Close

Vrouwen financieel het hardst geraakt door een echtscheiding

24 september 2021 12:09 / Nieuws
Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie.
V Vrouwen gaan er gemiddeld financieel het meest op achteruit na een echtscheiding. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat vrouwen meer koopkracht verliezen dan mannen en ook vaak degene zijn die het koophuis verlaten waar ze samen met hun ex woonden.

De onderzoekers volgden mannen en vrouwen tot en met 2019 nadat die in 2014 uit het huwelijk waren gestapt. Daarbij keken ze alleen naar mensen van 25 tot 60 jaar. Vrouwen bleken een jaar na echtscheiding 29 procent minder koopkracht te hebben dan mannen in dezelfde situatie. Bij mannen nam de koopkracht na een scheiding over het algemeen juist enigszins toe. 

Oorzaken

De belangrijkste oorzaak van koopkrachtverlies van gescheiden vrouwen is dat het doorgaans hogere inkomen van hun ex-man wegvalt. Het telt ook mee, maar wel in mindere mate, dat vrouwen vaker de kinderen in huis nemen. Het CBS weet uit eerder onderzoek dat kinderalimentatie de koopkrachtverschillen tussen mannen en vrouwen licht verkleint.

Vrouwen verlaten vaker dan mannen het koophuis waar ze woonden voordat ze gingen scheiden. Dat komt vooral omdat mannen het vaak beter kunnen financieren om in de koopwoning te blijven wonen. Die staat ook in de meeste gevallen op hun naam. 

In de jaren na de echtscheiding ging de gemiddelde koopkracht van vrouwen wel weer sneller omhoog, maar niet genoeg om de daling van vlak na de relatiebreuk helemaal te compenseren. Na vijf jaar was de koopkracht van vrouwen nog steeds 21 procent lager dan die van mannen die in hetzelfde jaar waren gescheiden. 

Weer samenwonen

Een van de oorzaken waardoor de financiële situatie van vrouwen aansterkt in de vijf jaar na de echtscheiding is omdat een deel weer gaat samenwonen. Vooral bij jonge vrouwen zonder kinderen gebeurt dat vaak. Ook gaan meer vrouwen na een echtscheiding meer uren werken. 

Overigens zetten ook mannen op woongebied vaak een stap terug nadat ze zijn gescheiden, bijvoorbeeld door een koopwoning voor een huurwoning te verruilen of kleiner te gaan wonen.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

RTL Nieuws / ANP