Close

Taliban verbieden tv-series met vrouwen in Afghanistan

22 november 2021 12:11 / Nieuws
Ter illustratie.
Ter illustratie.
V Vrouwen mogen niet meer meespelen in tv-series in Afghanistan. De taliban hebben bepaald dat tv-zenders series met vrouwen niet meer uit mogen zenden. Ook gelden er nieuwe 'religieuze richtlijnen' voor vrouwelijke journalisten, meldt het radicaalislamitische regime.

Het Afghaanse ministerie voor 'de bevordering van deugd en het beletten van zonden' kwam met de nieuwe regels voor tv-zenders. Volgens de autoriteiten gaat het niet om regels maar om 'religieuze richtlijnen'.

Nieuwe regels

Tv-series waarin vrouwen meespelen zijn uit den boze. Ook sentimentele televisieprogramma's mogen niet meer uitgezonden worden.

Daarnaast gelden er nieuwe regels voor vrouwelijke journalisten. Zij moeten een hoofddoek dragen als ze op tv verschijnen. Een sjaal, die vrouwen nu vaak op tv dragen, is niet meer voldoende.

De zenders krijgen ook de opdracht geen programma's uit te zenden die indruisen tegen de 'islamitische en Afghaanse waarden'.

Televisie eerder verboden

Het is de eerste poging van de taliban om greep te krijgen op de talrijke tv-zenders. Tijdens het eerdere bewind van het regime (van 1996 tot 2001) was hetzelfde ministerie ook streng. Televisie werd toen simpelweg verboden.

Bekijk ook: zorgcrisis in ziekenhuis, maar talibanbaas wil eerst moskee

Vochten ze een paar maanden geleden nog mee aan het front, nu worden talibanstrijders in Afghanistan aangesteld als directeur van bijvoorbeeld scholen of ziekenhuizen. Vaak zonder enige ervaring.

RTL Nieuws / ANP