Close

Hoofdpijn nieuw symptoom corona? 'Goed verklaarbaar'

06 januari 2022 06:01 / Nieuws
Foto ter illustratie
Foto ter illustratie
W We hadden er gisteren weer een te pakken: een recordaantal mensen dat positief testte op corona. Wellicht is dat nog maar het topje van de ijsberg, want bij de omikronvariant lijkt er naast de al bekende symptomen nog een klacht te zijn die kan duiden op het virus: hoofdpijn.

Dat hoofdpijn een symptoom kan zijn van de omikronvariant blijkt uit meerdere onderzoeken waar de Volkskrant over bericht. Hoofdpijn- en vermoeidheidsklachten zouden in Zuid-Afrika, het land waar omikron opdook, veel meer voorkomen dan hoesten en verkoudheid. In onderzoeken uit het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen komt hetzelfde naar voren.

'Kater?'

Iemand wie op dit moment corona heeft is Henry McMillan uit Amsterdam. Hij liep het op tijdens een oud en nieuwfeestje met zo'n tien vrienden. Ze deden van tevoren allemaal een zelftest. Die waren negatief, maar nu blijken alle tien de gasten toch corona te hebben. "Echt ongelofelijk eigenlijk", zegt McMillan tegen EditieNL. "Ik had het niet verwacht."

De enige klachten die hij tot nu toe heeft ervaren zijn lichte hoofdpijn en een beetje vermoeidheid. "Ik had verwacht dat ik misschien zou hoesten, keelpijn zou hebben of mijn smaak zou verliezen." Maar volgens hem voelt het eerder als een kater. "Als mijn vrienden geen corona hadden, dan had ik me niet eens laten testen. Zo licht zijn de klachten." 

McMillan had dus eigenlijk enkel last van hoofdpijn. Toch is alleen hoofdpijn geen aanwijzing dat het omikron is, vertelt immunoloog Ger Rijkers aan EditieNL. Al zou het volgens hem best kunnen dat een nieuwe coronavariant gepaard gaat met nieuwe symptomen. "Het hoeft niet, maar het is ook weer niet heel gek. Het virus zelf verandert ook." 

Immunoloog Ger Rijkers
Immunoloog Ger Rijkers

Ontstekingsziekte

Het is voor nu nog niet duidelijk of hoofdpijn echt een symptoom is van omikron. Daarvoor is volgens Rijkers meer data nodig. "Maar dat het een symptoom zou kunnen zijn, is goed verklaarbaar", zegt hij. "Dat is omdat corona een ontstekingsziekte is, en signalen van een ontsteking komen in je hoofd terecht."

Rijkers legt uit dat je bij een ontsteking ook koorts kan krijgen. Je lichaamstemperatuur gaat dan omhoog om beter te kunnen werken tegen de infectie. Het is een soort alarm dat er iets aan de hand is in je lichaam. "Die hoofdpijn moet je net zo zien." 

Volgens de immunoloog moeten we ook vooral de andere symptomen niet vergeten. "De ene variant kan andere kenmerken hebben", zegt hij. "Maar ook het verliezen van de reuk of smaak is bijvoorbeeld nog steeds een symptoom." 

Reactie RIVM 

Op de website van de Rijksoverheid staat hoofdpijn als mogelijk symptoom, maar niet in het lijstje van de meest voorkomende. Het RIVM geeft nog geen uitsluitsel over of hier verandering in komt. Een woordvoerder vertelt: "Het probleem is dat we nog niet weten of er inderdaad echt nieuwe of andere symptomen zijn, want daarvoor hebben we nog te weinig gegevens. Maar natuurlijk gaan we er wel opnieuw naar kijken als hoofdpijn een veelvoorkomende klacht is. Voor nu wijst niets daar voor ons op en ook de WHO heeft nog niet gezegd dat het een symptoom is."

EditieNL