Close

Abortuswet Oklahoma nog strenger: al verboden vanaf bevruchting

19 mei 2022 10:05 / Nieuws
Demonstranten voor het recht op abortus in Oklahoma.
Demonstranten voor het recht op abortus in Oklahoma.
H Het parlement van de Amerikaanse staat Oklahoma heeft een wet aangenomen die abortus verbiedt vanaf de bevruchting. Begin mei had Oklahoma al een wet aangenomen die abortus na zes weken illegaal maakt. Die ging bij het parlement bij nader inzien toch niet ver genoeg.

Zodra gouverneur Kevin Stitt de wet ondertekent, wat de Republikein naar verwachting snel doet, dan zijn met onmiddellijke ingang nagenoeg alle abortussen in de staat illegaal.

Iedereen die een abortus 'uitvoert of induceert' of 'bewust bezig is met gedrag dat de uitvoering of aansporing van een abortus helpt of aanmoedigt', is strafbaar onder de wet. Ook wie betaalt of zelfs maar van plan is te betalen voor een abortus, is strafbaar.

Het beëindigen van een ​​buitenbaarmoederlijke zwangerschap valt niet onder de anti-abortuswet. Zwangerschappen veroorzaakt door verkrachting of incest mogen echter niet worden afgebroken, tenzij van zulke incidenten al eerder aangifte was gedaan bij de politie.

Roe versus Wade

Het Amerikaanse Hooggerechtshof is van plan om de baanbrekende uitspraak in de zaak Roe versus Wade uit 1973 nietig te verklaren. Met die uitspraak werd een federaal recht op abortus gegeven, waardoor in elke staat tenminste een kliniek moest bestaan waar vrouwen een abortus konden krijgen.

De plannen van het hooggerechtshof lekten 3 mei uit. Een dag later verbood Oklahoma al abortus na zes weken.

Als het hof inderdaad de uitspraak vernietigt, is het aan de individuele staten om te bepalen of abortus wel of niet, en onder welke voorwaarden, mag plaatsvinden. Tientallen staten willen abortuswetgeving aan banden leggen. Aan de andere kant zijn er verschillende staten die juist wetgeving hebben aangenomen die het recht op een abortus garandeert.

RTL Nieuws / ANP