Close

Britse vrouwen met naald gedrogeerd tijdens uitgaan

27 oktober 2021 03:10 / Nieuws
Agenten op straat in Nottingham nadat pubs en bars zijn gesloten.
Agenten op straat in Nottingham nadat pubs en bars zijn gesloten.
E Er duiken alarmerende berichten op in het Verenigd Koninkrijk over vrouwen die zeggen dat zij met injectienaalden zijn gedrogeerd in drukke pubs en nachtclubs. Dit terwijl de schrik er al goed inzat na recente moorden op twee jonge vrouwen uit Londen. "Steeds meer vrouwen vertellen dat ze 's avonds de straat niet meer op durven."

Meerdere politiediensten in Engeland onderzoeken meldingen die zijn gemaakt van 'naaldprikken' (needle spiking). Het gaat onder meer om vijftien meldingen in het Noord-Engelse Nottinghamshire, waar slachtoffers zeggen gedrogeerd te zijn met een injectienaald bij het uitgaan. De Schotse politie onderzoekt vergelijkbare gevallen.

Veiligheid op straat

Hoewel nog onduidelijk is hoe groot het probleem is, maken jonge Britse vrouwen zich in toenemende mate zorgen over hun veiligheid op straat. Zeker met de recente brute moorden op basisschooljuf Sabina Nessa (28) en de op straat ontvoerde Sarah Everard (33) nog vers in het geheugen.

"Doodgewone jonge vrouwen die door een wildvreemde van het leven werden beroofd. Enkel en alleen omdat het vrouwen zijn", zegt RTL-correspondent Anne Saenen. "Nu zijn specifiek vrouwen ook het doelwit geworden in het nachtleven. Steeds meer vrouwen vertellen dat ze 's avonds de straat niet meer op durven."

'Iets scherps'

De politie van Nottinghamshire heeft de BBC laten weten dat de eerste melding van een persoon die met 'iets scherps' geprikt werd, is gedaan op 2 oktober. Er zijn sinds 4 september ook 32 meldingen geweest van mensen die zeggen dat er met uitgaan verdovende drugs zoals GHB in hun drankje zijn gegooid, een al langer bekend verschijnsel dat de Britten 'drink spiking' noemen.

"Deze cijfers zijn in oktober gestegen, waarbij het grootste aantal meldingen afgelopen weekend is gedaan", zegt een politiewoordvoerder tegen de Britse omroep. De meerderheid van de meldingen is gedaan door jonge vrouwen, met name studenten, al zijn er daarnaast ook enkele meldingen geweest van jonge mannen die doelwit waren.

Vrouwen blijven thuis

Voor de 20-jarige studente Joscelin Story is het 'kookpunt' bereikt. Samen met haar vriendin Isabel doet ze mee met 'Girls night in'. Dit initiatief roept vrouwen op om een week lang niet te gaan stappen. Ze hopen zo het bewustzijn te vergroten en eisen betere bescherming.

Saenen: "'Girls night in' trekt landelijk de aandacht. En studentes in Nottingham worden gesteund in hun stad. Vijf bars en nachtclubs hebben besloten vandaag de deuren vervroegd te sluiten. Op deze manier hopen ze druk op te voeren om alle nachtclubs in de stad betere controles uit te laten voeren aan de deur."

'Trieste manifestatie' 

Renée Römkens, emeritus hoogleraar gendergerelateerd geweld aan de Universiteit van Amsterdam, noemt het een nieuw fenomeen. "Helaas wordt er gezocht naar nieuwe manieren om vrouwen tot een weerloos seksueel object te maken. Dat dit nu ook met injectienaalden gebeurt, is een trieste manifestatie van hoe sommige jonge mannen naar vrouwen kijken." 

Volgens haar zijn het extreme voorbeelden van een probleem dat ook in Nederland al veel langer speelt. "Het onderliggende probleem is seksisme. En dat is niet uniek in Engeland, want ook in Nederland bestaat de houding waarbij vrouwen worden gezien als potentieel seksueel object."

Wat net als in het Verenigd Koninkrijk kan leiden tot geweld. Römkens: "Jaarlijks worden er ten minste 45 vrouwen in Nederland vermoord in de privésfeer. Bijna altijd door hun partner of ex. Dus laten we niet doen of het iets uitzonderlijks is dat in Engeland voorkomt. Wij hebben in Nederland het zelfbeeld dat we heel geëmancipeerd zijn, maar dit is een structureel probleem."

Chris Koenis