Pussy Riot-activiste ontsnapt uit Rusland dankzij 'heleboel magie'

De 33-jarige Maria Aljotsjina had op dit moment in een gevangenis moeten zitten. Maar ze was het Russische politietoezicht te slim af, wist na meerdere pogingen de grens met Litouwen vanuit Belarus over te steken en bevindt zich nu op een geheime locatie in de Litouwse hoofdstad Vilnius.
Felgroen pak
In een openhartig interview met The New York Times vertelt Aljotsjina over haar bijzondere ontsnapping, die ze dankt aan 'een heleboel magie'. Dat ze wist te ontkomen laat volgens de leider van Pussy Riot zien hoe chaotisch de situatie in Rusland momenteel is.
Wie is Maria Aljotsjina?
Maria Aljotsjina werd samen met andere bandleden van Pussy Riot in 2012 in één klap wereldberoemd toen ze optrad tijdens een kerkdienst in de Christus Verlosserkathedraal in Moskou. De feministische band protesteerde tegen de herverkiezing van de Russische president Poetin. Aljotsjina werd opgepakt en vanwege 'hooliganisme' veroordeeld tot twee jaar celstraf.
Sindsdien werd ze veel vaker opgepakt vanwege kritiek op de Russische president. Sinds afgelopen zomer werd ze zes keer gearresteerd, schrijft The New York Times. De laatste keer dat ze werd opgepakt was in februari. Ze werd onder politietoezicht geplaatst en mocht haar huis niet verlaten.
Vorige maand deed het Kremlin er nog een schepje bovenop en besloot het dat Aljotsjina drie weken naar een strafkamp moest vanwege haar kritiek op de oorlog in Oekraïne. Dat ze had opgeroepen tot demonstraties vanwege het gevang van de bekendste Russische oppositieleider Alexei Navalni viel bij de Russische autoriteiten ook verkeerd.
Aljotsjina besloot vorige maand dat het tijd werd om Rusland te verlaten. Politieagenten bewaakten haar huis in Moskou, dus verkleedde ze zich als een bezorger om te ontsnappen. Om te voorkomen dat ze kon worden getraceerd, liet ze haar telefoon thuis. Op foto's van The New York Times is te zien dat Aljotsjina dit deed in een felgroen pak met een grote rugtas.
Zonder paspoort
Eenmaal uit haar huis, werd ze door een vriend naar de grens met Belarus gebracht. Daar probeerde ze in hotels te verblijven waar ze haar identiteit niet bekend hoefde te maken. Ze was bang dat iemand haar zou verklikken en de Russische geheime dienst haar alsnog zou vinden.
Vanuit Belarus probeerde ze de grens met Litouwen over te steken, maar dat viel nog niet mee. Russische autoriteiten hadden haar paspoort in beslag genomen, dus probeerde ze met een visa voor Litouwen en een Russische ID-kaart voorbij de grenswacht te komen.

Bij de eerste poging werd ze zes uur vastgehouden en ondervraagd door de Belarussische douane. Uiteindelijk werd ze vrijgelaten, maar mocht ze de grens niet oversteken. De tweede keer werd ze simpelweg weggestuurd.
Europese hulp
Pas bij de derde poging werd ze doorgelaten. Dat lukte dankzij een vriend die een Europees land had gevraagd haar bepaalde reispapieren te geven, waardoor ze feitelijk als 'Europees staatsburger' werd gezien.
Welk Europees land dit mogelijk maakte is niet duidelijk, schrijft de Amerikaanse krant. Op het moment dat Aljotsjina de grens overstak, stond ze op een lijst met gezochte burgers in Rusland.
'Ons kunnen ze niet beheersen'
Dat het haar lukte te ontsnappen, laat volgens Aljotsjina zien hoe ongeorganiseerd Rusland is. "Vanuit hier lijkt het een grote demon, maar in het land weet de rechterhand niet wat de linkerhand doet", grapt ze.
LEES OOK
"Ik denk niet dat Rusland nog een recht heeft om te bestaan", zegt Aljotsjina tegen de Amerikaanse krant. Ze maakt zich zorgen over welke kant het land opgaat. En waarom het Kremlin er alles aan deed om Aljotsjina achter de tralies te krijgen? "Ze zijn bang voor ons omdat ze over ons geen controle hebben", zegt ze.
Op een dag hoopt ze terug te keren naar Rusland, maar of dat ooit mogelijk is weet ze niet. "Als je hart maar vrij is", zegt ze tegen The New York Times. "Dan maakt het niet uit waar je bent."
Bekijk ook: minister Hoekstra belooft steun aan Zelenski
Minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken was gisteren op bezoek in Oekraïne. Daar sprak hij niet alleen met burgers, maar ook met president Zelenski. Hoekstra was onder de indruk van al het leed en de verwoestingen.