Close

Zorgen om Nederlandse abortuswet: zijn die terecht?

01 juli 2022 10:07 / Nieuws
Demonstranten bij een solidariteitsdemonstratie voor abortusrecht op de Dam
Demonstranten bij een solidariteitsdemonstratie voor abortusrecht op de Dam
N Nu het hooggerechtshof van de Verenigde Staten het recht op abortus heeft teruggedraaid, is dat ook voor Nederlandse pro-abortusorganisaties reden om in actie te komen. Baas in Eigen Buik en Abortus is een Recht organiseren komende zaterdag een demonstratie om solidariteit te tonen naar de Amerikaanse vrouwen en voor het recht op abortus in Nederland. Want abortus staat nog altijd in het Wetboek van Strafrecht en daar moet verandering in komen, vinden zij.

Tot 1984 was abortus nog verboden in Nederland. In dat jaar ging een nieuwe abortuswet in die het afbreken van de zwangerschap toestaat tot de 24e week. Maar het mag alleen uitgevoerd worden in een speciale kliniek of ziekenhuis met abortusvergunning. Op deze manier staat abortus vastgelegd in het Wetboek van Strafrecht.

"Dat betekent dat degene die de abortus uitvoert strafbaar is. Hij kan de gevangenis in of een geldboete krijgen. Maar er zijn wel uitzonderingen waarmee het legaal is. Daarbij gaat het om de 24-wekenregeling, de abortusvergunning en vrouwen die zelf hun zwangerschap afbreken zijn niet strafbaar", legt strafrechtadvocaat Zahra Boufadiss uit aan EditieNL.

Marieke Keyzer van het Humanistisch Verbond
Marieke Keyzer van het Humanistisch Verbond

Sleutelen aan de wet

Maar het 'recht' op abortus hoort niet thuis in het Wetboek van Strafrecht, vindt Marieke Keyzer van het Humanistisch Verbond. "We noemen het een 'recht', maar het is niet zo in ons rechtssysteem opgenomen. Pas als je aan bepaalde voorwaarden voldoet is het legaal."

En dat kan een gevaar vormen voor de toekomst, licht Keyzer toe. "Bij de verkiezingen zie je hoe snel het politieke speelveld kan verschuiven. Als er een conservatieve coalitie aan de macht komt, die tegen abortus is, kunnen ze sleutelen aan de wet en het moeilijker maken voor vrouwen om hun zwangerschap af te breken."

Toch denkt strafrecht advocaat Boufadiss dat er niet snel een verandering in de wet zal komen omtrent dit onderwerp. "Voor een wetswijziging moet je eerst een meerderheid in de Eerste- en Tweede Kamer krijgen. Dat zie ik niet snel gebeuren."

Uitzonderlijke situatie

Maar ze vindt wel dat er voor gewaakt moet worden. "In een uitzonderlijke situatie zou het kunnen dat er een keer een coalitie aan de macht komt waarbij één van de partijen alleen mee wil regeren als er iets verandert aan de abortuswet. Maar gelukkig ligt onze wet redelijk vast."

Petitie

Het Humanistisch Verbond is een petitie gestart om abortus uit het Wetboek van Strafrecht te halen. De organisatie hoopt hiermee het 'recht' op abortus veilig te stellen. Ook werkt het symbolisch. "We zien het als iets legaals, maar dat is het helemaal niet", zegt Keyzer.

EditieNL