Close

Biden boos over abortusbesluit Hooggerechtshof: 'Tragische fout'

24 juni 2022 09:06 / Nieuws
H Het schrappen van het landelijk recht op abortus is 'een tragische fout'. Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden gezegd in reactie op het vernietigen van het landelijke recht op abortus door het Amerikaanse Hooggerechtshof.

Amerikaanse staten kunnen vanaf nu zelf bepalen hoe ze abortus regelen. Biden zei dat 'de gezondheid en levens van vrouwen daardoor gevaar lopen' en dat dit gebeurt in naam van een 'extreme ideologie'. Hij voegde eraan toe dat het hof een grondwettelijk recht heeft afgenomen dat 'fundamenteel' is voor heel veel Amerikanen.

Correspondent Erik Mouthaan vertelt dat het nieuws hard aan komt bij een grote meerderheid van de Amerikanen:

Verder zei de president dat vrouwen die in staten wonen waar abortus is verboden, altijd nog naar staten kunnen gaan waar abortus wel is toegestaan. Ook deed Biden een oproep aan de Amerikaanse kiezers. Hij zei dat die in tussentijdse verkiezingen van november volksvertegenwoordigers kunnen kiezen die zich sterk maken voor het recht op abortus.

Tijdens die tussentijdse stembusgang worden alle 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden en 34 van de 100 zetels in de Senaat van de Verenigde Staten betwist.

Voormalig president Donald Trump prijst het besluit van het Hooggerechtshof. "Dit is in overeenstemming met de grondwet en rechten worden teruggeven terwijl dat al veel eerder had moeten gebeuren. Dit legt het terug bij de staten waar het altijd al thuishoorde. God heeft de beslissing genomen", vertelt hij aan nieuwszender Fox News.

Volgens Trump zullen ook mensen die pro-abortus zijn uiteindelijk wel kunnen leven met deze beslissing. "Ik denk dat dit uiteindelijk iets is dat voor iedereen zal werken." 

Wereldleiders teleurgesteld

Ook internationaal wordt er gereageerd. De Britse premier Boris Johnson noemt het een 'grote stap achteruit'. Tedros Adhanom Ghebreyesus van wereldgezondheidsorganisatie WHO: "Ik ben erg teleurgesteld omdat vrouwenrechten moeten worden beschermd. En ik had verwacht dat Amerika dergelijke rechten zou beschermen."

De Canadese premier Justin Trudeau heeft het over 'afschuwelijk nieuws'. De Franse president Emmanuel Macron zei dat het hof met zijn besluit aan de vrijheden van vrouwen tornt. 

Nederlandse organisaties die zich inzetten voor de rechten van vrouwen, noemen het besluit in de VS 'onbegrijpelijk'. "We zagen het aankomen, maar toch ben ik sprakeloos", zegt Annemieke van Straalen, woordvoerder van Baas in Eigen Buik. Ze was ook initiatiefnemer van een eerdere demonstratie tegen de abortuswet in de VS.

Machtszucht

"Het is verschrikkelijk om te beseffen dat er mensen zijn die zodanig veel machtszucht hebben, dat ze willen beslissen over fysieke autonomie van anderen. We zijn binnen de organisatie onze emoties aan het delen en aan het kijken wat we kunnen betekenen."

Rebecca Gomperts van Women on Waves zegt dat de consequenties voor vrouwen in de VS enorm groot zijn. "Ik denk dat het iets zegt over de staat waarin VS nu is. Dat er na 50 jaar zoiets teruggedraaid kan worden, is ook een waarschuwing voor Europa."

RTL Nieuws