Drukte, hoge prijzen, coronavrees: tips voor een topvakantie

1. Vraag ruim op tijd een paspoort aan
Nieuw paspoort of nieuwe ID-kaart nodig? Wacht niet tot het laatste moment met het aanvragen daarvan, maar doe het zo snel mogelijk. Door drukte bij gemeenten kan het in sommige steden tot wel drie maanden duren voordat je aan de beurt bent. De gemiddelde wachttijd voor een nieuw identiteitsbewijs is een maand. Lees je dit vlak voor vertrek en breekt het zweet je uit? Dan kun je mogelijk nog een spoedaanvraag doen bij de gemeente. Dat is wel duurder. Ook een noodpaspoort is wellicht nog een optie. Deze zijn onder andere verkrijgbaar op Schiphol, maar er gelden strikte voorwaarden voor en ze zijn alleen geldig als eenmalig reisdocument en niet als identiteitsbewijs. Ze worden dus ook niet in alle landen geaccepteerd.
2. Drukte op Schiphol
Het zal niemand zijn ontgaan: Schiphol werd de afgelopen tijd meer dan eens geplaagd door grote chaos. Een gevolg van personeelstekorten, een probleem dat niet 1-2-3 is opgelost. Ook veel andere Europese luchthavens worstelen hiermee. Uren in de rij staan is al niet fijn, maar als je er ook nog eens je vlucht door mist of dreigt te missen, is dat al helemaal een ellendig begin van je vakantie. Zorg daarom dat je ruim voor vertrek aanwezig bent op de luchthaven, maar ook weer niet té vroeg. Schiphol adviseert reizigers op dit moment om er niet eerder dan 4 uur voor je vlucht te zijn. Op de website van Schiphol kun je zien hoe druk het is op jouw aankomst- of vertrekdag.
3. Drukte op de weg
Wie in ‘de bouwvak’ op vakantie gaat, ontkomt haast niet aan drukte op de weg. Maar probeer als het even kan wel de beruchte zwarte zaterdagen te mijden. In Frankrijk vallen die dit jaar op 30 juli en 6 augustus. Sowieso is zaterdag ’s zomers de drukste dag op de weg, in alle Europese landen. Dat komt doordat het een typische aankomst- en vertrekdag is bij accommodaties. In de ANWB Verkeersdruktekalenders kun je zien wat deze zomer de verwachte drukke dagen zijn in België, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Italië en Spanje. Handig om rekening mee te houden, indien mogelijk.
LEES OOK
4. Drukte op je droombestemming
De ANWB ziet dat er volop wordt geboekt, zegt woordvoerder Markus van Tol. "Het wordt een drukke zomer." Met name Europese bestemmingen zijn in trek. Dat heb je misschien al gemerkt bij het zoeken naar een camping, agriturismo of hotel: veel plekken zijn al volgeboekt. Tja, en dan? Dan zit er niets anders op dan verder te zoeken naar een andere mooie plek, of je gedroomde accommodatie een smeekbede te sturen of je alsjeblieft op de reservelijst mag. Ook hier geldt: boek liever vandaag dan morgen, want het gaat dus hard.
5. Coronavrees
We zijn helaas nog steeds niet helemaal verlost van corona, het is niet uitgesloten dat een nieuwe golf straks de vakantiepret kan bederven. Op dit moment zijn de coronamaatregelen bijna overal zo goed als losgelaten (alleen in sommige landen geldt nog een mondkapjesplicht in het OV en enkele landen kom je alleen in met een coronabewijs), maar dat kan vrij plotseling veranderen. In de Reiswijzer houdt de ANWB nauwkeurig bij wat de actuele situatie is in de twintig populairste vakantielanden. Wat als je in het buitenland zit en de pleuris (of nou ja, de corona) breekt ineens weer uit? Zoek ruim van tevoren uit wat je reis- en/of annuleringsverzekering in zo’n geval dekt. En stop sowieso een paar mondkapjes in je koffer.
6. Huurauto’s zijn schaars (en prijzig)
Ben je van plan om in het buitenland een auto te huren? Houd er dan rekening mee dat dat een stuk duurder is dan voor de pandemie. Door een combinatie van factoren - inflatie, gestegen vraag, leveringsproblemen voor nieuwe onderdelen en het feit dat veel verhuurbedrijven zich gedwongen zagen in coronatijd een deel van hun wagenpark af te stoten - kan een huurauto je op piekmomenten zelfs tot drie keer zoveel kosten als voorheen. Ga op tijd op onderzoek uit, vergelijk prijzen en reserveer gelijk als je een betaalbare optie tegenkomt.
“ 'De auto is een populair vakantiemiddel dit jaar. Maar je auto krijgt het in de zomer zwaar te verduren'
7. Dubbel pech bij autopech
Ook als je met je eigen auto op vakantie gaat, kan het tekort aan huurauto’s gevolgen hebben voor jou, waarschuwt ANWB-woordvoerder Markus van Tol. Want wanneer je met autopech komt te staan in het buitenland, heb je - als een reparatie niet lukt - vervangend vervoer nodig, en daar ben je dus niet van verzekerd in deze tijden van schaarste. "Als ANWB hebben we al gewaarschuwd voor het tekort aan huurauto’s dat waarschijnlijk gaat ontstaan. Een vervangende auto krijgen kan dan een probleem zijn. We zoeken wel naar alternatieven om zoals de trein om mensen naar huis te krijgen, maar je kunt er beter alles aan doen om pech te voorkomen."
8. Vakantiecheck voor je auto
De auto is volgens de ANWB een populair vakantiemiddel dit jaar. Maar je auto krijgt het in de zomer zwaar te verduren, zegt Van Tol, vanwege hitte, zware belading of stevige bergritten. "Wij adviseren daarom voor vertrek nog eens een vakantiecheck te doen bij de garage, óók als je auto in de winter nog een onderhoudsbeurt heeft gehad. Bij zo’n check wordt gekeken naar dingen als motorolie, koelvloeistof, remvloeistof, de accu, de banden en de verlichting. Daarmee verklein je de kans op storingen." Op zaterdag 23 juli kun je die vakantiecheck ’s ochtends gratis laten uitvoeren door de ANWB Wegenwacht bij parkeerplaats Hazeldonk langs de A16.
LEES OOK
9. Brandstof is duur
We vertellen je hiermee niets nieuws, maar benzineprijzen rijzen nog steeds de pan uit. Het kan fijn zijn om van tevoren te berekenen (bijvoorbeeld via de Routeplanner van de ANWB) wat je ongeveer kwijt bent voor je reis, zodat je niet voor zure verrassingen komt te staan. De eerdergenoemde routeplanner geeft overigens ook een indicatie van eventuele tolkosten, toont de laadpunten voor elektrische auto’s en biedt actuele informatie over verkeersdrukte en eventuele coronaregels.
10. Vakantiekennis opfrissen
De ANWB pleit er tot slot voor de vakantiekennis wat op te frissen, want die kan wat zijn weggezakt na twee jaar. Ga je met de auto, vergeet dan niet een gevarendriehoek, veiligheidsvestjes voor alle inzittenden, een brandblusser en een EHBO-kit mee te nemen. Dit is in sommige landen verplicht. Denk ook aan tolvignetten en milieustickers. Zoek van tevoren uit waar je die nodig hebt en wacht ook hiermee niet tot het laatste moment met het aanvragen ervan. Bonustip: neem altijd de reservesleutel van de auto mee, én check van tevoren of die het wel doet. Van Tol: “Stel dat je sleutel in een rioolputje in Frankrijk verdwijnt, wat doe je dan? Je kunt veel ellende voorkomen als je die reservesleutel meeneemt.” Een reservewiel voor auto en caravan is trouwens ook aan te raden, want die zijn volgens Van Tol in het buitenland doorgaans minder goed verkrijgbaar.