Close

Kind mag met terugwerkende kracht dubbele achternaam krijgen

29 juni 2022 05:06 / Nieuws
Beeld ter illustratie.
Beeld ter illustratie.
E Een tijdelijke regeling gaat ervoor zorgen dat ouders hun kinderen met terugwerkende kracht alsnog een dubbele achternaam kunnen geven. Een wetsvoorstel van eind vorig jaar bepaalde al dat pasgeboren kinderen de achternaam van beide ouders mogen hebben, maar dat wordt nu uitgebreid.

Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) stuurt vandaag een nota naar de Tweede Kamer die dit regelt. Door de wijziging kunnen ouders van jonge kinderen, geboren op of na 29 januari van 2019, straks alsnog een dubbele achternaam aan hun kinderen geven. 

Eind vorig jaar diende toenmalig demissionair minister Sander Dekker al een wetsvoorstel in dat een dubbele achternaam mogelijk maakte. Uit een peiling van Justitie en Veiligheid uit 2020 bleek dat 32 procent van de mensen vindt dat het moest kunnen.

'Wens van ouders'

“De wens van veel ouders om de kinderen in hun gezin een dubbele naam te geven is groot", zegt Weerwind nu. "Met deze overgangsregeling geven we daar gehoor aan."

Maar sommige ouders waren teleurgesteld omdat ze hun jonge kinderen niet met terugwerkende kracht een dubbele achternaam konden geven. Zo vertelde moeder Laura Kraak een paar jaar geleden aan RTL Nieuws over haar wens om haar kind twee achternamen te geven. Ze startte zelfs een petitie om het voor elkaar te krijgen. 

De overgangsregeling gaat voor één jaar gelden. Er kan alleen gebruik van worden gemaakt als beide ouders het willen en met een gezamenlijke verklaring komen. Gebeurt dat niet, dan houdt het kind de oorspronkelijke achternaam. 

Maximaal twee namen

De dubbele achternaam kan uit maximaal twee namen bestaan en wordt zonder koppelteken geschreven, dus bijvoorbeeld Jansen De Boer. Zo krijgen ouders de keuze voor bijvoorbeeld: Jansen, De Boer, Jansen De Boer en De Boer Jansen. Voor de groep mensen die al een dubbele of meervoudige achternaam hebben, zoals Van Bergen Henegouwen of Korthals Altes, wordt deze naam als één enkelvoudige achternaam gezien. 

Voor geadopteerde kinderen wordt het mogelijk een combinatie te kiezen van hun achternaam bij geboorte en de namen van hun adoptieouders. Wel geldt ook hier een maximum van twee namen.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

RTL Nieuws