeut en dat je niet alleen maar langs hoeft te komen als je piemel niet meer werkt." Het zit niet altijd mee, maar wanneer er een mailtje van een koppel binnenkomt om te vertellen dat inmiddels alles goed gaat, maakt dat veel goed. "Het liefste wil ik de hele wereld redden. Het is dan fijn om te weten dat cliënten zijn geholpen." Leila zou dan ook iedereen aanraden zich verder in seksuologie te verdiepen. "Je hoeft echt niet meteen de master te gaan doen en naar Leuven te verhuizen zoals ik heb gedaan. Gewoon een boek uit de bibliotheek halen is ook al een goed begin."

Famke Langedijk