Close

Het zalig falen, met Mélanie Pigeaud

10 november 2021 11:11 / Persoonlijke groei
Mélanie Pigeaud
Mélanie Pigeaud
Z Zonder wrijving geen glans. Redacteur Lizzy van Hees spreekt daarom iedere week iemand over zijn of haar royal fuck-ups en uitzinnige uitglijers, de dingen die niet goed zijn gegaan. Leveren die missers ook wat op?

Mélanie Pigeaud (30) liep zo'n twee jaar rond in de corporate wereld, toen ze besloot het over een hele andere boeg te gooien: ze wilde creatief bezig zijn – en eigen baas worden. Wat ooit begon met een hobbycursus goudsmeden, is ruim drie jaar later een succesvol sieradenmerk. Inclusief een samenwerking met &C en officiële verkooppunten zoals De Bijenkorf op haar cv. Maar als Mélanie nu terugdenkt aan hoe ze in 2018 begon, had ze zichzelf een hoop tijd en afwijzingen kunnen besparen.

Je was eigenlijk pas net aan het werk, toen je besloot om te stoppen. Waarom wilde je iets anders?

"Ik was content marketeer bij een groot bedrijf, maar ik voelde te weinig ruimte om creatief te zijn. Eigenlijk vond ik het nog het leukst om bij de reclamebureaus zelf aan te schuiven en met hun werk mee te denken. Dat was niet echt de bedoeling vanuit mijn functie, dus ik besloot een andere manier te zoeken om creatief bezig te zijn. Zo kwam ik bij een cursus goudsmeden uit, in de avonduren."

'We gingen live en toen bleef het hartstikke stil'

"In eerste instantie was het totaal niet de bedoeling om er serieus mee door te gaan. Maar aan de andere kant is het een dusdanig lastig vak dat als je er echt goed in wil worden, je er wel serieus energie en tijd in móét stoppen. Dus hoewel het begon met een soort hobbycursus, besloot ik al snel om een gedegen toekomstplan te maken."

Wat betekende dat in de praktijk?

"Een werkbank aanschaffen voor thuis, haha. En nadenken over een businessplan natuurlijk. Tijdens die cursus viel het me meteen op hoeveel plezier ik erin had, ik zag ook meteen hele collecties en verhalen voor me. Aan de ene kant is het heel spannend om hierover na te denken, want je laat de zekerheid van een vaste baan en inkomen achter je. Maar ik had er ook meteen heel veel zin in, en ik voelde ook het vertrouwen: ik weet wat mooi is om te maken."

"Na zo'n besluit zijn er nog een heleboel praktische dingen natuurlijk: de conceptontwikkeling, een website en –shop bouwen, de collectie ontwerpen, een gieterij vinden. Ik wilde heel graag een duurzaam sieradenmerk op de markt brengen door met gerecycled goud en zilver te werken. Maar dat betekent dat ik ook een gieterij moest vinden die op die manier te werk gaat. Toen ik steeds meer dingen van dit lijstje kon afvinken, begon ik het ook tegen al mijn vrienden te zeggen: over een paar weken gaan we live!"

En toen...

"Ik had de eerste fotoshoot gehad, de website was af, we gingen live en toen bleef het hartstikke stil. Ik was zo druk aan het rennen en doen geweest dat ik er in mijn eigen enthousiasme volledig vanuit was gegaan dat de hele wereld op mijn sieraden zat te wachten. Maar in de praktijk heeft een merk tijd nodig om bekendheid en credibility op te bouwen. Mensen moeten het fysiek zien, vasthouden, mijn verhaal horen."

'Ook als je zelfstandig ondernemer wil worden, mag je best af en toe om hulp vragen'

"En dus wilde ik ook met mijn collectie langs retailers, boetieks en juweliers gaan, om fysieke verkooppunten te vinden. Ik heb toen een Excel-sheet gemaakt waar je u tegen zegt, haha. Ik wilde in twee à drie weken naar alle grotere steden, langs alle mogelijke boetieks en juweliers. Met de trein en de ov-fiets."

Ik zie het voor me.

"Ja, en denk daar dan nog het rolkoffertje met al m'n spullen en sieraden bij. Ik al die routes helemaal uitgestippeld en was hele dagen onderweg, terwijl je als kersvers ondernemer ook een waslijst aan andere dingen te doen hebt. Maar op een of andere manier vond ik dit zo belangrijk, dat ik hier twee weken voor had vrij gepland."

"Je voelt hem al aankomen natuurlijk, maar dit had totaal niet het effect waar ik van droomde. Ik denk dat ik bij 80 procent van de winkels te horen kreeg dat diegene met zijn of haar manager moest overleggen. Bij sommige winkels kon ik nog net wat dingen laten zien, maar daar kwam dan niet meteen een samenwerking uit. Op de zesde of de zevende dag was ik in Hilversum en was ik al zo vaak afgewezen, dat ik dacht: volgens mij ben ik totaal verkeerd bezig."

Had je toen ook een idee over wat je wél moest doen?

"Niet meteen, maar ik besloot het wel eerlijk aan vrienden te vertellen, dat ik ondanks al m'n bravoure eigenlijk geen idee had waar ik mee bezig was. Door die gesprekken realiseerde ik me wel vrij snel dat ik veel brutaler mocht zijn. Ik had zo vaak gelezen dat je als beginnend ondernemer aan de lopende band 'nee' te horen krijgt, maar dat betekent niet dat je dat lot maar stilzwijgend moet omarmen, of dat je daadwerkelijk alles zelf moet doen. Ook als je zelfstandig ondernemer wil worden, mag je best af en toe om hulp vragen."

Wat zeiden je vrienden?

"Dat ik eens met die en die moest gaan praten, en dat ik m'n netwerk moest inzetten. Ze dachten mee over ingangen bij potentiële klanten, zodat ik niet meer onaangekondigd ergens langs zou gaan. Ik vond het wel z'n charme hebben om overal zelf langs te gaan, maar je kan natuurlijk veel beter een afspraak maken met degene die over de inkoop gaat. Natuurlijk moet je ze dan nog steeds overtuigen, en onderhandelen over de marges, de inkoopprijs en levertijd, maar dan maak je in ieder geval een kans.

I learned the hard way, haha, misschien was mijn idee een beetje romantisch: met dat koffertje op de ov-fiets door heel Nederland. Maar die koude kermis waar ik van thuiskwam, hoort er hoe dan ook bij als ondernemer. Op welk vlak dan ook, daar leer je ook superveel van."

'Ik probeer problemen in kleine stukjes te knippen'

"Ik heb ooit een TED-talk van Elizabeth Gilbert gezien, die me enorm op de been houdt wanneer ik het gevoel heb dat ik faal als ondernemer. As long as you show up, werk je door de tegenslagen heen, leer je ervan en word je beter in wat je doet. Dus als er een probleem op mijn bord ligt, probeer ik altijd te denken: hoe zullen we dit eens aanpakken? In plaats van verlamd te raken, probeer ik problemen in kleine stukjes te knippen. Ik zal nog veel vaker 'nee' te horen krijgen, maar dat zijn maar kleine stukjes van het complete plaatje. Aan de andere kant is iedere klant of iedere verkoop weer een stukje groei."

Heb je ooit getwijfeld of je het wel zou halen als ondernemer, of je het goede besluit had genomen?

"Nou op die dag in Hilversum bijvoorbeeld, haha. Maar ook daarna heb ik nog weleens gedacht: moet ik niet toch gewoon in loondienst? Meer zekerheid hebben. En na anderhalf jaar vond ik ook nog steeds dat er niet genoeg geld binnenkwam, want ik kan wel mijn hart en passie volgen, maar ik moet er ook van kunnen leven. Ik begon wel met een aardige buffer, maar daarmee kon ik het niet eeuwig volhouden. En om zelf ook nog een beetje een leven te hebben naast werk, en af en toe vrij te kunnen zijn, wilde ik ook graag iemand aan kunnen nemen. Dan moet je wel een salaris kunnen uitbetalen. Maar goed, op al die momenten denk ik dus aan die woorden van Gilbert: zolang ik iedere dag maar weer ga zitten en mijn best blijf doen, ga ik vooruit. Falen is ook een kwestie van perceptie, je kan het ombuigen tot een leermoment."

Wanneer werd het beter?

"Zoals je tegenslagen moet opknippen, bestaat succes ook uit een heleboel puzzelstukjes. Zo heb ik van &C de kans gekregen om als talent in hun pop-up store te staan een paar weken, en daardoor ging het balletje rollen. Ook de maker market was een hele leerzame beurs om te staan, al was het maar om andere makers te spreken en te horen waar zij tegenaan lopen. En achteraf is mijn falen ook behulpzaam geweest, want door heel Nederland af te reizen, heb ik ook overal mensen gesproken en het straatbeeld op heel veel plekken kunnen observeren. Al die dingen zijn heel waardevol, ook al betaalt het zich niet meteen uit.

Nog denk ik weleens dat het gras groener is bij de buren, omdat vakantiegeld en een dertiende maand ook wel heel lekker zijn. Maar juist door zo'n gesprek als dit, besef ik ook weer hoe mooi het is wat ik allemaal al heb gerealiseerd. Daar ben ik echt heel trots op."

Lizzy van Hees