Close

18-jarige scholier viral met niet-goedgekeurde speech tegen abortuswet

03 juni 2021 05:06 / Nieuws
De 18-jarige Paxton Smith gaf de toespraak tijdens de diploma-uitreiking.
De 18-jarige Paxton Smith gaf de toespraak tijdens de diploma-uitreiking.
E Een 18-jarige Amerikaanse scholier gaat viral met een speech die zij gaf tijdens haar diploma-uitreiking. Tegen het schoolbestuur zei ze dat ze over media zou praten, maar eenmaal op het podium begon ze over de abortuswet. "Ik heb dromen en hoop en ambities, maar er wordt een oorlog gevoerd tegen mijn lichaam en mijn rechten."

Ze kon het podium simpelweg niet opgeven, vertelde Paxton Smith. Ze haalde haar diploma aan de Lake Highlands High school in de Amerikaanse stad Dallas en mocht daarom vorige week een toespraak geven.

Nieuwe abortuswet

Maar in plaats van een toespraak over de media, die ze had voorbereid en die door het schoolbestuur was goedgekeurd, besloot Smith het over een nieuwe abortuswet te hebben. 

Vorige maand werd er in de staat Texas een wet goedgekeurd die abortussen verbiedt vanaf het moment dat er een hartslag kan worden waargenomen bij een foetus. Dat betekent dat een zwangerschap vaak al na zes weken niet meer kan worden afgebroken.

'Hartverscheurend en onmenselijk'

Smith noemde het 'hartverscheurend' en 'onmenselijk' dat de wet is doorgevoerd. "Vrouwen weten na zes weken vaak nog niet of ze zwanger zijn", vertelde ze. "Ik heb dromen en hoop en ambities, net als alle andere meisjes die vandaag hun diploma halen. We werken voor een toekomst, maar zonder onze toestemming wordt die toekomst van ons afgepakt."

Haar ouders gaven haar toestemming om buiten het boekje te treden, vertelde Smith. Op beelden van de toespraak, die inmiddels tienduizenden keren zijn bekeken, is te zien dat ze zenuwachtig is.

"Ik ben doodsbang dat als mijn voorbehoedsmiddelen mij in de steek laten of dat als ik verkracht word, mijn ambities en dromen voor mijn toekomst er niet meer toe doen."

Bekijk de toespraak hier: 

De wet werd vorige maand ingevoerd door de Republikeinse gouverneur Greg Abbott en geldt vanaf september.

"Onze Schepper heeft ons het recht op leven geschonken en toch verliezen miljoenen kinderen elk jaar door abortus hun recht op leven", zei Abbott toen hij de wet ondertekende. "In Texas werken we eraan om die levens te redden."

Diploma niet geven

Volgens Amerikaanse media overwoog de Lake Highlands High school om Smith haar diploma niet te geven vanwege de speech. Uiteindelijk heeft ze die wel gekregen, maar de school laat weten 'aan protocollen te werken om deze situatie in de toekomst te voorkomen'.

RTL Nieuws