Close

Situatie homoseksuele mensen verbeterd, biseksuelen vaker slachtoffer van geweld

05 juli 2022 01:07 / Nieuws
Vooral biseksuele vrouwen zijn vaak het slachtoffer (foto ter illustratie).
Vooral biseksuele vrouwen zijn vaak het slachtoffer (foto ter illustratie).
L Lesbische, homoseksuele en biseksuele mensen (lhb's) zijn nog steeds vaker slachtoffer van geweld en respectloos gedrag dan heteroseksuelen. De situatie voor lesbische en homoseksuele mensen verbeterde de afgelopen tien jaar, maar die voor biseksuele mensen niet.

Dat meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) op basis van onderzoek. Vooral biseksuele vrouwen lopen nog steeds een groter risico dan heteroseksuelen om slachtoffer te worden van bijvoorbeeld seksueel geweld en intimidatie.

Bijna de helft van hen had hier mee te maken. "De ervaringen zijn ook vaker langdurig van aard en hebben het vaakst psychische, fysieke of sociale gevolgen voor hun leven", zegt het SCP.

Ook zijn biseksuele mensen drie keer vaker psychisch ongezond en hebben ze ruim twee keer zo vaak last gehad van depressie als hetero's. De data uit het onderzoek komen uit 2020, voor de uitbraak van de coronapandemie.

Psychische gezondheid

33 procent van de biseksuele personen zegt psychisch ongezond te zijn, tegenover 11 procent onder hetero's. Lesbische en homoseksuele mensen zijn volgens het SCP juist niet psychisch ongezonder dan heteroseksuelen. Naar de reden voor het verschil heeft het SCP geen onderzoek gedaan.

In het onderzoek is ook niet gekeken naar de veiligheid en het welzijn van transpersonen. Wel zegt het SCP iets over hun sociaaleconomische positie. Transpersonen hebben minder vaak werk en een lager inkomen, minder vermogen en zijn minder vaak in het bezit van een koophuis dan niet-transpersonen.

Aandacht in lesmateriaal

"Het is belangrijk dat de veiligheid van lhbti+'ers verbetert", zegt het SCP. In lesmateriaal op scholen zouden seksuele en genderdiversiteit meer aandacht moeten krijgen. "En dan niet alleen in de vorm van nadrukkelijke aandacht voor de acceptatie en inclusie van lhbti+'ers, maar juist ook impliciet in lesmateriaal laten zien dat een diverse en inclusieve samenleving de norm is."

Belangenorganisatie Bi+ Nederland herkent het verschil in de ervaringen van biseksuele, homoseksuele en lesbische mensen. "Dit onderzoek laat zien: lhbti'ers zijn niet één groep", zegt Jantine van Lisdonk van de organisatie.

'Dubbele minderheidsstress'

Een verklaring voor de grotere psychische kwetsbaarheid onder biseksuele mensen kan volgens haar zijn dat zij 'dubbele minderheidsstress' ervaren. "Je voldoet niet aan de heteroseksuele norm, maar ook niet aan de verwachting dat je op één gender valt."

Ook kan het volgens haar zijn dat biseksuele mensen gestereotypeerd worden als 'grenzeloos', omdat ze op meerdere genders vallen, en dat ze daardoor sneller slachtoffer worden van seksueel geweld. "Wij willen dat er beter onderzoek wordt gedaan naar geweld tegen bi+'ers, en vooral naar hun eigen ervaringen."

Bekijk ook - Bespuugd en nageroepen: Italiaanse trans vrouwen duiken onder in opvanghuis

Up next 00:02:14
Bekijk ook - Bespuugd en nageroepen: Italiaanse trans vrouwen duiken onder in opvanghuis

Casa Più in Rome dient als opvanghuis voor homoseksuele of trans jongeren. Zij kunnen niet veilig over straat of worden zelfs door hun eigen familie niet langer geaccepteerd.

RTL Nieuws / ANP