Close

Dertig jaar cel voor zanger R. Kelly in misbruikzaak

29 juni 2022 09:06 / Nieuws
R. Kelly in de rechtbank in juni 2019.
R. Kelly in de rechtbank in juni 2019.
D De Amerikaanse zanger R. Kelly is door de rechtbank in New York veroordeeld tot dertig jaar cel voor seksueel misbruik en mensenhandel. Alle aanklachten tegen de zanger werden in september al bewezen geacht.

De 54-jarige R. Kelly zit sinds 2019 vast. Hij moest in New York voorkomen voor een waslijst aan beschuldigingen, waaronder seksueel misbruik, mensenhandel en omkoping. De zanger zou een onderneming hebben gehad die niet alleen zijn muziek moest promoten, maar ook meisjes en vrouwen ronselde. De meisjes en ook een jongen zouden gechanteerd zijn met expliciet beeldmateriaal.

Oordeel rechter

Het proces afgelopen september duurde zes weken, waarna de jury R. Kelly op alle aanklachten schuldig bevond. Zelf ontkende de zanger alle beschuldigingen. De zaak ging pas juni dit jaar verder. De openbaar aanklager eiste eerder deze maand minimaal 25 jaar cel.

De rechter oordeelde vandaag dat de zanger dertig jaar de cel in moet.

Tijdens de zitting maakten enkele vermeende slachtoffers gebruik van hun spreekrecht. Zij vertelden onder meer hoe groot de impact van Kelly op hun leven is. "Robert, je hebt zoveel levens verwoest", zei een van hen tegen de zanger.

"Ik vreesde voor mijn leven", zei een ander. "Ik hoop dat je de rest van je leven de gevangenis in moet", sprak een andere vrouw geëmotioneerd.

Kindermisbruik

Verhalen over seksueel misbruik achtervolgen R. Kelly al sinds de jaren 90. De rechtszaak werd in gang gezet nadat R. Kelly in 2017 in opspraak was gekomen na een gedetailleerd artikel op de website Buzzfeed. Daarin werd hij beschuldigd van het opsluiten van zes vrouwen in een soort seks-sekte.

Ook in andere staten zijn rechtszaken tegen R. Kelly aangespannen. Daarin wordt hij onder meer verdacht van kindermisbruik en het vervalsen van een identiteitsbewijs om met een minderjarige te kunnen trouwen.

RTL Nieuws / ANP