Close

Spanje in de ban van songfestivallied: 'Waarom zijn onze borsten zo eng?'

05 februari 2022 12:02 / Nieuws
Rigoberta Bandini zingt het nummer met een beeld van een borst op de achtergrond
Rigoberta Bandini zingt het nummer met een beeld van een borst op de achtergrond
& 'Mama, mama, mama - zonder borsten zou er geen menselijkheid en schoonheid zijn.' Het is één van de statements die zangeres Rigoberta Bandini naar voren brengt in haar songfestivallied 'Ay Mamá'. Bandini zingt over de taboes die heersen rond het vrouwelijke lichaam, zoals bij borstvoeding in het openbaar. Haar boodschap slaat in Spanje aan.

'O mama, waarom zijn onze borsten zo eng?' In het lied 'Ay Mamá' (vertaald: O Mama) richt Bandini zich tot haar moeder. Ze vraagt haar waarom er zo'n taboe heerst op onder meer borstvoeding in het openbaar en menstruatie. Waarom roept dat nog zoveel ongemak op, waarom wordt het gecensureerd? 

Met het feministische lied deed de zangeres mee aan het Benidorm Festival, waar jaarlijks de Spaanse songfestivalinzending wordt gekozen. Door een enorme borst in beeld te laten zien, probeerde ze haar boodschap extra kracht bij te zetten. 

Het nummer 'Ay mamá' van Rigoberta Bandini

'Volkslied van een generatie'

'Ay Mamá' werd door de vakjury uiteindelijk niet gekozen als de Spaanse songfestivalinzending van dit jaar. Toch lijkt Bandini wel de morele winnaar van het festival. 

Haar nummer is al miljoenen keren bekeken op YouTube, ook meer dan het nummer van de uiteindelijke winnares. Op social media was daarom ook veel kritiek op de uitslag. Spanje raakt niet uitgesproken over 'Ay Mamá' en het thema van het nummer: de taboes rondom het vrouwelijk lichaam. 

Het nummer van Bandini wordt in Spaanse media 'baanbrekend' en een 'volkslied van deze generatie' genoemd
Het nummer van Bandini wordt in Spaanse media 'baanbrekend' en een 'volkslied van deze generatie' genoemd

Het lied komt met een oproep aan alle moeders: durf een borst uit te steken (verwijzend naar borstvoeding in het openbaar). De insteek: we moeten het taboe doorbreken op iets wat heel natuurlijk zou moeten zijn. 

Bandini: 'Toch gewonnen'

Via haar Instagram-kanaal liet zangeres Rigoberta Bandini weten niet kapot te zijn van het feit dat ze niet naar het Eurovisiesongfestival mag. Voor haar was het al een overwinning dat het lied door zoveel mensen in de armen is gesloten. En dat het een tekst is die altijd zal blijven hangen. 

Ze schreef het nummer als eerbetoon aan de vrouwelijkheid, waar in haar ogen nog teveel taboes op heersen: ''Laten we niet vergeten dat onze populaire sociale media ook altijd de berichten van blote borsten verwijderen. Met ons lichaam de straat op kunnen, zonder te worden gecensureerd door wie dan ook, zou uiteindelijk een enorme stap voorwaarts betekenen.''

De bekende Spaanse actrice Manuela Vellés plaatste na het nummer een foto van zichzelf op Instagram terwijl ze borstvoeding gaf aan haar kind. Vellés geeft aan te zijn geïnspireerd door Bandini om het moederschap zonder angst in de meest natuurlijke vorm te laten zien. "Met het verlangen om te huilen, maar met kracht", verwijst ze naar 'Ay Mamá'. 

Politieke ruzie

Doorbreek de taboes rond het vrouwenlichaam: die boodschap van het nummer heeft heel Spanje bereikt, en dus ook de politiek. De minister voor gelijke rechten, Irene Montero, citeerde het nummer vorige week in haar speech: "Waarom zijn ze zo bang voor onze borsten?"

Montero vervolgde haar speech met de uitspraak: "Waarom zijn ze zo bang voor onze rechten?" De minister wil dat het Spaanse beleid feministisch wordt, waarbij de rechten van vrouwen en moeders beter worden beschermd. Montero: "Zo wordt het leven beter voor zowel vrouwen als mannen."

Andere partijen in het parlement vinden dat Montero het lied kaapt voor politiek gewin. De leider van de volkspartij PP, Pablo Casado, riep de regering op tot 'minder feministische tirades' en meer aandacht voor de economische cijfers. 

De leider van de rechtse partij Vox, Santiago Abascal, uitte ook kritiek op Montero. Tijdens een bijeenkomst liet hij weten: ''De minister is verbitterd. De dame zei dat we bang zijn voor borsten, maar die vinden we al leuk sinds we klein zijn.''

Fabio Bravo Rebolledo