Close

Tekort babymelkpoeder in VS zet moeders tot doe-het-zelven: kinderartsen zijn tegen

19 mei 2022 08:05 / Nieuws
Op sociale media worden recepten gedeeld om zelf flesvoeding te maken.
Op sociale media worden recepten gedeeld om zelf flesvoeding te maken.
V Voor jonge ouders in Amerika is het al een paar weken lastig om aan babymelkpoeder te komen. Door een tekort zijn in het hele land lege schappen ontstaan. Ouders delen doe-het-zelfrecepten of geven hun baby noodgedwongen minder flesvoeding.

Het tekort is onder meer ontstaan doordat een fabriek is gestopt met de productie en vervolgens verergerd door wereldwijde problemen in de bevoorrading als gevolg van de coronapandemie.

Kinderartsen adviseren tegen doe-het-zelven

Ouders blijken creatief bij het bedenken van mogelijke oplossingen. Zo deelde ene Beth een week geleden een foto van een tientallen jaren oud recept om zelf flesvoeding te maken. Het was ooit bedoeld voor baby David, geboren op 3 oktober 1960. "Ik voel dat dit relevante informatie is om te delen, gezien de tekorten", schreef ze erbij. "Persoonlijk heb ik deze methode nog niet gebruikt, maar ik ben blij dat ik de details heb voor het geval dat! Ik bid voor iedereen in deze tijden."

Beth is niet de enige. Er worden meer recepten gedeeld op sociale media, maar de Amerikaanse vereniging van kindergeneeskunde adviseert ouders om niet te gaan doe-het-zelven.

Lege schappen in een winkel in New Jersey. De tekorten zijn er door het hele land.
Lege schappen in een winkel in New Jersey. De tekorten zijn er door het hele land.

Ook kinderarts Hans van Goudoever van het Amsterdam UMC raadt het af. Hij is gespecialiseerd in kindervoeding. Terugvallen op een recept van zestig jaar terug, daar moet je niet aan beginnen. "De kindersterfte was toen ook veel hoger." Hij wil maar zeggen dat er nu veel meer bekend is over wat zuigelingen precies nodig hebben.

Op rantsoen

Door het tekort zetten sommige ouders hun kind noodgedwongen op rantsoen. Ze gaan zuiniger om met de resterende melkpoeder die ze nog hebben, door bijvoorbeeld de voeding te verdunnen. Per fles gaan er dan wat minder schepjes poeder in. Ook dat moeten ouders niet doen, zegt Van Goudoever. 

"Het kind krijgt dan niet voldoende bouwstoffen binnen, juist in een fase dat hij het snelste groeit. Er ontstaan dan tekorten aan ijzer, calcium, en Vitamine D. Dat is allemaal van belang voor de groei van organen en de hersenen." 

Een fles overslaan geeft hetzelfde effect. "Het is alsof je een kind op dieet zet, terwijl het vol in ontwikkeling is." Hij vindt de situatie in de VS dan ook zorgelijk, omdat het tekort nooit meer in halen is.

Voor de radeloze ouders is het einde in zicht. President Joe Biden wil het probleem snel oplossen. Door een oorlogswet in te zetten kunnen ook Europese producenten hun babymelkpoeder exporteren, iets wat nu niet eenvoudig is. Daarnaast zijn de problemen bij een grote Amerikaanse fabrikant van babymelkpoeder voorbij.

'Borstvoeding de beste voeding'

In de tussentijd kunnen ouders nog terecht in speciale facebookgroepen waar leden elkaar tips geven. Ze sturen foto's van winkels waar nog babyvoeding te vinden is. Ook bieden mensen aan om babymelkpoeder op te sturen die ze zelf over hebben. 

Van Goedoever komt nog met een andere suggestie. Mogelijk is er net als in Nederland ook in Amerika een moedermelkbank te vinden. Daar kunnen moeders hun melk doneren aan andere moeders. "Borstvoeding is namelijk de beste voeding die je een baby kan geven."

Wat zegt het Voedingscentrum?

Geef borstvoeding en wil of lukt dit niet, geef dan flesvoeding is het advies van het Voedingscentrum. "Ga niet experimenteren door bijvoorbeeld zelf flesvoeding te mengen met melk, of geitenmelk met water. Dit is geen volwaardige voeding voor baby's. Meng kunstvoeding altijd met water."

Melk van dieren is minder optimaal van samenstelling voor baby's onder 1 jaar. Ook plantaardige alternatieven, zoals sojadrank, haverdrank en amandeldrank worden afgeraden. "Er zitten vaak niet voldoende belangrijke voedingsstoffen zoals ijzer, calcium en vitamine B12 in."

RTL Nieuws