Close

Rechter New York: misbruikzaak tegen prins Andrew kan doorgaan

12 januari 2022 03:01 / Nieuws
Prins Andrew (archieffoto)
Prins Andrew (archieffoto)
E Een Amerikaanse vrouw mag van de rechtbank in New York een misbruikzaak beginnen tegen de Britse prins Andrew. Ze beschuldigt hem ervan haar driemaal te hebben misbruikt in 2001, toen ze 17 jaar oud was.

Dat zou zich hebben voorgedaan in de kringen van de steenrijke zakenman en zedendelinquent Jeffrey Epstein, die in 2019 zelfmoord pleegde in een cel in New York. Epstein zou haar destijds hebben opgedragen seks met de prins te hebben.

Klacht ingediend

De vrouw, Virginia Giuffre, wilde al een tijdlang een proces beginnen tegen prins Andrew en diende vorig jaar een klacht in. De Britse prins heeft altijd volgehouden niets met de zaak te maken te hebben.

Een belangrijk obstakel voor de procedure tegen de 61-jarige zoon van de Britse koningin leek de deal die Giuffre in 2009 sloot met Epstein. In de net gepubliceerde overeenkomst, die eerder geheim was, staat dat ze een half miljoen dollar van Epstein heeft gekregen en in ruil daarvoor geen klachten tegen hem zou indienen.

Overeenkomst geen belemmering

Daarbij werd wel uitdrukkelijk vastgelegd dat Giuffre geen juridische stappen meer zou ondernemen 'op basis van klachten die ze had of heeft' tegen de entourage van Epstein. Die wordt omschreven als de 'volwassen mannelijke leeftijdsgenoten, waaronder royals, politici, academici, zakenmensen en/of andere professionele en persoonlijke kennissen' van Epstein.

Maar de overeenkomst van twaalf pagina's tussen Epstein en Giuffre uit 2009 vormt volgens de rechter geen belemmering. Giuffre eist schadevergoeding en baseert haar claim op klachten die ze na het sluiten van de overeenkomst heeft gekregen, zoals emotionele problemen door het misbruik.

Bekijk ook: Andrew aangeklaagd door slachtoffer Epstein

De misbruikzaak rondom prins Andrew speelt al lange tijd. RTL Boulevard zette de voorgeschiedenis vorig jaar op een rij.

RTL Nieuws