Close

Juridische strijd barst los in Texas: arts voert tóch (illegale) abortus uit

21 september 2021 03:09 / Nieuws
Er werd de afgelopen weken fel gedemonstreerd tegen de nieuwe abortuswet in Texas.
Er werd de afgelopen weken fel gedemonstreerd tegen de nieuwe abortuswet in Texas.
I In de Amerikaanse staat Texas is een juridische strijd losgebarsten omdat een arts toegaf tegen de regels een abortus te hebben uitgevoerd. Bizar detail: de aanklager is een ex-veroordeelde die niet per se tegen abortus is, maar graag 10.000 dollar beloning opstrijkt.

De zaak werd gisteren aangespannen tegen arts Alan Braid, die een dag eerder aan de Washington Post vertelde dat hij in Texas een illegale abortus had uitgevoerd bij een vrouw.

'Fundamentele rechten'

De autoriteiten in Texas keurden begin deze maand een zeer omstreden wet goed die het uitvoeren van een abortus al na de zesde week van de zwangerschap strafbaar maakt. Bovendien wordt de bevolking aangemoedigd om overtreders voor de rechter te slepen: 'verklikkers' kunnen een beloning van 10.000 dollar krijgen.

Met de zaak tegen Braid wordt de uiterst omstreden wet voor het eerst in de praktijk getest. De arts vertelde aan de Washington Post dat de vrouw bij wie hij een abortus uitvoerde nog maar kort zwanger was, maar al wel langer dan zes weken. Toch hielp hij de vrouw vanwege haar 'fundamentele rechten', vertelde Braid.

"Ik begreep volledig dat er juridische gevolgen konden zijn", zei Braid. Met zijn actie hoopt hij dat de 'ongrondwettelijke maatregel' teniet wordt gedaan. Het Hooggerechtshof moet zich over de zaak gaan buigen.

Twee aanklachten

De man die de zaak aanspande woont zelf niet in Texas, maar in de naburige staat Arkansas. 'Verklikkers' hoeven niet in Texas te wonen om iemand aan te klagen die verdacht wordt van 'illegale' abortussen.

De man, een ex-veroordeelde advocaat die jarenlang vastzat vanwege belastingfraude, zegt tegen de Washington Post dat hij zelf geen duidelijk standpunt over abortus heeft. Hij wil enkel en alleen de 10.000 dollar beloning opstrijken. Inmiddels is er ook een tweede aanklacht tegen Braid ingediend.

President Joe Biden heeft eerder al de 'bizarre en extreme' wet in Texas veroordeeld. Hij zei dat zijn regering zoekt naar mogelijkheden om Texaanse vrouwen toegang te laten krijgen tot veilige en legale abortus.

Felle protesten

Abortusklinieken zeggen dat de Texaanse wet in strijd is met een besluit van het Amerikaanse Hooggerechtshof in 1973, dat abortussen tot ongeveer de 24ste zwangerschapsweek toestaat. Veel vrouwen weten tijdens de eerste zes weken van hun zwangerschap nog niet dat ze in verwachting zijn.

In Texas wordt al weken fel geprotesteerd tegen het wetsvoorstel. Elders in de Verenigde Staten, zoals in New York, verwachten klinieken 'abortustoerisme' vanwege de nieuwe wetgeving.  

RTL Nieuws / ANP